Tak wygląda mięso z drukarki 3D. Hiszpański start-up chce zrewolucjonizować branżę spożywczą
redakcja naTemat
27 lutego 2020, 16:56·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 27 lutego 2020, 16:56Hiszpańska firma Novameat wynalazła technologię, która wykorzystuje specjalną drukarkę 3D do produkcji mięsa roślinnego o o tej samej włóknistej i „muskularnej” fakturze co prawdziwe mięso. Drukarka używa strzykawek, w których znajdują się surowce roślinne.
Ich misją jest stworzenie alternatywy dla nieefektywnej przemysłowej hodowli zwierząt, ponieważ jest ona jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Ponadto chcą dzięki tej technologii zadbać o wyżywienie rosnącej ludzkiej populacji przy jednoczesnym lepszym zarządzaniu zasobami naturalnymi naszej planety.
Firma szacuje, że wydrukowanie 1 kilograma steku kosztuje około 30 $, w oparciu o koszt surowców. Wyprodukowanie takiego steku roślinnego w szkole kulinarnej w Barcelonie zajęło około 20 minut, ale zdaniem studentów chętnych do wypróbowania gotowego produktu - warto było czekać.
Pierwsza komercyjna wersja drukarki do żywności zostanie najprawdopodobniej zakupiona przez restaurację, ale Giuseppe Scionti, dyrektor generalny firmy, chciałby wyprodukować model także do użytku domowego.