Główny Inspektorat Sanitarny potwierdził, że w hamburgerach XXL firmy Konspol z Nowego Sącza stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes, które mogą prowadzić do listeriozy, szczególnie niebezpiecznej dla kobiet w ciąży, dzieci i seniorów, a także osób z obniżoną odpornością. Choroba w około 20-30 proc. przypadków może prowadzić do zgonu z powodu m.in. zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych lub sepsy.
BakterieListeria monocytogenes służby sanitarne zidentyfikowały w hamburgerach drobiowych oraz drobiowo-wieprzowych XXL, wyprodukowanych przez firmę Konspol. Producent wycofanej partii produktów - firma Konspol z Nowego Sącza - zapewnia, że współpracuje z partnerami handlowymi, władzami weterynaryjnymi oraz sanitarnymi, by skażone produkty nie były dostępne na półkach sklepowych. Proszą jednak wszystkich konsumentów o wyrzucenie zakupionych towarów lub zwrócenie ich do punktu, w którym je nabyli.
Główny Inspektorat Sanitarny potwierdził, że Listeria monocytogenes pojawiła się w takich produktach jak:
⦁ hamburgery drobiowe o numerze seryjnym 294/VI z terminem przydatności do spożycia do 20 lipca 2020 roku;
⦁ hamburgery XXL drobiowo-wieprzowe o numerze seryjnym 276/VI z terminem przydatności do spożycia do 16 lipca 2020 roku.
Choć statystycznie co dziesiąta osoba na świecie ma w swoim przewodzie pokarmowym beztlenowe bakterie Listeria monocytogenes, to wywoływana nimi listerioza występuje bardzo rzadko (w ciągu roku w skali kraju zdarzają się jedynie pojedyncze przypadki, ale ich przebieg zwykle jest poważny).
Do zakażenia najczęściej dochodzi drogą pokarmową poprzez spożycie zainfekowanych produktów spożywczych.
Listerioza jest najbardziej niebezpieczna dla kobiet w ciąży i to właśnie w tej grupie zdarza się najczęściej (ciężarne stanowią około 27 proc. wszystkich przypadków infekcji). Choroba może doprowadzić m.in. do poronienia lub wrodzonej listeriozy u noworodka. Groźna jest także dla niemowląt, osób starszych, a także wszystkich, którzy mają niesprawny system immunologiczny i obniżoną odporność np. ze względu na choroby przewlekłe itp.
Pałeczki Listeria monocytogenes wydalane są wraz z kałem zakażonych zwierząt (głównie tj. świnie, bydło, owce, kury, króliki, zające, konie, świnki morskie czy szynszyle).
Choroba rozwija się bardzo podstępnie i w wielu przypadkach może przebiegać bezobjawowo (głównie u osób dorosłych). Pierwsze symptomy mogą pojawić się od około 4 godzin do nawet kilku dni od spożycia produktu zainfekowanego bakteriami Listeria monocytogenes.
Najczęstsze objawy listeriozy:
⦁ gorączka (wysoka)
⦁ biegunka i wymioty
⦁ drgawki
⦁ ból mięśni i stawów
⦁ utrata przytomności
W przypadku kobiet w ciąży objawy grypopodobne lub infekcja dróg moczowych może pojawić się po okresie inkubacji trwającym do 3 tygodni.
Jeśli nie uda się w porę zdiagnozować listeriozy, choroba może doprowadzić m.in. do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia mózgu, zapalenia wsierdzia, a nawet sepsy. W około 20-30 proc. przypadków może być śmiertelna (zgony zdarzają się częściej niż z powodu salmonelli czy Clostridium botulinum).
W ograniczaniu ryzyka zakażenia Listeria monocytogenes pomóc może nam zwracanie szczególnej dbałości o przestrzeganie higieny osobistej i częste mycie rąk (zwłaszcza przed przygotowywaniem posiłków, po korzystaniu z toalety czy kontakcie ze zwierzętami).
Listerioza – diagnozowanie i metody leczenia
Chorobę można rozpoznać nie tylko poprzez obserwację najczęstszych symptomów wskazujących na zakażenie, ale także na podstawie badań diagnostycznych potwierdzających obecność we krwi (a także m.in. w płynie mózgowo-rdzeniowym, kale lub smółce noworodków) pałeczek Listeria monocytogenes.
Leczenie listeriozy polega zaś przede wszystkim na podawaniu antybiotyków (tj. kotrimoksazol, amoksycylina, aminoglikozydy i makrolidy).