Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie ma w tym ani krztyny przesady. Jesz codziennie tost z masłem albo kanapkę z serem żółtym? Może warto podkręcić śniadaniową grę? Oto 7 łatwych przepisów na smaczne i wartościowe śniadania, które sprawią, że twój poranek z miejsca będzie przyjemniejszy.
1. Smoothie bananowo-kakaowe z kawą i masłem orzechowym
Smoothie to jeden z najszybszych pomysłów na zdrowe śniadanie. Jakie wybrać? Koktajlowy repertuar jest praktycznie nieograniczony, a kombinacje owocowe, warzywne i owocowo-warzywne przyprawiają o zawrót głowy. Jednak warto wypróbować prostego przepisu na smoothie bananowo-kakaowe z kawą i masłem orzechowym.
Jak je zrobić? Banana, pół szklanki kawy (ostudzonej), pół szklanki mleka (może być roślinne) i jedną łyżkę masła orzechowego zmiksuj w blenderze razem z łyżeczką kakao i (opcjonalnie) łyżką cukru. Wierzch możesz posypać gorzką czekoladą lub cynamonem. Gotowe!
2. Pudding chia z brzoskwiniami
Nasiona chia są dzisiaj bardzo modne, a kupisz je w praktycznie każdym supermarkecie. Nie wiesz co z nimi zrobić? Wypróbuj pudding chia! Przed pójściem spać przygotuj 1,5 szklanki mleka roślinnego lub krowiego (może być zimne lub podgrzane) i zalej nim zalej 3-4 łyżki nasion. Przez noc nasiona chia napęcznieją i z samego rana będziesz mógł zrobić pyszny pudding.
Brzoskwinie (lub inne owoce, np. mango) zmiksuj w blenderze, aż powstanie gęsty mus. Na dno pucharku, miseczki lub szklanki włóż napęczniałe nasiona chia i zalej je musem. Pudding możesz udekorować owocami i miętą.
3. Jaglanka z jabłkiem i cynamonem
Znudziła ci się owsianka? Jaglanka, czyli kasza jaglana, to kolejny śniadaniowy hit ostatnich kilku lat. Ją również można przygotować w wielu smakowitych wariantach, ale wyjątkowo pyszna jest jaglanka z jabłkiem i cynamonem.
Zetrzyj na tarce jedno obrane ze skórki jabłko i zagotuj szklankę kaszy jaglanej ze szklanką mleka (roślinnego lub krowiego) według przepisu na opakowaniu. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do miseczki, dodaj starte jabłko, 2 łyżeczki cynamonu, garść rodzynek i 2 łyżeczki miodu. Smacznego!
4. Bananowo-kakaowa komosanka
Komosanka, czyli ugotowana komosa ryżowa, coraz częściej wypiera starą dobrą owsiankę i modną jaglankę. Komosę ryżową kupisz obecnie nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również supermarketach, a nawet niektórych sklepach osiedlowych.
6 łyżek komosy ryżowej zagotuj ze szklankę mleka krowiego lub roślinnego. Do garnka dodaj łyżkę kakao, łyżkę miodu lub syropu klonowego. Gotuj do momentu, aż komosanka zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia wymieszaj komosę z pokrojonym bananem, możesz do niej dodać również inne dodatki wedle uznania: pokrojone truskawki lub borówki, daktyle, rodzynki czy orzechy.
5. Szakszuka
Szakszuka to pomysł dla tych, którzy mają już dość tradycyjnej jajecznicy, ale nie potrafią zrezygnować z jajek. To danie z Bliskiego Wschodu nie tylko jest pyszne, ale i uniwersalne: nadaje się i na śniadanie, i na obiad, i na kolację.
Na oliwie z olej zeszklij na patelni cebulę i jeden ząbek czosnku. Dodaj 3 pomidory pokrojone w kostkę i podduszaj je około 7 minut, aż zrobią się miękkie. Dodaj po łyżeczce przypraw: papryki ostrej, papryki słodkiej i kuminu (kminu rzymskiego). W farszu zrób trzy wgłębienia i w każde z nich wbij po jednym jajku. Po 5-7 minutach białka jajek powinny się ściąć, a żółtka – pozostać półpłynne. Szakszukę dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki, jedz ciepłą z chlebem.
6. Pancakes z bananem i syropem klonowym
Pancakes, to niby naleśniki, ale zupełnie inne, niż te, które jemy w Polsce. To świetny i szybki pomysł na śniadanie, szczególnie weekendowe, kiedy nie musimy nigdzie się śpieszyć i możemy delektować się pysznymi "pankejkami". Mimo że to z pewnością niedietetyczne śniadanie, warto zaszaleć. Pancakes możesz smażyć je na zwykłej patelni, ale idealna jest malutka patelnia z myślą specjalnie o miniaturowych amerykańskich naleśnikach.
W misce przesiej 2 szklanki mąki pszennej, wymieszaj ją z trzema dużymi łyżkami cukru, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli. Roztop 75 gramów masła, przestudź je i wymieszaj w drugiej misce z 2 roztrzepanymi jajka i 1,5 szklanki mleka krowiego. Przesyp zawartość pierwszej miski do miski z jajkami i mieszaj do połączenia się składników.
Smaż z obu stron na suchej patelni, aż pancakes będą miały jasnozłoty kolor. Usmażone amerykański naleśniki połóż jeden na drugim, udekoruj pokrojonym bananem i polej syropem klonowym. Możesz też dodać dowolne owoce i dodatki, jak (jeśli chcesz zaszaleć) bita śmietana.
7. Fritata ze szpinakiem, szynką, serem feta i pomidorami
Fritata to pomysł dla znudzonych tradycyjnymi omletami. Ten włoski omlet zrobisz błyskawicznie. Potrzebujesz jednak patelni, którą możesz włożyć do piekarnika, żeby obyło się bez przykrych niespodzianek.
W misce roztrzep 5 dużych jajek, posyp do smaku solą, pieprzem i szczypiorkiem. Dodaj też ulubione zioła: świetny wybór to, chociażby, bazylia, oregano czy zioła prowansalskie. Na patelni – na oliwie z oliwek lub maśle – zeszklij pokrojony ząbek czosnku, pół cebuli dymki i dodaj garść liści szpinaku baby.
Po dwóch minutach, gdy liście szpinaku wyraźnie się skurczą, dodaj dodatki: szynkę i pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Na koniec wlej masę z jajek, wymieszaj, smaż dwie minuty. Patelnię wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, piecz około 15 minut. Smacznego!