"Wszyscy go namawiają od dwóch miesięcy". Ujawniono, jak Tusk jest blisko kolejnej ważnej posady

Donald Tusk ma być bez konkurencji na przewodniczącego EPL.
Donald Tusk ma być bez konkurencji na przewodniczącego EPL. Fot. Bartosz Bańka / Agencja Gazeta
Platforma Obywatelska zgłosiła Donalda Tuska na przewodniczącego Europejskiej Partii Ludowej. Z nieoficjalnych informacji PAP wynika, że były premier raczej nie będzie miał konkurencji, i z powodzeniem obejmie nowe stanowisko. Wszystko wyjaśni się na listopadowym kongresie EPL.

– Wszyscy go namawiają i przekonują od dwóch miesięcy – powiedziało PAP źródło zbliżone do tych rozmów w Brukseli. – Jest oczekiwanie na nową energię, wszyscy widzą co się dzieje w Europie, że trzeba szukać sposobów na walkę z populistami – dodał rozmówca.

W EPL mają liczyć na Tuska i jego doświadczenie zebrane na arenie międzynarodowej. Podobno wierzą, że były szef Rady Europejskiej będzie w stanie nadać ugrupowaniu nową dynamikę. Do 13 listopada mogą się pojawić konkurenci wobec Polaka, bo właśnie wtedy mija termin na zgłaszanie kandydatur. Źródło PAP wątpi jednak, by do tego doszło. – Ale to demokratyczny proces i nikt nikogo nie powstrzymuje – podkreślił rozmówca.

Niemiecki dziennik "Frankfurter Allgemeine Zeitung" już na początku tego miesiąca informował, że Polak mógłby stanąć na czele EPL. Zdaniem Niemców Tusk nie ma żadnego silnego kontrkandydata i tak naprawdę to, czy dostanie to stanowisko, zależy tylko od jego decyzji.

A co na to wszystko były premier? Kilka dni temu w Brukseli dość tajemniczo wypowiadał się o swojej przyszłości. – Namawiano mnie, bym kandydował na szefa Europejskiej Partii Ludowej i niewykluczone, że tak będzie – zapowiadał Tusk. Nie chciał udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy wystartuje w przyszłorocznych wyborach prezydenckich w Polsce.

źródło: Onet

Reserved 0 0Reserved pokazuje inną twarz lat 80. Wieczorowa kolekcja bierze z nich to, co najlepsze
Cinergia 0 0Reżyser “Pokoju” i aktor z “Matriksa” przyjadą do Łodzi. Rusza festiwal Cinergia
Skoda Polska 0 0Nowe auto nie musi być kupione za gotówkę. Można je mieć jak telefon na abonament