
Dieta Bantinga zdaje się być czymś zupełnie nowym ze względu na swoją mało znaną nazwę. Okazuje się jednak, że chodzi o dietę, która powstała pod koniec XIX wieku. Jej twórca opisał zasady żywienia w "Liście do otyłości" z 1863 roku. Delikatnie zmodyfikowana opcja żywieniowa powraca jak bumerang. Na czym polega dieta Bantinga?
Co zakłada dieta Bantinga?
Chciałabym Was zaskoczyć, ale wychodzi na to, że dieta Bantinga to odgrzewany kotlet. Pod przykrywką nazwy kryje się lekko zmodyfikowana wersja diety ketogenicznej, która zakłada bardzo niskie spożycie węglowodanów przy jednoczesnej wysokiej podaży tłuszczów. Kiedy w 2013 roku było o niej głośno, myślano, że będzie to cudowny sposób na wyzwolenie z otyłości i innych chorób. Z czasem wyszło, że na dłuższą metę dieta wysokotłuszczowa może przysporzyć więcej kłopotów niż pożytku.Faza 1: OBSERWACJA
To pierwszy etap, który powinien trwać okrągły tydzień. Jesz to, co do tej pory, nie wprowadzając żadnych nowości czy modyfikacji. Zakładasz zeszycik, w którym notujesz dokładnie wszystko co zjadasz, żeby sprawdzić, jaka grupa produktów przeważa w Twoim jadłospisie i z jaką regularnością spożywasz posiłki.Faza 2: PRZYWRÓCENIE
Drugi etap zakłada przywrócenie dobrej pracy jelit i adaptację do nowego sposobu żywienia. W zależności od tego, jaki cel spadku wagi będzie dla Ciebie satysfakcjonujący, ustalasz, że faza ma potrwać od 2 do 12 tygodni. To moment, w którym eliminujesz wszystkie produkty i potrawy z czerwonej i jasnoczerwonej listy. Możesz jeść tylko pozycje, które znajdują się na zielonej i pomarańczowej liście. Zaskakujące jest to, że faza przywrócenia nie zakłada liczenia kalorii ani kontrolowania porcji posiłków.Faza 3: TRANSFORMACJA
Dopiero trzeci etap jest prawdziwym apogeum wejścia w dietę. Nowe nawyki żywieniowe mają na celu maksymalne zmniejszenie spożycia węglowodanów, aby osiągnąć stan ketozy. Ketoza to skrajny stan, w który organizm jest zmuszony do czerpania energii z zasobów nagromadzonego tłuszczu, a nie typowo z cukrów (glukozy). Właśnie wtedy dochodzi do pożądanego spalania tłuszczu i utraty wagi. Żeby w ogóle mogło do tego dojść, należy jeść produkty tylko z zielonej listy, powoli wprowadzając te z pomarańczowej listy. Etap transformacji trwa tyle, ile zajmie Ci zejście do upragnionej wagi.Faza 4: KONSERWACJA
Czwarta i ostatnia faza powinna, krótko mówiąc, stać się Twoją codziennością i stylem życia. Przyjęło się, że rozpoczyna się po dojściu do wymarzonej wagi. Celem jest oczywiście zostanie przy osiągniętej wadze już na stałe. To dość specyficzna faza, bo pozwala na powrót do jedzenia żywności, która była zakazana w poprzednim etapie. Chodzi tu o sprawdzenie, które z nich faktycznie powodują, że tyjemy. Faza wraca do założenia z pierwszego etapu - nie musisz śledzić żywności i korzystasz z list jedzenia w konkretny sposób:Zielony: bez ograniczeń (codziennie)
Pomarańczowy: jedz z umiarem (2-3 razy w tygodniu)
Jasnoczerwony: rzadko lub przy specjalnych okazjach (raz w tygodniu lub rzadziej)
Czerwony: nigdy (wyklucz na stałe)
Dieta Bantinga zakłada ewentualny powrót do poprzednich faz, jeśli doszło do tego, że straciłeś kontrolę nad kilogramami i ponownie przybierasz na wadze.
Listy żywności wg Bantinga
To zestawienie trzech list produktów spożywczych, które funkcjonują w założeniu diety Bantinga:- Tłuszcze: każdy tłuszcz zwierzęcy, awokado, masło, ghee, śmietana, olej kokosowy, oleje z owoców i orzechów, majonez i nasiona
- Owoce i warzywa: zielone warzywa liściaste, karczochy, bakłażany, szparagi, fasola i brukselka, brokuły, fasolka szparagowa, kapusta, kalafior, seler, boćwina, cukinia, ogórek, cykoria, koper włoski, czosnek, dynia, jarmuż, pory, cytryny i limonki, sałata, grzyby, oliwki, cebula, , papryka, rzodkiewka, rabarbar, rukola, szalotka, szpinak, dymka, groszek cukrowy, pomidory i rzepa
- Mięso, ryby i drób: całe mięso, drób, ryby, owoce morza, podroby, i naturalnie wędliny (np. boczek, salami, bekon), jaja, domowe bulion kości oraz sery, takie jak Brie, Camembert, Gorgonzola, Roquefort, mozzarella, feta, ricotta, Cheddar, Gouda, Emmental, Parmezan i Pecorino
- Napoje: herbaty ziołowe bez kofeiny, wody smakowe i zwykła woda
- Przyprawy: wszystkie rodzaje octu i sfermentowanego sosu sojowego
- Żywność fermentowana: jogurt, kefiry, masło, kimchi, naturalnie sfermentowane ogórki i kapusta kiszona
Źródło:undp.org.pl
- Orzechy: wszystkie surowe orzechy i masła orzechowe bez cukru
- Nabiał: mleko i substytuty mleka, twarożek i twarożek, jogurt pełnotłusty i śmietana
- Owoce: jabłka, morele, banany, jagody, jeżyny, wiśnie, klementynki, świeże figi, agrest, winogrona, kiwi, kumkwaty, liczi, mango, nektarynki, pomarańcza, papaja, gruszki, brzoskwinie, persymona , ananas, babka lancetowata, śliwki, granaty, pigwy, maliny, truskawki, mandarynki, miąższ tamaryndowca i arbuz
- Napoje: kawa i herbata z kofeiną, czerwone wino
- Rośliny strączkowe: wszystkie rośliny strączkowe, lucerna, fasola, ciecierzyca i soczewica
- Owoce i warzywa: buraki, dynia piżmowa, kukurydza, marchew, tykwa, maniok, seler, kukurydza, pasternak, groszek, ziemniaki
Źródło:undp.org.pl
- Żywność ogólna: fast foody, potrawy z dodatkiem cukru, frytki i słodkie przyprawy, takie jak keczup, dressingi i marynaty
- Słodycze: wszystkie wyroby cukiernicze i czekolady, sztuczne słodziki, agawa, owoce w puszkach, cukier kokosowy, nalewki, fruktoza, glukoza, dżem, słód, syrop ryżowy, cukier i syrop złocisty
- Produkty zbożowe: wszystkie produkty panierowane, płatki śniadaniowe i krakersy
- Napoje: napoje energetyczne, soki, sklepowe mrożone herbaty, mleka smakowe, koktajle mleczne, piwo, alkohol
- Produkty mleczarskie: śmietanki do kawy, mleko skondensowane, lody
- Tłuszcze: olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej bawełniany, margaryna i tłuszcz piekarski, olej z otrębów ryżowych, olej słonecznikowy i szafranowy
- Przetwory mięsne: kiełbasy wysoko przetworzone i wędliny peklowane z cukrem
Źródło:undp.org.pl
Przykładowe menu na 1 dzień z dietą Bantinga
Śniadanie: Jajecznica z 4 jajek z awocado i pomidorem + kawaMinusy diety Bantinga
Doświadczeni dietetycy nie są fanami długotrwałych diet wysokotłuszczowych. Może schudniesz szybciej i więcej, ale przypłacisz za to wysoką cenę. Człowiek jest wycieńczony, notorycznie senny i skrajnie zakwaszony. Oznacza to, że ryzyko pojawienia się chorób wątroby, trzustki i serca jest bardzo wysokie.WSTĘPNE POWIKŁANIA
- brak łaknienia
- zaburzenia żołądkowo- jelitowe
- nudności
- wymioty
- odwodnienie
- nadmierne zakwaszenie
- nieustająca senność
- niedobór wapnia i magnezu
- niedocukrzenie (obniżone stężenie glukozy)
DŁUGOFALOWE POWIKŁANIA
- zaparcia
- podwyższone stężenie cholesterol całkowity oraz jego frakcje LDL (zły cholesterol)
- spadek masy ciała
- demineralizacja kości
- kamica nerek
- niedobór karnityny
