logo
Prawo autorskie: cboswell / 123RF Zdjęcie Seryjne

Każda lodówka, w każdej reklamie i większość lodówek w filmach aż biją po oczach zawartością świeżych warzyw i owoców. Niestety, to nie do końca dawanie "dobrego przykładu". Poza zapasem mąk i kasz, herbatą oraz (ewentualnie) ozdobną misą ze świeżymi owocami, mamy tendencję do chowania w lodówce wszystkiego. Niska temperatura i ciemność kojarzą nam się jednoznacznie ze sposobem przedłużania świeżości i jakoś do tej pory nie zastanawialiśmy się dlaczego niektóre z tych produktów, które my przechowujemy w lodówce, w sklepach stoją na półkach w temperaturze pokojowej. Zdarza nam się jednak przekląć na nadgniłą cebulę z dna lodówki. Myślimy wówczas, że jej żywotność zależy od chemicznych nawozów. Nie przyjdzie nam do głowy, że to może być wina błędnego przechowywania... Oto 7 produktów, które w lodówce psują się szybciej i... bardziej!

REKLAMA
Banany
/ Prawo autorskie: pimonova / 123RF Zdjęcie Seryjne
Pokusa przechowywania bananów w ciemnej chłodnej lodówce jest silna, bo banany czernieją szybko, a im bardziej są dojrzałe, tym mają więcej cukru. Tym bardziej, że kupowanie trzech sztuk to "trochę mało", a pięciu to już ryzyko wyrzucenia połowy wydanych pieniędzy. Jednak kupić mniej zielonych to znacznie lepszy pomysł niż próbować przedłużać ich świeżość za pomocą lodówki. Banany w niej nie dojrzeją, tracą witaminy, skórka ciemnieje, a miąższ traci konsystencję. W końcu to owoce, które nie mają naturalnej ochrony przed niską temperaturą.

Banany dojrzałe zachowają świeżość przez dłuższy czas jeśli znajdziemy dla nich ciemne miejsce i okręcimy ich końcówki folią aluminiową – ten sposób również ma wyjaśnienie naukowe. Etylen, który wytwarzany jest podczas dojrzewania wydziela się głównie przy końcach owoców.

Lakier do paznokci
/ Prawo autorskie: jetFoto / 123RF Zdjęcie Seryjne
Jeśli jesteś jedną z tych osób, które złapały się na mit, że lakier do paznokci tylko w lodówce na długie miesiące zachowa swoją konsystencję i trwałość, współczujemy – prawdopodobnie wszystkie twoje zapasy są do wyrzucenia. Lakiery zachowują swoją strukturę i stabilność przechowywane w temperaturze od 10 do 15 stopni Celsjusza. To przedział optymalny. Niskie temperatury trwale uszkadzają formułę lakieru. Podobnie jest z pomysłem rozcieńczania lakieru zmywaczem. No cóż... Jeśli lakier zgęstnieje raz, nic go już nie uratuje. Dobra wiadomość jest taka, że lakiery przyzwoitej jakości nie tracą właściwości i konsystencji przechowywane w temperaturze pokojowej, nawet po kilku miesiącach od otwarcia. Najlepsze miejsce dla twoich lakierów to zamknięta, ciemna szafka ustawiona z dala od źródeł ciepła.

Ogórki kiszone
/ Prawo autorskie: pimonova / 123RF Zdjęcie Seryjne
Z jednej strony to logiczne – i tak są "skiśnięte", więc chronić ich przed zepsuciem nie ma sensu. Z drugiej strony – nie znamy nikogo, kto otwarty słoik ogórków trzyma poza lodówką. To bez sensu – powietrze i temperatura nic złego im już nie zrobią.

Pomidory
/ Prawo autorskie: pimonova / 123RF Zdjęcie Seryjne
Cudownie pachnące pomidory to najczęściej te, które dojrzewały w cieple i pełnym słońcu. Udało wam się takie zdobyć? Świetnie! Więc aby się nimi cieszyć dłużej, nie chowaj ich do lodówki. Niska temperatura niszczy membrany w komórkach pomidorów przez co tracą one teksturę oraz smak.

Ziemniaki
/ Prawo autorskie: pimonova / 123RF Zdjęcie Seryjne
Lodówka to również niezbyt dobre rozwiązanie dla ziemniaków. "Zachowują się" w niej analogicznie do pomidorów. Wytrąca się w nich skrobia, więc ich konsystencja staje piaskowata, a smak jest niewyczuwalny.

Cebula
/ Prawo autorskie: pimonova / 123RF Zdjęcie Seryjne
Kolejne warzywo, które nie potrzebuje chłodu, wręcz tylko na nim traci. W lodówce cebula szybciej mięknie, kiełkuje, często pleśnieje. Cebuli wystarczy papierowa torba i sucha, ciemna szafka.

Awokado
/ Prawo autorskie: pimonova / 123RF Zdjęcie Seryjne
Na koniec miła wiadomość: jeśli kupiłeś dojrzałe awokado, musisz zjeść je od razu (pycha!). Lodówka nie pomoże zachować jego świeżości, owoc i tak sczernieje. Jeśli zaś kupiłeś niedojrzałe (to prawie pewne, jeśli zaopatrujesz się w markecie), awokado nie dojrzeje w ciemnym chłodnym miejscu. Lodówka przyda ci się tylko jeśli chcesz przez krótki okres czasu przechować resztki obranego owocu – wówczas przed umieszczeniem w lodówce, należy skropić je sokiem z cytryny.

Źródła: dietetycy.org.pl, fashionpost.pl, goldenrose.pl

Obserwuj Bliss na Instagramie.[block position="indent"]259963[/block]