
Placki gryczane z jabłkiem
1 szklanka mąki gryczanej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1,5 szklanka mleka kokosowego
szczypta soli
szczypta sodybr]
1 łyżka ksylitolu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju do smażenia
1 twarde jabłko starte w spirale
Składniki ciasta wymieszaj trzepaczką i odstaw na 30 minut. Patelnię z grubym dnem posmaruj olejem za pomocą pędzelka. Nakładaj łyżką ciasto a na wierzchu układaj spirale z jabłka i lekko przyklep. Po około 3 minutach przewróć placki łopatką na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty aż jabłko skarmelizuje się.
Podawaj z z syropem klonowym i orzechami włoskimi.
Kasza jaglana zapiekana z batatem
150 g kaszy
350 ml mleka kokosowego
2 łyżki ksylitolu
1/4 łyżeczki mielonej wanilii
łyżka oleju kokosowego
2 łyżki płatków migdałowych
1 mały batat starty w spirale i wymieszany z 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka ksylitolu (cukier brzozowy o niskim indeksie glikemicznym)
skórka z 1 cytryny
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku aby pozbyć się goryczki. Gotujemy na małym ogniu w mleku kokosowym z wanilią i ksylitolem. Kiedy kasza wchłonie mleko, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i mieszamy.
Formę o wielkości około 23 cm lub 4 małe foremki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym i płatkami migdałowymi. Wykładamy do foremek kaszę i lekko uciskamy łyżką. Mieszamy w misce batata startego w spirale z cynamonem, ksylitolem i skórką cytrynową. Układamy na wierzchu i zapiekamy około 25 minut. Jeśli góra zacznie mocno się rumienić, przykrywamy formę kawałkiem papieru do pieczenia.
Spaghetti z selera aglio e olio
1 seler starty w spirale
1 łyżka oleju do smażenia
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/4-1/2 łyżeczki płatków chili
2 ząbki czosnku
pęczek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
garść prażonych pestek dyni
Rozgrzej olej na patelni i wsyp płatki chili oraz paprykę wędzoną. Dodaj selera i mieszaj przez 4 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj pietruszkę, sos sojowy i wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po zdjęciu z patelni z prażonymi pestkami dyni i dodatkową garścią świeżej pietruszki.
Krem z buraka z ziemniaczanym chrustem
Chrust:
1 spory ziemniak starty w spirale
1 łyżeczka zaataru (mieszanka z tymiankiem, sezamem i sumakiem)
Ziemniaczane spaghetti rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posyp solą oraz przyprawami. Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól ostygnąć. Z ziemniaczanych spirali utworzy się sztywny chrust, który położysz na miseczkach z kremem buraczanym.
Krem buraczany:
2 cebule pokrojone w grubą kostkę
5 dużych buraków pokrojonych w grubą kostkę
2L bulionu lub wody
łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki chili
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki oleju do smażenia (najlepiej rzepakowego)
Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Wsyp kumin, chili, liście laurowe i ziele angielskie i smaż przez około minutę. Dodaj cebulę i zmniejsz ogień. Pozwól cebuli lekko skarmelizować się. Dodaj buraki i mieszając smaż przez 10-15 minut. Zalej bulionem lub wodą i gotuj do miękkości. Zblenduj na gładki krem. Podawaj z koperkiem i ziemniaczanym chrustem opartym o brzeg miseczki.