Cappuccino do obiadu to nie zbrodnia, ale… W tym kraju kawę pije się zupełnie inaczej
Monika Przybysz
03 lutego 2020, 12:33·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 03 lutego 2020, 12:33
Włochy to kraj, w którym wiele rzeczy nabiera nowego znaczenia. To również kraj, w którym dowiadujesz się, że nawet jeśli robiłeś coś całe życie, wcale nie oznacza to, że robiłeś to dobrze. Tym razem nie chodzi jednak o gotowanie makaronu i spożywania go na pół-surowo… wróć. Al dente. Chodzi o kawę.
Reklama.
Włosi jak do wielu rzeczy związanych z kuchnią, również do rytuału związanego z piciem kawy, podchodzą jak do największej świętości. Trudno im się dziwić, bo sztukę jej parzenia opanowali niemal do perfekcji - i nie chodzi tu tylko o przygotowanie espresso, które samym zapachem potrafi wybudzić nas z największego letargu. Włoski repertuar rodzajów i sposobów podawania kaw jest bardziej zasobny, niż szafa w garderobie Donatelli Versace.
Jak ważnym elementem w codziennym życiu każdego Włocha jest kawa mogliśmy się przekonać na spotkaniu z okazji premiery nowej kolekcji kaw Nespresso inspirowanej właśnie smakami słonecznego Południa. O tym, jak różni się kawa w zależności od regionu, opowiadała sama Tessa Capponi-Borawska - dziennikarka, pisarka, autorka książek kulinarnych i niekwestionowany autorytet w kwestii wszystkiego, z czym je się włoską kuchnię.
– Zasad dotyczących picia kawy jest wiele i różnią się one od siebie w zależności od regionu. Oczywiście należy je znać, ponieważ to część kultury oraz dziedzictwa. Z taką wiedzą śmiało możemy przyjąć najważniejszą regułę, czyli to, że zasady można łamać i warto pić taką kawę, jaką się lubi i kiedy ma się ochotę, tak aby był to przyjemny rytuał i pysznie spędzony czas – tłumaczyła Tessa Capponi-Borawska.
Z tego co mówi Capponi-Borawska wynika więc, że historie o turystach, którzy przepadli w niewyjaśnionych okolicznościach, po tym, jak w porze obiadowej zamówili cappuccino, można włożyć między bajki. Z drugiej strony, jeśli macie ochotę sprawdzić jak naprawdę żyją mieszkańcy Rzymu, Wenecji czy Neapolu, to poza tym, że przestaniecie pstrykać selfie co 20 metrów, powinniście przyswoić sobie przynajmniej podstawowe zasady dotyczące picia kawy.
Dzienny rytuał wygląda więc następująco: rano, czyli maksymalnie do godz. 11.00 kawa z mlekiem. To wasze śniadanie, więc do kawy możecie domówić jakąś słodką przekąską. Kawę wypijecie również po większy, popołudniowym posiłku - posłuży jako digestivo, które wspomaga trawienie. Włosi piją także szybkie espresso przy barze w ramach przerwy w ciągu dnia.
Oczywiście, to właśnie espresso rozsławiło umiejętności włoskich baristów na cały świat. Bo mimo że procedura jest wszędzie niemal identyczna, to 7 gram świeżo zmielonej kawy, poddane działaniu wody o temperaturze około 90 stopni pod ciśnieniem 9 bar, w zależności od regionu może smakować zupełnie inaczej.
Tę różnorodność dało się wyczuć podczas degustacji, prowadzonej w trakcie spotkania z Tessą Capponi-Borawską. Goście mieli okazję spróbować nowych kaw – ciemno palonej, intensywnej w smaku „Ispirazione Napoli” i zbalansowanej, z wyczuwalnymi kwiatowo-owocowymi aromatami „Ispirazione Venezia”.
MIast, do których przeniesiemy się kosztując kaw z kolekcji Inspirazione Italiana, jest więcej. Nespresso przygotowało aż siedem nowych propozycji, dostępnych w butikach Nespresso. Kawy można zamówić również za pośrednictwem Centrum Obsługi Klienta, na stronie: www.nespresso.co lub za pomocą aplikacji.