
Mazurek, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Mazowsza – powtarzała ciekawskim wnukom niejedna babcia stawiając na stole pokryty słodką masą wypiek. Co bardziej rezolutne dzieciaki mogłyby zapytać, gdzie dokładnie na Mazurach uprawia się migdałowce, których owocami dekorowany jest zwyczajowo wierzch ciasta? Albo skąd się tam rodzynki? Odpowiedź jest dość zaskakująca – z Turcji.
REKLAMA
Wschodnie tradycje kultywujemy bezwiednie w okresie Wielkanocy już od XVII wieku. Może w tym roku warto uświadomić sobie również, że kupne ciasto, naszpikowane sztucznymi barwnikami, w niczym nie przypomina tego, jakim niegdyś raczył się sułtan. Mazurek z przepisu Słodkiego Drania jest mu zdecydowanie bliższy, a już na pewno od „przemysłowego” smaczniejszy.
Mazurek czekoladowy z bakaliami
Składniki
Ciasto:
125 g mąki
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
z podanych powyżej składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 1/2 h.
Rozwałkowanym ciastem wylepiamy foremkę i pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Rozwałkowanym ciastem wylepiamy foremkę i pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Nadzienie czekoladowe:
200 g czekolady Lindt Excellence 85% kakao
150 g śmietanki 30%
150 g śmietanki 30%
Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Czekamy 2 minuty i dokładnie mieszamy masę. Powstały krem wykładamy na ciasto i posypujemy bakaliami (np. żurawiną, orzechami, migdałami, rodzynkami itp.)
Zobacz także inne artykuły z cyklu "Wiosenne inspiracje"
Artykuł powstał we współpracy z Lindt.