
Reklama.
Badacze z Centrum Elektroniki Zaawansowanej i Sensorów wcześniej stworzyli pigułkę, która dokonuje pomiarów gazów jelitowych, teraz przeprowadzają pierwsze testy na zwierzętach, które mają na celu zbadanie, jaki wpływ ma wynalazek na włókna jelitowe.
Profesor Kourosh Kalantar-zadeh z uniwersytetu RMIT, który dotychczas pracował nad sensorami wykrywającymi zanieczyszczenia powietrza powiedział portalowi "Mashable", że wynalazek może pomóc w rozwiązaniu wielu problemów zdrowotnych związanych z gazami jelitowymi, takich jak rak jelita grubego czy zespół jelita drażliwego.
Elektroniczna pigułka ma być wynalazkiem przełomowym. Do tej pory gastrolodzy diagnozowali te choroby na przykład za pomocą badania oddechu pacjenta, ale metoda ta nie jest w pełni skuteczna. Kiedy pacjent połknie innowacyjną pigułkę, ta będzie pobierała informacje prosto z wnętrzności i pozwoli na badanie bezpośrednio chorego narządu.
Jak działa wynalazek australijskich naukowców? Pigułka pobiera informacje z wnętrzności za pomocą wielu sensorów, które potrafią pobrać pomiary gazów i ich stężenie. Mikroprocesor w niej zawarty wysyła informacje do nadajnika, który przesyła je dalej na telefon komórkowy. Wszystko dzięki polimerowej membranie, która pozwala na to, aby gazy przenikały do czujników, jednocześnie ochraniając je przed kwasem żołądkowym.
Pigułka działa na baterie, które są zdrowe dla organizmu i zapewniają energię na 4 dni. Podczas testów okazało się, że inteligentna pigułka może być również wykorzystywana w dietetyce. Naukowcy z Melbourne sprawdzali, jak działa u świń, które są na dietach wysoko i nisko - błonnikowych. Okazało się, że wodór, który pojawia się przy fermentacji, w większej ilości pojawia się przy diecie nisko-błonnikowej. Naukowcy podejrzewali, że jest odwrotnie. Dzięki tym badaniom naukowcy będą wiedzieli, jak leczyć niektóre choroby układu trawienia.
Badania na ludziach rozpoczną się za dwa miesiące. Naukowcy zapewniają, że po ich zakończeniu inteligentna pigułka będzie dostępna dla wszystkich.
źródło: "Mashable"