Piekło w gębie, precz bakterie!
Piekło w gębie, precz bakterie! pexels.com

Niepozorne, małe papryczki, które kryją w sobie wielką moc. Są absolutnym must-have kuchni orientalnej. Potrafią podkręcić smak potraw i napojów, ale mają też wiele innych zalet. Sprawdź, co potrafią i jak możesz z nich skorzystać, naprawdę warto. Przygotowaliśmy 7 przepisów, których bohaterkami są ostre papryczki.

REKLAMA
Są małe, kolorowe i urocze... do czasu aż ich nie ugryziesz. Mowa o diabelsko ostrych papryczkach. O ich wspaniałych właściwościach wiadomo od lat, ale największy bum w Polsce nastał na nie dopiero niedawno. Chili, Habnero, Jalapeño, Piri-piri, Tabasco i wiele innych. To królowe ostrości, które zapadły w pamięć niejednemu śmiałkowi, który miał okazję ich spróbować.
Fani pikantnych dań nie wyobrażają sobie tygodnia bez ostrego burgera, zupy czy makaronu. Piekące w język papryczki mają niezliczoną ilość odmian, a ich intensywność określa skala ostrości Scoville'a. Poza ostrym smakiem, małe diabełki mają do zaoferowania moc substancji korzystnych dla naszego zdrowia. Wypalają to co złe. Ich zastosowanie sięga też kosmetologii.
logo
Ostre papryczki są bogate witaminy i antyoksydanty pexels.com

1. Kimchi

Koreańska kiszonka jest jednym z najzdrowszych dań na świecie. W procesie kiszenia powstają bakterie z rodzaju Lactobacillus, które należą do grupy pałeczek kwasu mlekowego. Kimchi to naturalny probiotyk, który jak żaden inny wspomaga odporność, trawienie i przyczynia się do zdrowej pracy jelit. W ostatnim czasie naukowcy dowiedli, że to właśnie w jelitach znajdują się najwięksi "strażnicy" naszej odporności.

PRZEPIS

- 2,5 kapusty pekińskiej
- 4 litry zimnej wody do namoczenia kapusty
- 250 g soli
- średnie słodkie jabłko
- duża marchewka
- pęczek szczypiorku
- 50 g imbiru
- 4 główki czosnku
- 100 ml sosu rybnego
- 1 papryczka chilli posiekana drobno
- 1 łyżka octu
- 60 g mąki ryżowej
- 30 g brązowego cukru
- 300 ml wody do przygotowania pasty

Potrzebujesz słoika 4-litrowego, ponieważ podczas okresu fermentacji objętość się podniesie. Pokrój kapustę i wrzuć do dużej miski, następnie zasyp solą i zalej wodą. Kapusta ma moczyć się w solance dopóki nie zmięknie. Wylej solankę z miski, przełóż kapustę na sitko. Wypłucz sól z kapusty zimną wodą, potem starannie ją odsącz. Marchew i jabłko pokrój w cienkie słupki, a szczypiorek posiekaj na skos w kawałki około 3 cm. Zagotuj wodę w garnku, wsyp mąkę ryżową z cukrem. Mieszaj na małym ogniu dopóki nie zgęstnieje. Gdy lekko ostygnie, dodaj do pasty chilli, imbir, wyciśnij czosnek, dodaj sos rybny i łyżkę octu. Wymieszaj ostrą pastę z kapustą pekińską. Użyj koniecznie rękawiczek, bo pasta jest mocno barwiąca i ostra. Przełóż kapustę do słoika. Odstaw słoik w temperaturze pokojowej na 1-3 dni, aby sfermentowała. Codziennie delikatnie odkręcaj na chwilę wieczko, żeby upuścić powstały gaz. Kimchi można przechowywać w lodówce nawet 2/3 miesiące.

2. Salsa meksykańska do nachosów

Na pewno znajdą się tutaj fani trójkątnych, kukurydzianych chipsów. Nachosy smakują najlepiej z sosem serowym lub salsą meksykańską. Ta druga jest o wiele zdrowsza i stanowczo bardziej dietetyczna. Pikantna salsa sprawdzi się świetnie do tortilli lub typowo meksykańskiej quesadilli.

PRZEPIS

- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 1/3 zielonej papryki
- kilka kawałków (ok. 2 łyżki) marynowanej papryczki jalapeño
- 2 ząbki czosnku
- łyżka cukru
- 2 łyżki octu spirytusowy lub jabłkowy
- sól i pieprz
- 2 cebulki szalotki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- świeża kolendra

Do rondelka wrzucić pomidory z puszki, dodać pokrojoną w małą kosteczkę zieloną paprykę, odcedzoną i posiekane jalapeño, wycisnąć czosnek, dodać szczyptę soli i szczyptę pieprzu, cukier oraz ocet. Zagotować, następnie gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulkę i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną (przez sitko), wymieszać i zagotować. Ostudzić przed podaniem i włożyć na chwilę do lodówki. Opcjonalnie dodać posiekaną, świeżą kolendrę.

3. Kiszone chili

O dobroczynnych właściwościach można by opowiadać bez końca. Kiszonka z chilii jest wyjątkowa, bo działa przeciwzapalnie, antywirusowo i grzybobójczo na cały organizm, a w szczególności jelita. Ukiszone chili wspomoże Twoją odporność w czasie grypy i przeziębienia. Pomoże także w problemach żołądkowych i podkręci metabolizm, a tym samym usprawni redukcję tkanki tłuszczowej.

