
Śnieżnobiała, puszysta chmurka bitej śmietany obok rozpustnie karmelowej tarty to czysta poezja. W grafomanię zmienia się, kiedy łapczywie zeskrobując z porcelany ostatni czekoladowy “maziaj”, łapiemy się na tym, że: a) nie potrafimy się powstrzymać przed pochłonięciem dekoracji talerza i b) w pięć minut spożyliśmy równowartość zapotrzebowania kalorycznego przeciętnego syberyjskiego drwala. Błogostanu sprzed chwili możemy szukać tak usilnie, jak Paulo Coelho sensu życia, ale to próżny trud. Jego miejsce zajmą niechybnie i na długo one - wyrzuty sumienia.
Zielone słoiczki:
Składniki:
- paczka rukoli Fit&Easy
- sok z 2 pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- płaska łyżeczka agar agar
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu z agawy
- orzechy (my użyłyśmy włoskich)
- opakowanie śmietanki sojowej
- łyżeczka młodego jęczmienia
- łyżeczka ksylitolu
- paczka jarmużu Fit&Easy
- syrop z agawy
- oliwa
Nasiona chia zalać sokiem z pomarańczy, dodać syrop z agawy do smaku i dokładnie wymieszać. Wycisnąć sok ze świeżej rukoli, doprawić sokiem z cytryny i syropem z agawy, dodać agar i zagotować do całkowitego rozpuszczenia, przelać do słoiczków. Po stężeniu galaretki wyłożyć na nią uprzednio namoczone nasiona chia i posypać orzechami. Udekorować kremem, czipsami z jarmużu i plastrem kiwi.
Krem:
Śmietankę sojową ubić z łyżeczką młodego jęczmienia i ksylitolu.
Czipsy z jarmużu:
Jarmuż podzielić na drobne części bez łyka, polać łyżką syropu z agawy i odrobiną oliwy. Piec w piekarniku ok. 3 minuty.
Buraczane batony:
Składniki:
- pół opakowania spaghetti z buraka Fit&Easy
- tabliczka gorzkiej czekolady
- zbożowe płatki błyskawiczne (my użyłyśmy gryczanych)
- pół szklanki suszonej żurawiny
- łyżeczka oleju kokosowego
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej
- łyżka syropu z agawy lub klonowego (ew. innego słodzika wg preferencji)
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, buraki zblendować. Dodać resztę składników, wymieszać i wyłożyć na kwadratową blaszkę solidnie dociskając. Chłodzić ok. godziny po czym kroić niewielkie prostokąty. Można oblać czekoladą i udekorować suszonymi owocami albo zjeść od razu.
Kulki mocy:
Składniki:
- pół szklanki daktyli
- szklanka orzechów (my użyłyśmy nerkowców i migdałów)
- pół opakowania świeżego szpinaku Fit&Easy
- 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
- łyżeczka oleju kokosowego
Daktyle i orzechy moczyć w ciepłej wodzie przez godzinę. Zblendować świeży szpinak. Do misy blendera dodać pozostałe składniki - oprócz wody, w której moczyły się bakalie. Zblendować na gładką masę. Włożyć do lodówki na pół godziny. Formować kulki i obtoczyć w matchy.
Artykuł powstał we współpracy z Fit&Easy.
