logo
Prawo autorskie: yuliaff / 123RF Zdjęcie Seryjne

Nie znajdziecie tu żadnego kompromisu. Żadnego połączenia zdrowego z pysznym. Nie tym razem. To przepisy dla prawdziwych hedonistów. W końcu sami naukowcy twierdzą, że jedzenie czekolady wywołuje w mózgu te same reakcje, co stan zakochania... Tak, po zjedzeniu tych pyszności uznacie, że powiedzenie "zakochać się i umrzeć" powinno brzmieć: "wciągnąć burgery z Nutellą, i umrzeć". Nie tyle z powodu skoków cukru, co błogostanu, jaki wywołują. Oto pięć przepysznych niewiarygodnie kalorycznych dań z Nutellą w roli głównej.

REKLAMA
Pastella, czyli makaron z Nutellą
/ fot. instagram.com/carosello/
To obłędne danie jest dziełem australijskiej restauracji Carosello, która tworząc je postanowiła w ten sposób uczcić Światowy Dzień Makaronu (25 października). Dlaczego akurat Nutella? Bo to spełnienie marzeń każdego łasucha – dobry makaron plus czekoladowo-orzechowy krem... I nie liczy się nic więcej. Dokładny przepis nie jest znany, ale jego główne składniki już tak.

Składniki:
tagliatelle (najlepiej świeże, może być też czekolady makaron włoski, jeśli uda wam się dostać)
maliny
biała czekolada
Nutella
likier orzechowy
mięta i migdały do ozdoby

Główne składniki sosu to likier i Nutella – zostały zmieszane poprzez podgrzewanie. Sos można doprawić chilli i wzmocnić jego czekoladowy smak dosypując kakao w proszku. Ugotowany makaron dobrze zmieszać z sosem i podać jak na zdjęciu – ze świeżymi malinami, startą białą czekoladą, liśćmi mięty i migdałowymi płatkami.

Źródło: independent.co.uk

Burgery z grillowanym ananasem
/ fot. instagram.com/nutella/
Ten przepis pochodzi z profilu Nutelli na Instagramie i choć wygląda niejednoznacznie (nie jest fontanną ociekającą czekoladowym płynem), to prawdziwa orgia. Potrzebujecie trzech, w porywach do pięciu, składników - dokładnie tych, które widać na zdjęciu, oraz patelni.

Składniki:
białe pieczywo
plastry świeżego ananasa
Nutella
opcjonalnie: masło, sól

Na rozgrzanej patelni grilluj plastry ananasa i pieczywo. Jedną połówkę bułki posmaruj Nutellą, gdy będzie jeszcze ciepła, połóż na nią plaster ananasa. Jeśli burgery wyjdą za suche, drugą połowę bułki można posmarować masłem, a jeśli lubisz kombinacje czekolady z solą, można masło szczyptą posypać. Obłęd!

Płynna Nutella z piankami marshmallow
/ Prawo autorskie: baibaz / 123RF Zdjęcie Seryjne
Na zimne wieczory i ciemne popołudnia najlepsza przyjaciółka to gorąca czekolada. Najlepiej gęsta, mocno czekoladowa z piankami marshmallow. Wersja z Nutellą ma tą przewagę nad wersją klasyczną, że nie trzeba w kąpieli wodnej rozpuszczać tabliczek i ma orzechowy posmak.

Składniki:
szklanka mleka na osobę
dowolna ilość Nutelli i pianek

W średnim rondlu podgrzej pół porcji mleka i parę łyżek Nutelli, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj resztę mleka i mieszaj, aż wszystko będzie gorące, płynne i jednolite. Reszta to kwestia waszej fantazji.

Ciasto w kubku
/ Prawo autorskie: nagme / 123RF Zdjęcie Seryjne
Najgorsze w tym cieście jest to, że robi się je w minutę i potrzebna jest tylko mikrofalówka. Bo uznajemy za oczywistość, że każdy z was ma w domu mąkę, proszek do pieczenia, mleko i słój Nutelli. Stosunek zaangażowania w gotowanie do smaku jest doskonały – można zjeść i 10 takich porcji, niestety...

Składniki:
szklanka mąki
1/4 szklanki Nutelli
3 łyżki mleka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Zmieszaj składniki na gładką masę, wlej do kubka i wstaw do mikrofalówki na minutę. Sprawdź patyczkiem czy ciasto ma zakalec, jeśli tak, daj mu jeszcze 20 sekund.

Scones z Nutellą
/ fot. nutella.com
Przepis na słone kruche ciasteczka scones z Nutellą pochodzi z oficjalnej strony produktu. Polecamy je ze względu na wyrafinowany, delikatny smak. Wyglądają niepozornie, ale naprawdę eksplodują smakiem – nie tylko słodkim.

Składniki:
225 g mąki
25 g masła
55 g cukru
150 g mleka
sól
Nutella

Mąkę z drożdżami przesiej na stolnicę, usypując kopiec. Dodaj szczyptę soli i miękkie, pokrojone na kawałki masło. Rozrób szybko, następnie stopniowo dodawaj mleko, nie przestając rozrabiać, aż do otrzymania jednolitej i miękkiej masy. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm, foremką do ciastek wytnij sporą ilość krążków o średnicy ok. 4 cm. Scones ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj mlekiem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut. Gdy ciastka będą gotowe, posmaruj je Nutellą i połącz wykałaczką.

Obserwuj Bliss na Instagramie.[block position="indent"]258041[/block]