PRZEPIS

- 10 papryczek chili
- 1 łyżeczka gorczycy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 liść chrzanu
- 25 g soli kamiennej
- 50 ml soku z ogórków kiszonych

W rondelku rozpuść sól w około 1 litrze ciepłej wody, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła, nie gorąca około 30*C. Papryczki chili umyj i ułóż ściśle w słoiku. Do słoika dodaj przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, liście chrzanu lub wiśni. Całość zalej gotową solanką. Dopilnuj, aby papryczki były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około tydzień, aż papryczki się ukiszą.

4. Salsa mango-habanero

Salsa ze świeżego mango i papryczki habanero to smakowy kosmos. Słodkość egzotycznego mango w połączeniu z ostrym habanero tworzy mieszankę wybuchową. Salsa sprawdzi się do burgerów, tortilli, dań kuchni orientalnej, ryb, owoców morza, a w szczególności krewetek. Parę kropelek salsy z łyżką majonezu zrobi z Twojej prostej kanapki ekskluzywnego sandwicha.

PRZEPIS

- 1 świeże mango
- 1-2 papryczki habanero
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka octu

Umyj, obierz i pokrój mango na kawałeczki. Umyj papryczki, odetnij zieloną cześć i pozbądź się gniazda z nasionkami ze środka. Mango i papryczkę wrzuć do blendera, dodaj cukier, sól i ocet. Zmiksuj na gładko. Salsa dobrze współgra ze świeżą kolendrą.

5. Konfitura z gruszek z chili

Sezon na gruszki w pełnej krasie. Konfitura z gruszek z dodatkiem chili będzie genialnym pomysłem na jesień. Fantastycznie komponuje się z mięsami i serami, ale możesz jej też dodać do rozgrzewającej herbatki w zimny, jesienny wieczór. Dodatek takiej konfitury sprawi, że zwykła herbata nabierze nieziemskiego smaku i przeciwgrypowych właściwości.

PRZEPIS

- 1 kg cukru żelującego
- 1 kg gruszek
- sok z 1 cytryny
- pół małej papryczki chili
- mały kawałek imbiru

Gruszki umyć, obrać, wykroić gniazdka i pokroić w drobną kostkę. Owocową masę przełożyć do garnka i zasypać cukrem żelującym. Zetrzeć mały kawałek imbiru, umyć chili i posiekać połówkę papryczki. Dodać sok wyciśnięty z całej cytryny, imbir oraz chili. Całość podgrzewać i mieszać. Od momentu wrzenia gotować przez 3 minuty. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika/słoików i szczelnie zakręcić. Konfitura będzie dobra już następnego dnia.

6. Marynata do mięsa z jalapeño

Mięsożercy ceniący kuchnię orientalna będą po prostu wniebowzięci. Jalapeños mają piękny zielony kolor i zawierają sporo kapsaicyny. Orientalna marynata z dodatkiem ostrego jalapeño rozbudzi wyobraźnię i zmysły kulinarnych smakoszy. Twój kurczak po tajsku będzie smakował jak z topowej azjatyckiej restauracji.

PRZEPIS

- 1 papryczka jalapeño
- 1 nieduży pęd trawy cytrynowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 limonki
- sok z ½ pomarańczy
- 50 ml oleju
- 30 ml sosu sojowego
- kilka listków świeżej kolendry
- pieprz

Kroimy drobno jalapeño, trawę cytrynową, czosnek, szalotkę i kolendrę. Dodajemy sok z limonki, sok z pomarańczy, olej, sos sojowy i miód. Przyprawiamy delikatnie pieprzem, a następnie wszystko razem mieszamy.

7. Nalewka cytrusowa z chili

Połączenie egzotycznych cytrusów z pikantnym chili to strzał w dziesiątkę. Nalewka ma niepowtarzalny smak i aromat. Dodatek chili sprawia, że zwykła cytrynówka nabiera świeżego wymiaru. Kieliszeczek takiego trunku dobrze wpłynie na trawienie, ale także odporność. Rozgrzeje do czerwoności na zdrowie.

PRZEPIS

- 4 papryczki chili
- 6 cytryn
- 2 pomarańcze
- 1 l spirytusu
- 1 l wódki
- 1 l wody
- 1 kg cukru

Dokładnie umyte, sparzone cytryny i pomarańcze obieramy ze skórki tak, aby nie zetrzeć białej gorzkiej warstwy. Skórki cytrusów wrzucamy do słoja, a z owoców wyciskamy sok i zalewamy nim skórki. Papryczki myjemy i rozcinamy wzdłuż, a następnie wrzucamy do słoja. Składniki zalewamy wódką, a następnie spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy, a potem odstawiamy w jasne, ciepłe miejsce na około 2 tygodnie. Po 14 dniach przyrządzamy syrop cukrowy. Cukier rozpuszczamy w wodzie. Powstały syrop łączymy z zawartością słoja, a następnie filtrujemy. Nalewkę rozlewamy do szklanych butelek, zakręcamy i odstawiamy na 3 miesiące.

Bogactwo ostrych papryczek nigdy nie było tak dostępne, jak w dzisiejszych czasach. Można z łatwością zakupić gotowy zestaw z doniczkami i nasionami do hodowli papryczek. W internecie znajdziecie mnóstwo poradników, jak zadbać o swoje ostre przyjaciółki. Odwdzięczą się Wam pięknym wyglądem na domowym parapecie, a później w kuchni.