Dla jednych pole jęczmienia, dla innych morze glutenu. Jeśli myślisz tak o wszystkich zbożach jesteś w błędzie

Zdjęcie wykonane smartfonem Huawei P30 Pro.
Zdjęcie wykonane smartfonem Huawei P30 Pro. Fot. na:Temat
Z glutenem kojarzą się wszelkie wyroby mączne, kasze i makarony. Takie uproszczenie to błąd. Gluten nie nie jest synonimem węglowodanów. Owszem, znajdziemy go w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i... to by było na tyle.


Osoby z nietolerancją glutenu spokojnie mogą jeść ziemniaki czy ryż. Równie bezpieczne są potrawy zawierające soję, proso, grykę, tapiokę, amarantus, maniok oraz soczewicę.

Deser na bazie kaszy jaglanej, czyli prosa, będzie więc nie tylko smaczny, ale i bezpieczny dla bezglutennowców (a dodatkowo - zdrowy, bo kasza jaglana jako jeden z niewielu produktów, zawiera zbawienną dla stawów krzemionkę).

Podobnie dobroczynna może okazać się komosa ryżowa, która nie tylko zawiera wapń, tokoferol, kwas foliowy, miedź, fosfor i mangan, ale ma również niski indeks glikemiczny.

#Huawei #P30Pro #FotografiaNaNowo

Partnerem artykułu jest Huawei.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
0 0Od dziś zupełnie nowe naTemat.pl 4.0. To największa zmiana w historii serwisu
0 0Grupa naTemat nigdy nie była tak popularna jak teraz. Dziękujemy!
0 0Ostatni przystanek twojego pupila: witamy w krematorium dla zwierząt
0 0Syndrom końca wakacji daje wam w kość? Oto 5 taktyk na przetrwanie
0 0Hejterzy śmieją się z jego roli w filmie Tarantino. Jednak to Rafał Zawierucha "wygrał życie"