Dla jednych pole jęczmienia, dla innych morze glutenu. Jeśli myślisz tak o wszystkich zbożach jesteś w błędzie

Zdjęcie wykonane smartfonem Huawei P30 Pro.
Zdjęcie wykonane smartfonem Huawei P30 Pro. Fot. na:Temat
Z glutenem kojarzą się wszelkie wyroby mączne, kasze i makarony. Takie uproszczenie to błąd. Gluten nie nie jest synonimem węglowodanów. Owszem, znajdziemy go w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i... to by było na tyle.


Osoby z nietolerancją glutenu spokojnie mogą jeść ziemniaki czy ryż. Równie bezpieczne są potrawy zawierające soję, proso, grykę, tapiokę, amarantus, maniok oraz soczewicę.

Deser na bazie kaszy jaglanej, czyli prosa, będzie więc nie tylko smaczny, ale i bezpieczny dla bezglutennowców (a dodatkowo - zdrowy, bo kasza jaglana jako jeden z niewielu produktów, zawiera zbawienną dla stawów krzemionkę).

Podobnie dobroczynna może okazać się komosa ryżowa, która nie tylko zawiera wapń, tokoferol, kwas foliowy, miedź, fosfor i mangan, ale ma również niski indeks glikemiczny.

#Huawei #P30Pro #FotografiaNaNowo

Partnerem artykułu jest Huawei.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
MAMA:DU 0 0Ją okrzyknięto "babą od zboków", jej uczniów "zboczonymi". Psycholożka zdradza, co robi na WDŻ
0 0Czy istnieje męska depresja poporodowa? Terapeuta o tym, z czym przychodzą do niego polscy mężczyźni
0 0Chcesz być eko, ale nie wiesz, jak zacząć? Oto 15 BANALNYCH sposobów na zero waste
0 0Podstawowy argument antyszczepionkowców obalony! Prawnik wyjaśnia najprościej, jak się da
0 0Wypijają 18 l mleka na śniadanie. Liczba porodów 44-latki zadziwia, a wkrótce kolejny

DZIEJE SIĘ

0 0"Gwarantuję, że idę do Sejmu". To on miał oddać mandat Piotrowiczowi
0 0Piotrowicz jednak nie trafi do Sejmu! PiS ucina spekulacje