
- Jesień kojarzy mi się z babim latem, dymem palonych liści, które snują się po łąkach, ogniem z kominka i ciepłą herbatą, które grzeją w jesienne dni, tak samo jak gruby koc. I ze stołem oczywiście, dodaje po chwili Lara, do którego mogę zaprosić najbliższych. Jesień jak żadna inna pora roku, sprzyja spotkaniom w bliskim, rodzinnym gronie, dodaje.
Tarta z węgierkami i ciemną czekoladą
Tarta z węgierkami i ciemną czekoladą
Na spód
- 200 g twardego masła 83%
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
Na nadzienie
- 4 łyżki domowych powideł śliwkowych
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- ½ kg śliwek węgierek
- 150 g drobno posiekanej czekolady deserowej
Dużym nożem posiekaj zimne masło na dość małe kawałki. Zmieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i sól. Przesiej je przez sito bezpośrednio na masło. Posiekaj masło z mąką. Teraz przesiej na masło cukier puder. Ponownie posiekaj wszystko razem. Gdy na desce będą już tylko niewielkie kawałki masła, dodaj żółtka i szybkimi ruchami zagnieć je z masłem i mąką, łącząc je w ciasto. Uformuj kulę i włóż ją na 30 min do lodówki. Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. powideł.
Wyjmij spód. Gorący posyp częścią czekolady i rozsmaruj ją pędzelkiem po całym wnętrzu tarty, tak by powstała nieprzejrzysta warstwa. Nałóż centymetrową warstwę.
Śliwki umyj, przepołów i usuń z nich pestki. Układaj na powidłach skórką do góry. Posyp kminkiem i cukrem trzcinowym i wstaw do piekarnika na 10 minut aż śliwki puszczą sok. Wyjmij z piekarnika, posyp pozostałą czekoladą, a następnie oprósz cynamonem przez sitko.
Trufle z włoskimi orzechami i chałwą
Trufle z orzechami włoskimi i chałwą
- 60 ml śmietanki 36%
- 240 g białej czekolady
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
- 50 g chałwy
- 10 szt upalonych orzechów włoskich
- 30 ml spirytusu
- 30 ml likieru pomarańczowego
- 25 szt rozwałkowanych na drobno upalonych orzechów włoskich
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - najlepiej espresso powder
Rozdrobnij białą czekoladę i umieść ją głębokiej misce.
W małym rondelku zagotuj śmietankę z otartą skórką z pomarańczy i zalej nią czekoladę. Używając gumowej szpatułki zacznij mieszać czekoladę do jej całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednorodnej masy.
Utłucz orzechy na małe kawałki i wrzuć je do czekoladowej masy razem z pokruszoną chałwą spirytusem i likierem pomarańczowym. Wymieszaj dokładnie.
Zakryj miskę folią spożywczą i schowaj ją do lodówki na godzinę lub na 20min do zamrażarki.
W międzyczasie do niewielkiej miski wsyp rozwałkowane orzechy, cukier puder i kawę. Wymieszaj je dokładnie rózgą.
Gdy masa będzie już gęsta i plastyczna wyjmij ją z lodówki i zacznij formować w dłoniach niewielkie kuli i obtaczać je w przygotowanym orzechowo-kawowym proszku. Gotowe trufle odstaw do schłodzenia na 20min przed podaniem.
Najlepiej przetrzymuj w lodówce.
Cookies z majerankiem i białą czekoladą
Cookies z majerankiem i białą czekoladą
- 225 g masła o temperaturze pokojowej
- ½ laski wanilii
- 220 g drobnego, jasnobrązowego cukru
- 100 g białego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 320 g mąki pszennej
- 2 łyżki listków majeranku
- 550 g drobno pokrojonej białej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W mikserze utrzyj razem masło, ziarenka z ½ laski wanilii, biały, brązowy cukier. Zmniejsz prędkość miksera i dodawaj jajka, jedno po drugim, i miksuj do całkowitego połączenia. Wymieszaj pozostałe sypkie składniki i dodaj je do masy w dwóch turach. Wymieszaj całość z kawałkami białej czekolady i listkami majeranku.
Uformuj kulki wielkości piłeczki kauczukowej i ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w odległości 5-8 cm od siebie. Piecz 8-10 minut, aż brzegi się zarumienią. Nie piecz dłużej, żeby nie straciły miękkości. Po wyjęciu zostaw na blasze przez 5 minut, po czym przełóż na kratkę, by całkowicie ostygły.
Maślane ciasteczka z czarnuszką
Maślane ciasteczka z czarnuszką
- 450 g mąki
- 400 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 200g drobnego cukru
- 1 jajko
Ciasteczka możesz uformować przez prasę do ciastek, rękaw cukierniczy z twoją ulubioną końcówką lub układając ciasto na podwójnie złożonej folii spożywczej i zawijając je na kształt kiełbaski. Gotowe zawiniątko włóż do zamrażarki i po 4 godzinach odwiń z folii zamrożoną masę i pokrój w 1-1,5 cm plasterki.
Uformowane surowe ciasto układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową w odległości 5cm od siebie. Piecz w temperaturze 180C około 10-15 min, aż do zarumienienia się ciastek.
Francuskie ciasto ze śliwkami
Francuskie ciasto ze śliwkami
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 0,5kg śliwek - najlepiej węgierek
- 4 łyżki cukry trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 białko jajka
Na kilka godzin przed użyciem przełóż ciasto francuskie z zamrażalnika do lodówki. Ciasto musi być wystarczająco miękkie i elastyczne, żeby nie popękało gdy będziesz je rozwijał z rulonu. Nie rozwijaj go na siłę. Gdy zobaczysz, że potrzebuje jeszcze chwili pozostaw je na zewnątrz na 5 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180C (200C bez termoobiegu).
Rozwałkuj delikatnie ciasto, tak by zwiększyło swoją powierzchnie o 1/5. Następnie potnij ciasto na jednakowe, około 10cm paski szerokości 2-3 palców. Wlej białko do kubeczka i wymieszaj je energicznie widelcem z dwiema łyżkami wody. Następnie przy użyciu pędzla wysmaruj każdy pasek ciasta francuskiego.
Umyj śliwki i przepołów je pozbywając się pestek. Układaj po kilka połówek śliwek na cieście, w zależności od ich wielkości. Pozostaw boki wolne by ciasto mogło wyrosnąć. Wymieszaj cukier z cynamonem i posyp nim śliwki.
Wstaw do piekarnika na 15-20minut.
Jeśli lubisz ciastka francuskie z lukrem, po wyjęciu ich z pieca poczekaj aż przestygną 15 minut a następnie polej je delikatnie lukrem.
Lukier zrobisz ucierając w kubeczku 6 łyżek ciepłej wody z 6 łyżkami przesianego przez sitko cukry pudry. Możesz część wody zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy jeśli chcesz dodać trochę kwaskowego smaku.
Napisz do autorki: katarzyna.soltysik@natemat.pl
