
Pij soki, będziesz zdrowy. Pewnie nie raz o uszy obiła się nam taka rada. W domu mogliśmy usłyszeć ją od zatroskanych rodziców, w szkole – od wpajającej zdrowe nawyki nauczycielki, a w poradni – od udzielającego konsultacji lekarza czy dietetyka. Prawda, którą obowiązkowo trzeba wziąć sobie do serca, a może wyświechtany slogan niemający wiele wspólnego z rzeczywistością? Ta pierwsza opcja, ale pod warunkiem, że sięgniemy po naprawdę wartościowy produkt, bo jak wiadomo sok sokowi nierówny. Najcenniejsze są bowiem te naturalne, które własnoręcznie wyciśniemy z warzyw czy owoców (czy to kupionych na bazarku, czy pochodzących z gotowych mieszanek), fundując sobie zastrzyk zdrowia w postaci przemycającego bombę witaminową eliksiru.
Zacznijmy w ogóle od tego, jakimi właściwościami zdrowotnymi odznacza się sałata. – Należy ona do warzyw wyjątkowo lekkostrawnych, które możemy jeść praktycznie w dowolnych ilościach. Liść sałaty to tylko 1 kcal. Tak niska kaloryczność wynika z tego, że jej liście aż w 95 proc. składają się z wody, przez co 100 g tego warzywa to tylko 15 kcal – mówi Anna Sajdakowska z Poradni Dietetycznej ''Metamorfoza''. – Jej wartość wynika też z dużego bogactwa w błonnik, składniki mineralne takie jak potas, magnez, wapń, żelazo i mangan, ale również i witaminy, szczególnie witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten – wylicza ekspertka.
Z jedzeniem sałaty lub piciem wyciskanego z niej soku wiąże się jeszcze perspektywa... lepszego snu. – Odpowiada za to naturalny środek uspokajający o nazwie lakctucarium (laktucyna), sok mleczny, który pomaga regulować system nerwowy poprzez działanie rozluźniające nerwy, bez jednoczesnego osłabiania procesu trawienia, oraz znacznie poprawia sen, gdyż działa silnie uspokajająco. Wywołuje to efekt odprężenia, co w rezultacie ułatwia zasypianie – tłumaczy Monika Pogoda-Marcinkiewicz.
Czy sok zrobiony z sałaty w jakiś sposób zmienia wartość odżywczą, jaka wiąże się ze spożyciem jej liści? Czy też zmiana postaci nie robi pod tym względem żadnej różnicy? Do wyprodukowania 1 szklanki świeżego soku sałaty potrzeba ok. 300 gramów warzywa, co odpowiada mniej więcej 11 szklankom rozdrobnionych liści sałaty. – Szklankę soku wypijemy bardzo chętnie, natomiast mało kto zjadłby taką ilość liści. Dlatego decydując się na sok z sałaty, dostarczamy kilkadziesiąt razy więcej składników odżywczych, niż jedząc warzywo w całości – zwraca uwagę Anna Sajdakowska.
CO PRZYKŁADOWO SKRYWA 1 SZKLANKA ŚWIEŻEGO SOKU Z SAŁATY?
• Witamina A – ponad 100 proc. zalecanej dobowej dawki u osób dorosłych i 86,5 proc. u kobiet karmiących piersią.
• Witamina B1 [tiamina] – 17,5 proc. zalecanej dobowej dawki u dorosłych kobiet, 16 proc. u dorosłych mężczyzn i prawie 14 proc. u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
• Witamina B9 [kwas foliowy] – 35 proc. zalecanej dobowej dawki u osób dorosłych.
• Potas – 12 proc. zalecanej dobowej dawki u osób dorosłych.
• Fosfor – 12 proc. zalecanej dobowej dawki u osób dorosłych.
• Żelazo – 20 proc. zalecanej dobowej dawki u osób dorosłych.
• Cynk – 12 proc. zalecanej dobowej dawki u osób dorosłych.
• Miedź – 13,5 proc. zalecanej dobowej dawki u osób dorosłych.
• Wapń – 6 proc. zalecanej dobowej dawki u osób dorosłych.
Przygotowując sok z sałaty, warto dodać do niego również inne warzywa lub owoce, aby polepszyć jego smak i zapach oraz wzbogacić jego wartość odżywczą. Taki smaczny koktajl przypadnie do gustu osobom, którym smak naturalnie nieprzetworzonej sałaty nie do końca odpowiada, zwłaszcza dzieciom, które marudzą, gdy na talerzu dostają do zjedzenia zielone liście.
Sok sałaty można i należy łączyć z innymi dodatkami. Wskazane jest połączenie soku z marchewką, w którym marchew jest źródłem witaminy A. Inną opcją jest dodanie marchewki oraz liści szpinaku, co bardzo pozytywnie wpływa na cebulki włosów. Połączenie marchewki, zielonego pieprzu, lucerny i soku z sałaty wspomaga wzrost włosów i przywraca im naturalny kolor. Zarówno sałata, jak i sok z sałaty bardzo dobrze łączą się z owocami, głównie z jabłkami, suszoną żurawiną lub innymi suszonymi owocami, pomarańczami, winogronami oraz ananasem. Ze względu na swój neutralny smak można bez problemu łączyć ją również z warzywami. Aby mikro i makroelementy były lepiej wchłaniane, dobrze jest dodać kilka kropli oleju lub oliwy z oliwek do potraw z dodatkiem sałaty.
Artykuł powstał we współpracy z Fit&Easy
