
1. Z produktów bogatych w węglowodany na śniadanie jedzmy tosty pszenne albo owsiankę, tuż przed treningiem – banany, a na lunch – brązowy ryż.
2. Na obiad wybierzmy produkty wysokobiałkowe, przy czym postawmy na tzw. chude białko – ryby, kurczaka, indyka czy białko z jajek.
3. Planujmy swój jadłospis i to na cały tydzień. W ten sposób uchronimy się przed zaglądaniem do lodówki z myślą "co by tu zjeść", a więc przed podjadaniem, które wpływa niekorzystnie na wygląd brzucha.
4. Towarzyszący nam głód, zwłaszcza wieczorami, zaspokajajmy porcją zielonych warzyw w rodzaju brokuł, szpinaku i pora.
5. Nie rezygnujmy z naturalnych przypraw, które sprawiają, że czujemy się dłużej najedzeni: czosnku, korzenia imbiru, kolendry, mięty, natki pietruszki, sosu sojowego, octu balsamicznego i limonki.
6. Jeśli nie potrafimy oprzeć się podjadaniu, to miejmy w zapasie "pod ręką" nie słodycze, tylko naturalne produkty takie jak migdały, orzechy włoskie czy jagody.
7. Przywiązujmy wagę do regularnego picia wody, która nie tylko chroni przed odwodnieniem, ale także stabilizuje łaknienie. Z napojów warto też gasić swoje pragnienie bezkalorycznymi ziołowymi herbatami.
Partnerem cyklu "Minuta przy kawie" jest Nespresso