W kilku kantonach Szwajcarii farmerzy zajadają się pasztetem z kotów. Znawcy twierdzą, że mięso z kota przypomina w smaku królika
W kilku kantonach Szwajcarii farmerzy zajadają się pasztetem z kotów. Znawcy twierdzą, że mięso z kota przypomina w smaku królika Fot: 123rf
Reklama.
Pasztet z kociąt jest tradycyjną szwajcarską potrawą bożonarodzeniową. Eksperci twierdzą, że w smaku kociego mięsa gustuje nawet 3 proc. szwajcarskiego społeczeństwa. Głównie są to farmerzy z kantonów: Lucerna, Appenzell, Jura i Berno. Zdaniem wielbicieli, kocie mięso smakuje jak królik. Podobnie też się przyprawia, dodaje czosnek i podaje z białym winem. Wiele prób zakazania takich kulinarnych ekstrawagancji spełzło na niczym, choć od lat angażuje się w takie akcje wiele osób publicznych – choćby Brigitte Bardot. Gdyby udało się jednak ten zakaz wprowadzić do szwajcarskiego prawa, to miałby on jedynie wymiar symboliczny. Z tradycją trudno bowiem walczyć.
Nie tylko Szwajcaria
Czym raczą w święta swoje podniebienia w innych krajach? We Francji absolutnym numerem 1 wigilijnej wieczerzy jest pasztet z kaczych i gęsich wątróbek – fois gras. W Norwegii na świątecznym stole napotkamy osobliwą zupę mleczną z cynamonem i . . suszoną wędliną. Tradycja nakazuje, aby na stole pojawiło się też dziewięć rodzajów ciasteczek, wszystkie powinny być przygotowane w domu, a absolutnym hitem wśród najmłodszych jest pepperkake, czyli piernikowy ludzik.
W Azji w czasie świąt na stołach królować będą aromatyczne smakołyki. Do najpopularniejszych należą ciasteczka z lepkiego ryżu, następnie zapiekane w liściach bananowca. Prawdziwą gratką dla miłośników dobrego jedzenia może okazać się tradycyjna kolacja w Ghanie. Mieszkańcy przygotowują na ten dzień roku – rodzaj kaszy uzyskiwany z połączenia mąki kukurydzianej i wody. Do tego dobrze doprawiony kurczak i odrobina sosu shito – pikantnej mieszanki na bazie pomidorów, czosnku, oleju rybnego i pikantnych przypraw. Do takiego zestawu nierzadko dodawana jest także zupa z masła orzechowego i cebuli z ryżowymi kulkami. Smacznego.