Czekolada i mindfulness – jak nauczyć się smakować życie?
Artykuł powstał we współpracy z marką Lindt
21 marca 2017, 11:43·4 minuty czytania
Publikacja artykułu: 21 marca 2017, 11:43
W codziennym pędzie, natłoku obowiązków, w nieustającym poczuciu, że coś musimy jeszcze zrobić, o czymś pamiętać – często zapominamy o własnych potrzebach, o tym jak pachnie powietrze po deszczu, jak smakuje dobra czekolada czy jak szumią drzewa. Pragniemy więcej, dalej i szybciej, choć wcale nie sprawia to nam radości. Brzmi znajomo? Zwolnij. Zobacz, jak wiele Ci umyka. To właściwy moment, żeby odetchnąć i naprawdę poczuć to wszystko, co dzieje się wokół Ciebie.
Reklama.
Praktyka mindfulness pozwala nam się wyciszyć i poczuć każdą chwilę, uważnie smakować najmniejsze codzienne doświadczenia oraz wykorzystać wszystkie nasze zmysły, by odnaleźć szczęście i równowagę. Przecież radość, to tak naprawdę wypadkowa wszystkich małych momentów w ciągu dnia.
– Nasze ciało daje nam wszystkie narzędzia niezbędne do tego, by poczuć świat wokół nas w pełni, ale czasem zapominamy wykorzystać te umiejętności – mówi Agnieszka Guzicka, założycielka Mindfulness Polska. – Uważność zaczyna się tu i teraz. Doświadczanie otaczającej nas rzeczywistości wszystkimi zmysłami to tylko kwestia praktyki. Wystarczy chwila w ciągu dnia i tabliczka najlepszej czekolady, żeby nauczyć się wykorzystywać wszystkie zmysły i zrobić pierwszy krok w kierunku mindfulness, czyli treningu uważności. A tym samym pierwszy krok w kierunku poprawy jakości naszego życia!
Chcesz trenować smakowanie życia w pełni? Zacznij od medytacji z czekoladą – tabliczka może zabrać Cię w podróż w kierunku poznania Twoich zmysłów i uważnego delektowania się każdym momentem. Zobacz, jak wykonać to proste ćwiczenie krok po kroku!
– Przede wszystkim wybierz czekoladę wysokiej jakości o wysokiej zawartości kakao – radzi Agnieszka Guzicka. My wykorzystaliśmy tabliczki Lindt Excellence 70% Cocoa i Lindt Excellence Orange Intense – czekolady tworzone z pasją, z wyselekcjonowanych ziaren kakao pochodzących z renomowanych plantacji. Lindt Excellence to ekspert w świecie gorzkich czekolad, a właśnie takie receptury ze względu na swoją intensywność i wielowarstwowość najlepiej nadają się do degustacji. Szczególnie sprawdzą się czekolady z silniejszym aromatem kakao, wanilii czy nawet pomarańczy. – Potem usiądź wygodnie w ulubionej części Twojego domu, weź głęboki oddech i przygotuj się na cały wachlarz niezapomnianych wrażeń – dodaje pani Agnieszka.
Poczuj zapach
Otwórz opakowanie i zbliż czekoladę do nosa tak, by móc z bliska poczuć jej aromat. Postępuj powoli, czerpiąc przyjemność z samego rozpakowywania czekolady Lindt Excellence, jeszcze zanim jej spróbujesz. Wszystko to bowiem przyczynia się do głębi i intensywności czekających Cię doznań.
Czy zapach jest przyjemnie wyrazisty czy też delikatny? Czy wyczuwasz w nim dodatkowe nuty wanilii, przypraw korzennych, owoców? Czy doświadczając zapachu czekolady zmysłem węchu, pojawiają się wspomnienia związane z dzieciństwem, relaksem, miłą niespodzianką?
Zobacz
Dobrej jakości czekoladę cechuje odpowiedni blask i jedwabisty połysk. W zależności od rodzaju i zawartości kakao, jej kolor waha się w granicach szerokiego spektrum tonów i odcieni brązu. Zaangażuj teraz zmysł wzroku i zauważ kolor czekolady, jej strukturę, połysk, kształt, krawędzie, tabliczkę z każdej strony.
Usłysz
A teraz skieruj uwagę na zmysł słuchu. Zaobserwuj, czy czekolada wydaje jakiś dźwięk przy dzieleniu na mniejsze części. Czy słyszysz charakterystyczne „klik!”, kiedy przełamujesz tabliczkę? Dobrej jakości czekolada łamie się łatwo i przyjemnie. Czekolada gorzka wydaje dźwięk krótki i wyrazisty.
Dotknij
Czekolada powinna rozpuszczać się pod wpływem temperatury Twojego ciała. Weź kawałek, umieść go między palcem wskazującym i kciukiem, lekko nimi poruszając. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, postaraj się wyczuć jej konsystencję. Zwróć uwagę na doświadczanie struktury – tym razem będzie jednorodna i idealnie gładka. Cząsteczki czekolady Lindt są tak małe, że nie wyczujesz w niej najmniejszej nawet ziarnistości czy szorstkości.
Poczuj smak
Włóż mały kawałek czekolady do ust, potrzymaj przez chwilę na języku i pozwól, by się na nim rozpłynęła. By móc w pełni rozkoszować się jej aromatem, wdychaj powietrze przez usta, a wydychaj nosem – smak i zapach czekolady przenikną Twoje zmysły. Rozprowadź czekoladę po całym języku i wszystkich zakamarkach podniebienia, postaraj się odkryć i rozpoznać rozmaite nuty smakowe. Delektuj się smakiem, który zaskoczy Twoje podniebienie. W chwili, gdy kawałek czekolady zaczyna rozpływać się w ustach, rozpoczyna się doświadczenie wielowymiarowej, długotrwałej przyjemności i odkrywania bogactwa aromatów.
Uważna degustacja Lindt Excellence pozwoli odkryć różnice w pozornie podobnych smakach czekolad o wysokiej zawartości kakao jak 70 proc. i 85 proc. Z jednej strony nasze wyostrzone zmysły wyczują miękki kwiatowy posmak z nutą wanilii w czekoladzie 70 proc. kakao, a z drugiej strony pozwolą odkryć świeżą ziemistą nutę wzbogaconą suszonymi owocami i lukrecją w tabliczce 85 proc. kakao – poczujemy niuanse, których odkrycie sprawi nam z całą pewnością dużo przyjemności. Dzięki uważnej degustacji każda z receptur Lindt Excellence zabierze Cię w podróż do nowych krain wewnętrznych doznań.
Zarówno mindfulness, jak i czekolada Lindt Excellence to umiłowanie jakości, dostrzeganie detali, finezja smaku, a jednocześnie sztuka świadomego życia skupionego na szczegółach, odkrywaniu i doświadczaniu rzeczywistości w całym jej bogactwie. Wypróbuj moc swoich zmysłów na różnych smakach tabliczek i odkrywaj różnicę w sobie i w samych czekoladach.