Liczy się nie tylko to, co podasz na talerzu, ale również, w jakim stylu przyjmiesz gości i zaserwujesz im danie. Zdają sobie z tego doskonale sprawę wszyscy uczestnicy trwającej właśnie kolejnej odsłony Fine Dining Week. 4 edycja festiwalu sztuki restauracyjnej, którego finał wyznaczono na 18 lutego, odbywa się równolegle w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu i Krakowie.
W promującym kulturę fine diningu wydarzeniu bierze udział ponad 40 restauracji z 4 dużych miast. Warszawską scenę kulinarną reprezentują takie znane marki jak Amber Room, Bez Tytułu i N31 by Robert Sowa. W Poznaniu degustacje pięciodaniowego menu oferują gościom m.in. The Time, Gusto czy Cucina. Po raz trzeci festiwal trafia pod adresy lokali z Krakowa, natomiast dla restauracji z Wrocławia oznacza kulinarny debiut.
– Zimowa edycja Fine Dining Week jest wydarzeniem propagującym spotkania w restauracji w towarzystwie naszych przyjaciół i rodziny, przy stworzonym specjalnie na tę okazję menu. Festiwal pozwala ocieplić wizerunek polskiej gastronomii i udowodnić, że każdy może pozwolić sobie na wyjście nawet do tych restauracji, które na co dzień wydają się być poza naszym zasięgiem – mówi Robert Skubisz, szef kuchni Amber Room.
– Od dłuższego czasu obserwuję coraz większe zainteresowanie tym projektem. Restauratorom pozwala on dotrzeć do nowej grupy gości, zaprezentować nowe menu, coraz częściej opierane na najwyższej jakości produktach regionalnych. Pokazujemy przy tym aktualne trendy w sztuce kulinarnej. Za każdym razem, przygotowując się do tego festiwalu, odpowiednio projektujemy dania, dokumentujemy je zdjęciami i planujemy logistykę obsługi kelnerskiej, aby zapewnić serwis na najwyższym poziomie – dodaje Skubisz.
Fine Dining Week, to organizowany przez Restaurant Week festiwal poświęcony sztuce restauracyjnej najwyższego formatu. Cykliczne wydarzenie ma na celu budowanie wśród gości świadomości wokół tematu fine diningu. Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.FineDiningWeek.pl. Tam też dostępne są rezerwacje na pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne w festiwalowej cenie 119 zł.