Gotowanie na parze uważa się za jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia – posiłki zachowują swoje walory odżywcze, a przy tym są soczyste i miękkie. W tej kulinarnej sztuce powszechne w użyciu są garnki do gotowania i elektryczne parowary. Tymczasem mistrzami w tej metodzie gotowania okazują się również piekarniki parowe.
Piekarniki z funkcją pary pozwalają na przygotowanie lekkich i zdrowych posiłków z efektem wow. W urządzeniach tego typu krzyżują się bowiem korzyści płynące z tradycyjnego pieczenia oraz przygotowywania dań na parze, dlatego mówi się o nich, że są to piekarniki wielofunkcyjne, które zachowują wszystkie funkcje normalnego piekarnika, dając też coś extra.
Pod pojęcie "extra" należy podpiąć dwa atuty. Po pierwsze, wspomnianą już możliwość gotowania na parze. Po drugie, nową jakość tradycyjnego pieczenia. Piekarniki elektryczne z funkcją pary sprawiają, że przygotowywane w nich potrawy są zarówno delikatne, jak i przepyszne, co pokazuje przykład pieczywa, soczystego w środku, a chrupiącego na zewnątrz.
"Przyprawione" parą pieczenie, z którego słyną piekarniki do zabudowy Beko, można oczywiście stosować nie tylko do domowego chleba. Dzięki tej metodzie będziemy mogli się cieszyć smakiem również soczystego białego mięsa (np. drobiu), rozpływającej się w ustach ryby takiej jak łosoś czy szerokim wyborem zachowujących wartości odżywcze warzyw.
Wielofunkcyjność, jaka wyróżnia piekarniki parowe, sprowadza się zasadniczo do trzech metod "pichcenia": pieczenia konwencjonalnego, gotowania na parze i pieczenia na parze. Najbardziej zaawansowane piekarniki parowe do zabudowy potrafią jednak zdziałać takie cuda jak topienie czekolady, wekowanie, garowanie ciasta, blanszowanie czy sterylizacja.
Z takich funkcji dodatkowych mogą korzystać chociażby posiadacze piekarnika parowego Combi Steam+ marki Beko. Rozbudowane programy w wersji full sprawią, że z nagrzanego wnętrza urządzenia wyjdą takie smakołyki jak pizza, hamburgery, jogurty, jajka na miękko/twardo, konfitury, hot-dogi, zapiekanki, grillowane dania czy czekoladowe fondanty.
Do tego wielozadaniowego piekarnika dołączono niezwykle przydatny gadżet w postaci termosondy CookSense, która pomaga kontrolować temperaturę pieczonego mięsa. Wystarczy umieścić ją w środku np. steku i wybrać odpowiedni zakres stopni Celsjusza. Piekarnik automatycznie wykryje podłączoną sondę i wyświetli temperaturę.
Mimo różnorodnych opcji piekarniki elektryczne z funkcją pary nie zaliczają się do trudnych w obsłudze. Z intuicyjnym wyświetlaczem i ergonomicznymi pokrętłami znalezienie wspólnego języka z tego rodzaju sprzętami AGD nie powinno zająć więcej niż 15-20 minut. W czyszczeniu komory piekarników zadanie ułatwi funkcja czyszczenia parowego.
Aby takie wielofunkcyjne piekarniki gwarantowały sukces wspomaganego parą pieczenia, potrzebują oczywiście kluczowego surowca, czyli wody. Dzięki prostemu systemowi "naciśnij i wyciągnij" użytkownik musi tylko wcisnąć przycisk, po czym napełnić wysunięty pojemnik (300 ml) i wprowadzić go na miejsce. Całą resztą zajmie się piekarnik.
Ile na te wszystkie udogodnienia trzeba się wykosztować? Wcale nie tak dużo, jak się wydaje. Ceny modeli ze wspomaganiem parowym (prostsza wersja piekarników parowych, ale też dająca dużo możliwości), zaczynają się już od 1399 zł. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kulinarnej rewolucji, jaką w waszych domach mogą wywołać piekarniki elektryczne z funkcją pary, zajrzyjcie koniecznie pod ten adres.
Dokładne informacje o wybranych modelach piekarników parowych Beko znajdziecie tutaj: