
Jeśli podobnie, jak mnie wyjątkowo wcześnie dopadła cię listopadowa chandra w połowie października, koniecznie skieruj swoje kroki do kuchni. Sezonowym hitem jest dynia, której już sam kolor znakomicie poprawia nastrój, do tego dochodzą extra właściwości zdrowotne jej pestek, które szczególnie mężczyznom robią dobrze na zdrowie! Poniżej trzy niezawodne przepisy.
RISOTTO Z DYNIĄ
SKŁADNIKI
– 2/3 szklanki ryżu arborio lub carnaroli
– szklankę bulionu z kaczki lub innego drobiowego (wegetarianie mogą pozostać przy wrzątku)
– mała cebula cukrowa
– 2 ząbki czosnku
– ćwiartka dyni
– 50 g sera parmigiano reggiano
– pól szklanki wina białego wytrawnego
– olej
– dwie szczypty pręcików szafranu
– sól
– grubo zmielony czarny pieprz
– łyżeczka cukru trzcinowego
– łyżka wyłuskanych pestek dyni
– łyżeczka oleju z pestek dyni
KREM Z DYNI
SKŁADNIKI
– pół małej dyni
–trzy ząbki czosnku
– jedna cebula
– 4 cm kawałek imbiru
– dwie papryczki chili
–pęczek kolendry
– płaska łyżeczka soli
– łyżka cukru trzcinowego
– olej
DYNIOWE GNOCCHI
SKŁADNIKI
– ćwiartka małej dyni hokkaido
– jedno jajo
– 8-9 łyżek mąki pełnoziarnistej
– szczypta soli
SOS
– jedna szalotka
– jedna łyżka masła klarowanego
– dwie łyżki zmiksowanej pieczonej dyni
– 1/3 szklanki śmietanki 36 proc.
– dwie szczypty suszonego pepperoncino
– szczypta soli
–pół łyżeczki cukru trzcinowego
Ugotowane gnocchi mieszamy z sosem, wykładamy na talerze i podajemy z dodatkową porcją sosu w oddzielnym naczynku.