fot. Maciej Stanik

96 – tyle jajek, a właściwie samych żółtek, uwzględniła w swoim przepisie na wielkanocną babę legendarna autorka XIX-wiecznych książek kucharskich Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Do tego „zaledwie” kilo mąki i ilość masła, którego ilość z czystej przyzwoitości pominiemy.

REKLAMA
Dla tych, którym perspektywa użycia setki jaj w jednym przepisie wydaje się z ekonomicznego i zdrowotnego punktu widzenia zbyt dekadencka, proponujemy przepis autorstwa Słodkiego Drania. Efekt „wow” będzie jednak porównywalny – receptura zwiera bowiem słuszną dawkę czekolady.
logo
fot. Maciej Stanik
Babka czekoladowa
Składniki:
250 g masła
180 g cukru pudru
4 jajka
łyżeczka wanilii
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% kakao
250 ml likieru Advocaat
Masło ucieramy z cukrem i wanilią, następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Następnie dodajemy po trochę mąki połączonej z proszkiem do pieczenia oraz likieru i miksujemy. Pokrojoną w kostkę czekoladę należy delikatnie wmieszać. Na sam koniec dodajemy ubite białka i lekko łączymy z ciastem. Pieczemy ok. 1h w temperaturze 175 stopni.
Polewa:
100 g czekolady Lindt Excellence 85% kakao
100 g śmietanki 30%
Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Polewę dobrze mieszamy i polewamy nią jeszcze nieco ciepłą babkę.
logo
fot. Maciej Stanik

Artykuł powstał we współpracy z Lindt.