Dla jednych pole jęczmienia, dla innych morze glutenu. Jeśli myślisz tak o wszystkich zbożach jesteś w błędzie
Monika Przybysz
24 lipca 2019, 06:21·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 24 lipca 2019, 06:21
Z glutenem kojarzą się wszelkie wyroby mączne, kasze i makarony. Takie uproszczenie to błąd. Gluten nie nie jest synonimem węglowodanów. Owszem, znajdziemy go w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i... to by było na tyle.
Reklama.
Osoby z nietolerancją glutenu spokojnie mogą jeść ziemniaki czy ryż. Równie bezpieczne są potrawy zawierające soję, proso, grykę, tapiokę, amarantus, maniok oraz soczewicę.
Deser na bazie kaszy jaglanej, czyli prosa, będzie więc nie tylko smaczny, ale i bezpieczny dla bezglutennowców (a dodatkowo - zdrowy, bo kasza jaglana jako jeden z niewielu produktów, zawiera zbawienną dla stawów krzemionkę).
Podobnie dobroczynna może okazać się komosa ryżowa, która nie tylko zawiera wapń, tokoferol, kwas foliowy, miedź, fosfor i mangan, ale ma również niski indeks glikemiczny.