
Reklama.
Wschodnie tradycje kultywujemy bezwiednie w okresie Wielkanocy już od XVII wieku. Może w tym roku warto uświadomić sobie również, że kupne ciasto, naszpikowane sztucznymi barwnikami, w niczym nie przypomina tego, jakim niegdyś raczył się sułtan. Mazurek z przepisu Słodkiego Drania jest mu zdecydowanie bliższy, a już na pewno od „przemysłowego” smaczniejszy.
Mazurek czekoladowy z bakaliami
Składniki
Ciasto:
125 g mąki
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
z podanych powyżej składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 1/2 h.
Rozwałkowanym ciastem wylepiamy foremkę i pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Rozwałkowanym ciastem wylepiamy foremkę i pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Nadzienie czekoladowe:
200 g czekolady Lindt Excellence 85% kakao
150 g śmietanki 30%
150 g śmietanki 30%
Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Czekamy 2 minuty i dokładnie mieszamy masę. Powstały krem wykładamy na ciasto i posypujemy bakaliami (np. żurawiną, orzechami, migdałami, rodzynkami itp.)
Zobacz także inne artykuły z cyklu "Wiosenne inspiracje"
Artykuł powstał we współpracy z Lindt.