Za wyrzucanie jedzenia grozi wysoka grzywna.
Za wyrzucanie jedzenia grozi wysoka grzywna. Fot. wk1003mike/Shutterstock.com

Francuskie supermarkety mają prawny zakaz wyrzucania i niszczenia niesprzedanych produktów spożywczych. Jak mają sobie z tym radzić? Handlarze powinni ofiarować żywność potrzebującym i do banków żywności.

REKLAMA
Niektóre supermarkety zalewały niesprzedane jedzenie wybielaczem, często wyrzucane jedzenie przechowywali w zamkniętych magazynach. W środę francuski senat przegłosował w głosowaniu jawnym prawo zakazujące takich praktyk po wpłynięciu petycji złożonej przez radnego Arasha Derambarsha. Prawo będzie dotyczyło każdego supermarketu, którego powierzchnia przekracza 400 metrów kwadratowych. Jeśli sklepy nie będą stosowały się do nowych przepisów, będą płaciły karę w wysokości 3750 euro.
– Najważniejsze jest to, że supermarkety będą zobowiązane do podpisania umowy darowizny z organizacjami charytatywnymi, dzięki czemu będziemy mogli podnieść jakość i różnorodność jedzenia, które dostajemy i dystrybuujemy – powiedział w rozmowie z serwisem „The Guardian” Jacques Bailet z sieci banków żywności. Przyznał, że takie miejsca zmagają się z problemem brakiem zróżnicowania składników odżywczych, jest deficyt produktów mięsnych oraz warzyw i owoców.
Radny, który złożył projekt ustawy o niewyrzucaniu jedzenia przez supermarkety, planuje przekonać Unię Europejską do wprowadzenia tego prawa. – Ta bitwa dopiero się zaczyna. Teraz należy zawalczyć o to, żeby jedzenie nie było wyrzucane przez restauracje, piekarnie, stołówki szkolne i firmy kateringowe – powiedział Arash Derambarsh.
źródło: "Independent"