Picie soków wyszłoby nam na zdrowie. Niestety Polacy częściej sięgają chociażby po alkohol.
Picie soków wyszłoby nam na zdrowie. Niestety Polacy częściej sięgają chociażby po alkohol. Fot. Pixabay.com

Jak od lat powtarzają eksperci, powinniśmy zjadać 400 gram warzyw i owoców dziennie. Szklanka soku może zastąpić jedną porcję, dlaczego więc tak bardzo go unikamy? Średnio, wypijamy 11 litrów soku rocznie. Norwegowie piją 26.

REKLAMA
Tyle co nic
Badania pokazały, że dziennie wypijamy około 32 ml soku. To tyle co niewielki kieliszek od wódki. Przy czym rocznie dorosły Polak wypija 12,5 litra alkoholu, jak podaje metrocafe. O półtora litra więcej, niż soków. Dwukrotnie więcej piją Finowie, a Norwegowie średnio wypijają 26 litrów soku rocznie. Jesteśmy daleko w tyle.
Co lubimy
Najchętniej pijemy sok jabłkowy, zarówno dzieci, jak i dorośli (33 proc. najmłodszych i 27 proc. dorosłych, tak zadeklarowało). Na drugim miejscu jest sok pomarańczowy, a na trzecim wieloowocowy. Co niestety budzi największy niepokój, to niechęć do soków warzywnych. O ile owocowe się jeszcze jakoś sprawdzają, o tyle warzywne kompletnie są przez nas pomijane. Pomidorowy prowadzi w tym rankingu, ale jego wyniki są i tak marne. Pije go tylko 2 proc. dzieci i 3,7 proc. dorosłych Polaków.
Grunt to świadomość
Pamiętać należy jednak o rozróżnieniu soków od napojów, które mogą nas kusić na półkach. Są to dwie różne kategorie produktów.
Cały etap produkcji soków podlega kontroli. Dzięki temu są w 100 procentach bezpieczne i w pełni wartościowe. Co ważne, jak informuje nas Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. – Do soków owocowych, soków pomidorowych oraz soków 100 proc. Warzywnych, również tych pasteryzowanych, z dłuższym terminem przydatności do spożycia, dostępnych w kartonach i butelkach – nie wolno dodawać żadnych cukrów oraz substancji słodzących – cukru białego, miodu, słodzików, czy syropu glukozowo-fruktozowego. – takie są zapisy prawne.
Stowarzyszenie przypomina też, wyżej wspomnianą już, rekomendację WHO dla soków. Jedną z dziennej porcji warzyw i owoców może stanowić sok. Pamiętajmy o tym, aby być świadomymi konsumentami.
Źródło: metrocafe

Napisz do autorki: katarzyna.milkowska@natemat.pl