Jaki majątek zgromadził Piebiak, prawa ręka Ziobry? Są jego oświadczenia majątkowe

Na stronach BIP Ministerstwa Sprawiedliwości opublikowane są oświadczenia majątkowe Łukasza Piebiaka. Fot. Sławomir Kamiński / Agencja Gazeta
Łukasz Piebiak podał się do dymisji po ujawnieniu informacji o hejterskiej kampanii wymierzonej w sędziów, którzy byli krytyczni wobec zmian w sądownictwie firmowanych przez partię rządzącą. Na stronach Ministerstwa Sprawiedliwości opublikowano oświadczenia majątkowe Piebiaka z 2017 i 2018 roku.

W dokumencie opublikowanym na stronie Biuletynu Informacji Publicznej MS z dnia 28.03.2018 czytamy, że Łukasz Piebiak ma dom o powierzchni 136 metrów kwadratowych. Nie posiada mieszkania, gospodarstwa rolnego czy innych nieruchomości.

Ma 19,246 zł wspólnie z małżonką (przez rok oszczędności zwiększyły się o prawie 8,5 tys. zł) oraz 436,63 euro w ramach majątku odrębnego. Nie posiada papierów wartościowych, nie nabył też mienia od Skarbu Państwa czy innej państwowej jednostki.

Z oświadczenia majątkowego Piebiaka wynika, że nie posiada samochodu, a przynajmniej wartego ponad 10 tys. zł, bo takie mienie ruchome należy wymienić w oświadczeniu majątkowym. Z przedmiotów o takiej wartości Łukasz Piebiak podaje jedynie zabytkowy kredens o wartości 12 tys. zł, który ma wspólnie z małżonką.

Dowiadujemy się, że w ramach zobowiązań pieniężnych o wartości powyżej 10 tys. zł Łukasz Piebiak ma do spłacenia kredyt hipoteczny na dom. Obecny stan jego zadłużenia wynosi ponad 130 tys. franków szwajcarskich, czyli według kursu z 23 sierpnia – ponad pół miliona złotych.

Były wiceminister sprawiedliwości zaciągnął też pożyczkę mieszkaniową na dom – stan zadłużenia wynosi ponad 81 tys. zł, a także pożyczkę hipoteczną – stan zadłużenia to ponad 167 tys. zł.

Afera Piebiaka
Informacje o aferze Piebiaka ujawnił portal Onet. W resorcie sprawiedliwości miały powstać farmy trolli, które prowadziły kampanię nienawiści wobec między innymi pierwszej prezes Sądu Najwyższego Małgorzaty Gersdorf i prezesa stowarzyszenia Iustitia Krystiana Markiewicza.

0 0O pracy w tym miejscu marzą setki osób. Tylko oferta dla stolarza wzbudziła drwiny
Bella Happy Pants 0 0Mniej powodów do zmartwień. 5 gadżetów – twoje dziecko będzie bezpieczniejsze
0 0Powiedzieli "sprawdzam". Oto, co się stało ze 100 obietnicami partii Kaczyńskiego
0 0Przestajemy wierzyć, że może być inaczej. Polacy wiedzą, kto wygra wybory
WYBORY2019 0 0Pozwolił powiesić plakaty kandydata PiS i teraz żałuje. "Popełniłem błąd i właśnie za niego płacę"
0 0Parodiował niepełnosprawnych? Pszoniak: Trzeba się puknąć w głowę!