Moja babcia mawiała, że jeśli ktoś nie lubi słodkości, to znaczy, że jest złym człowiekiem. Nie chcę generalizować, ale moja babcia rzadko się myliła... Więc jeśli wy, dobrzy ludzie kochający słodycze, nie wyobrażacie sobie lata bez lodów (ale jeśli mają być kiepskie to wolicie nie jeść ich wcale), ten przewodnik jest właśnie dla was!
Lodożercy zacierają ręce – na mapie Polski coraz więcej jest lodziarni, które produkują lody same, bez chemicznych wspomagaczy, z naturalnych składników, czasem według domowych receptur. To czy w lodach jest prawdziwa śmietana, oraz czy lody owocowe są z owoców, a nie z zagęszczanych soków i cukru, od razu czuć na języku. Lody poprawiają humor, kojarzą się z dzieciństwem. Jest w nich coś beztroskiego i optymistycznego. Kwestię wagi lodów dla ludzkości doskonale podsumowuje hasło, które jedna z warszawskich lodziarni wypisała na swoim potykaczu: "Dinozaury nie jadły lodów i wyginęły. Przypadek? Nie sądzę..." Ja też nie! W końcu gdyby nie było warto, nikomu nie chciałoby się stać w oczekiwaniu na swoją porcję lodów w często pozakręcanej na ulicy kolejce. Dlatego w poszukiwaniu dobrych lodziarni można sugerować się jej długością, ale nie trzeba! Można też przeczytać nasz przewodnik po najlepszych polskich lodziarniach, który stworzyliśmy wraz z naszymi Czytelnikami (!). Wystarczy odnaleźć w nim swoje miasto i ruszać na lodową wyżerkę!
Warszawa
Od momentu, w którym lodziarnie zaczęły wyrastać na mapie stolicy jak grzyby po deszczu, metoda poszukiwania tej najlepszej poprzez pomiary kolejki (im dłuższa tym lepsze lody) stała się nie tyle nieaktualna, co nieprecyzyjna. Jest w Warszawie sporo małych lodziarni, które serwują lody doskonałe, a wieść o nich nie dotarła jeszcze do wszystkich lodożerców. Przykładem takiego miejsca jest m.in. lodziarnia Sweet Moments, która ma najlepsze lody śmietankowe pod słońcem i swój sekret: włoską specjalistyczną maszynę do robienia lodów (jedyną taką w Warszawie), czy Lodojadacz przy ul. Indiry Gandhi. Warszawiacy zaufali lodziarni Malinovej – nie bez powodu, lody są tu rzeczywiście bardzo dobre. Z warzywnych smaków słynie lodziarnia Limoni, a z tradycyjnych receptur lodziarnia Wojciecha Hodunia. Czytelnicy BLISS zwrócili naszą uwagę m.in. na wybitne lody o smaku mango lassi w lodziarni Melody oraz lodową ofertę popularnych cukierni Sowa. Na brak dobrych lodów nie narzekają też mieszkańcy warszawskich przedmieść. Przykładowo w Kiełpinie można skosztować aż 80 smaków lodów od Nowaczewskich, które właściciel robi własnoręcznie!
Poznań
W Poznaniu dobrych lodziarni nie brakuje i, co ważne, znajdują się one w różnych punktach miasta. Dzięki temu, gdziekolwiek będziecie, kiedy poczujecie falę lodowego pragnienia, zawsze się coś niezłego znajdzie. Wartą uwagi poznańską lodziarnią jest Wytwórnia Lodów Tradycyjnych przy Kościelnej. To skromne niewielkie okienko, serwuje takie rarytasy, że w niedzielne popołudnia ustawiają się tu kilkunastometrowe kolejki. Poszukiwaczom oryginalnych i wyjątkowych smaków polecamy wizytę w Muu Pracowni. W menu znajdziecie tam m.in. lody o smaku... chleba ze słonecznikiem.
Wrocław
Wrocław również całkiem nieźle wypada w rankingu najlepszych lodziarni w Polsce. Prawdziwe zagłębie dobrych lodów w tym mieście to ulica Wita Stwosza. Amarina Ice Cream, Balduno Manufaktura i lodziarnia przy Wita Stwosza 39 konkurują tu o uznanie lodożerców. Najstarszą, sprawdzoną i z pewnością tradycyjną lodziarnią jest ta ostatnia. Serwuje lody włoskie. Ponadto, we Wrocławiu wielką popularnością cieszy się lodziarnia Polish Lody. Są tacy, którzy twierdzą, że są boskie i nie ma lepszych. Z tak przekonującą opinią w szranki może stanąć oferta lodziarni Pralinka: lody o smaku whisky, wanilia plus sos pomarańczowy plus czekolada i skórka pomarańczowa... Na samą myśl ślinka cieknie!
Kraków
Tradycyjne domowe receptury i klasyka smaków – to domena lodziarni Stanisława Skargi przy Starowiślnej. Po te lody kolejki ciągną się czasem aż po horyzont. Jeśli uważacie się za wprawionych lodożerców i waszym zdaniem nic już was nie zdziwi, koniecznie wybierzcie się do cukierni Si Gela oraz do Słodkiego Wentzla. Tam skosztujecie lodów o smaku gorgonzoli, parmezanu, pomidorów z pieprzem, selera naciowego, a nawet octu balsamicznego. Smakosze polecają też lodziarnię Katane. Serwuje lody włoskie, również popularne ostatnio lody o smaku znanych ciastek i słodyczy: Rafaello, Oreo czy Delicji.
