Tłuszcz jest smakiem? Tego dowodzą naukowcy z Uniwersytetu Purdue.
Tłuszcz jest smakiem? Tego dowodzą naukowcy z Uniwersytetu Purdue. Fot. Tomasz Szambelan / Agencja Gazeta

Tłusty jest smakiem? Do takich wniosków doszli właśnie uczeni z Uniwersytetu w Purdue. Mimo że wcześniej chodziły już słuchy o nowym, szóstym smaku, to dopiero teraz udało się znaleźć potwierdzenie jego istnienia. Tłusty właśnie dołącza do słodkiego, słonego, gorzkiego, kwaśnego i umami.

REKLAMA
Badanie, które dotychczasową klasyfikację smaków przewraca do góry nogami przeprowadził Richard Mattes. W eksperymencie naukowca wzięło udział sto osób. Każdemu uczestnikowi badania podano roztwory różnych smaków.
Zadaniem grupy było wyodrębnienie i podortowanie poszczególnych smaków, zgodnie z tym, co podpowiada podniebienie. Efekt? Większość uczestników badania wyróżniła smak tłusty i przypisała go do osobnej kategorii, co potwierdziło wcześniejsze przypuszczenia naukowców.
Smak tłusty sam w sobie jest dosyć nijaki. Tłuszcz ma jednak inną właściwość, dzięki której jest świetnym nośnikiem innych smaków i pełni rolę katalizatora walorów smakowych produktu. Nim tłusty zostanie oficjalnie uznany za szósty smak, może minąć jeszcze parę lat. Ale za to dzięki odkryciu, już teraz naukowcy mogą rozpocząć badania nad alternatywą dla tłuszczu. Już teraz mówi się o tym, że odkrycie nowego smaku będzie pomocne w walce z otyłością.
Źródło: Science Alert