![Izabela Kamińska z Mielżyński Wines Spirits Specialities](https://m.natemat.pl/5858c19f9152696adcd8f5b8d0ff31b7,1680,0,0,0.jpg)
W PIGUŁCE:
Jeśli lubisz lekkie białe wino, wybieraj te ze szczepów:
- sauvignon blanc,
- gewurztraminer,
- pinot grigio,
- arneis,
- garganega
Jeśli lubisz chardonnay w lekkiej wersji, na tylnej etykiecie sprawdź, czy nie ma informacji o tym, że było przechowywane w beczce. Tę informację podają zwłaszcza producenci win Nowego Świata: Chile, Stanów Zjednoczonych czy Nowej Zelandii. Jeśli wino było przechowywane w beczce, najprawdopodobniej będzie nieco ostrzejsze i cięższe w smaku.
W ostateczności, zawsze możesz wybrać wino musujące. Należą do nich:
- Szampan,
- Cava,
- Franciacorta,
- Crémant,
- I oczywiście Prosecco
Przeciętny użytkownik wina idąc do sklepu i widząc na butelce nazwę szczepu z jakiego jest zrobione wino (chardonnay czy sauvignon blanc), chciałby mieć pewność, że obojętnie której marki wino kupi, jeśli będzie z tego właśnie szczepu, to zawsze będzie smakowało tak samo.
Napisz do autorki: katarzyna.soltysik@natemat.pl