Trójmiasto
Na szczęście okazuje się, że polskie kurorty nadmorskie nie samymi turystami żyją i oprócz budek z amerykańskimi świderkami, znajdziemy tam też kilka niezłych tradycyjnych lodziarni. W Sopocie warto wypuścić się dalej niż na Monciak i zajść do rodzinnej lodziarni Bacio Di Caffe. Jakkolwiek to brzmi, tam lody robi się na zapleczu. Fajne smaki znajdziecie we włoskiej lodziarni Gunga. Czekolada z chilli, cynamon, kawa to tylko niektóre z nich.
W Gdańsku i Gdyni jest kilka kultowych miejsc: Miś, Eskimo czy Mariola Cafe, które niezmiennie w każdym sezonie przyciągają genialną realizacją klasyki. W tej ostatniej znajdziecie także m.in. lody kasztanowe.
Łódź
Łodzianie przeżywają prawdziwy wysyp niezłych lodziarni. Trzy lokalizacje Bezy-Krówki, kolejne trzy Hort Cafe, dwie lodziarnie na Piotrkowskiej, i kolejne dwie w Manufakturze.... Gdzie się łodzianin nie obróci tam lodziarnia! Nic tylko zajadać. Orzeźwienia spodziewajcie się po lodach Łódzkiej Fabryki Lodów – cytryna, granat i porzeczka to szlagiery sorbetów. Łasuchom na słodkie podpasuje Bez-Krówka – ich "tytułowy smak" faktycznie smakuje jak bezy z karmelem. A jeśli jesteście na diecie zajrzyjcie do Naturalnej Jogurterii Lodowej.
Katowice
Lodożercy z Katowic dobrze wiedzą od czego zacząć lodową wyżerkę w swoim mieście. Lodziarnia Szałaj przy ul. Wandy specjalizuje się w produkcji lodów już od 100 lat! Ale lodom Szałaja nie ustępują też te z kawiarni i cukierni Dłucik. Tutaj pojedyncze porcje biją rekordy rozmiaru. W podróż sentymentalną zabierze was lodziarnia Sonia w Mikołowie. Można tu skosztować lodów o smaku popularnych kukułek.
Toruń
Największe emocje wśród lodowych smakoszy budzi w Toruniu Cukiernia Lenkiewicz. Skosztujemy tu wybitnego solonego karmelu i dobrze przygotowanej klasyki. Z kolei Doppio Cafe Bistro serwuje lody o smaku dzieciństwa, czyli masła orzechowego i Nutelli. Nasi czytelnicy docenili też smaki lodów, które można nabyć w Cukierni Sowa.
Bydgoszcz
Stolica kujawsko-pomorskiego zadziwia nie tylko szeroką ofertą lodziarni, ale też sposobem przygotowywania lodowych deserów. W Katarynce możecie wybrać dowolny produkt z lodówki, a chwilę później na waszych oczach powstanie z niego pyszna lodowa masa. Co ciekawe, w galerii smaków do wyboru mamy również marchewkę i pomidora! Z kolei lodziarnia Przystań zaspokoi lodowy apetyt alergików i tych, którzy stronią od produktów odzwierzęcych – w menu lody wegańskie, także czekoladowe (!) w bezglutenowych wafelkach.
Lublin
Dobre lodziarnie w Lublinie to póki co nowość, co nie oznacza, że Lublin to lodowe pustkowie. Polecamy wizytę w lodziarni Bosko – Lody Produkcji Własnej. Tutaj znajdziecie całą gamę pysznych sorbetów, a także wegańskie lody orzechowe. Wyjątkowymi smakami cechuje się lubelska Polonia Cafe. Raz spróbujecie mięty z Nutellą i będziecie wracać tu zawsze, gdy tylko nadarzy się okazja.
Szczecin
Szczecińska lodziarnia Gelatiamo słynie z eksperymentów: lody z gorgonzoli? Jak najbardziej. Sorbet z mascarpone? Proszę bardzo. A ostatnio nawet i lodowa wersja paprykarza szczecińskiego zagościła w lodowym menu Gelatiamo. Na tradycyjne lody warto wybrać się do lodziarni Marczak. Tutaj temat traktuje się bardzo serio – zero chemii, barwników i sztucznych aromatów. Wyłącznie naturalne składniki i rzemieślnicza droga produkcji. Gratulujemy!
Najlepsze lodziarnie w mniejszych i małych polskich miastach
Prawdziwie dobre lody nie potrzebują rozgłosu, smak obroni się sam. Jednak w mniejszych i tych całkiem małych miastach wieść o sprawdzonych źródłach dobrego jedzenia rozchodzi się szybko. I tak, na podstawie zgłoszeń naszych czytelników sporządziliśmy również listę lodziarni, które warto odwiedzić będąc, np. w Przemyślu, Opolu czy Koszalinie. Smacznego drodzy lodożercy!
napisz do autorki: ewa.bukowiecka-janik@natemat.pl