Wystarczy trochę mleka, cukru, kawy rozpuszczalnej i gorącej wody, by stworzyć deser, który w czasie pandemii covid-19 stał się najczęściej udostępnianym w mediach społecznościowych napojem. Zawdzięczamy go mieszkańcom Korei Południowej, którzy z powodu zamknięcia kawiarni zaczęli go samodzielnie przygotowywać, a wynikami swojej pracy dzielili się w sieci. Dlaczego internauci wprost oszaleli na jego punkcie?
Sekretem dalgona coffee jest niezwykle delikatna pianka, która nadaje kawie specyficzny, wyjątkowy smak. Nazwa napoju nawiązuje do doskonale znanego w Korei Południowej deseru o nazwie Dalgona.
Kiedy z powodu globalnej walki z SARS-CoV-2 pozamykano kawiarnie oferujące dostęp do ulubionej kawy Koreańczyków, zaczęli samodzielnie robić ją we własnych domach. Okazało się to dziecinnie proste, bo do stworzenia spektakularnego efektu, jak z najlepszej restauracji, potrzeba zaledwie kilku składników i odrobiny cierpliwości.
Pod hasłem #dalgonacoffee jest już ponad 430 tys. postów na Instagramie, a użytkownicy, którzy ciągle prezentują, jak im wyszło robienie popularnej kawy, stale prześcigają się w wymyślaniu kolejnych kombinacji ulubionego deseru. Jak go przygotować?
Przepis na dalgona coffee. Ta kawa okazała się hitem pandemii covid-19
Do przygotowania kawy po koreańsku potrzeba:
⦁ pół szklanki mleka
⦁ dwie łyżki cukru
⦁ 2 łyżki gorącej wody
⦁ 2 łyżki granulowanej kawy rozpuszczalnej
Po zalaniu kawy z cukrem wodą (dokładnie w takich proporcjach, jak powyżej) wystarczy użyć miksera, automatycznego mieszadełka do kawy lub po prostu zwykłej łyżki i ubić pianę w taki sposób, by powstała delikatna masa.
Potem wlewamy do szklanki gorące lub zimne mleko z kostkami lodu (według indywidualnych preferencji) i dodajemy na wierzch spienioną masę kawową. Całość możemy lekko oprószyć kakao lub kawałkami pokruszonych ciasteczek. Smacznego!