Jak zaczniesz dzień, tak go skończysz. Przyjemny poranek to często gwarancja udanego dnia. A wielu nie wyobraża sobie jego początku bez filiżanki ulubionej "małej czarnej". Niektórzy idą w tym celu do kawiarni, aby posmakować profesjonalnie parzonej kawy. Okazuje się, że można mieć i jedno (zostać w domu), i drugie (delektować się wyjątkowym smakiem). Wszystko za sprawą COSTA COFFEE HOME EDITION.
Za nazwą COSTA COFFEE kryje się marka brytyjskich kawiarni i kawomatów serwujących legendarną kawę prosto z serca Londynu. Również w Polsce możemy od kilku lat wstąpić w progi tych popularnych lokali z klimatycznym wystrojem i ofertą obejmującą najróżniejsze warianty napoju parzonego z ziaren kawowca. Albo też możemy cieszyć się bogactwem tych kawowych smaków we własnym domu.
Jak to możliwe? Już tłumaczymy.
COSTA COFFEE
Marka COSTA COFFEE istnieje prawie pół wieku i ma... włoskie korzenie. Powstała w 1971 roku w Londynie, z inicjatywy dwóch braci pochodzących z Włoch – Sergio i Bruno Costa. Zapragnęli oni serwować mieszkańcom angielskiej stolicy najlepszą włoską kawę. Przy Fenchurch Street otworzyli więc palarnię kawy, w której eksperymentowali z różnymi mieszankami. W miarę rosnącego popytu na ziarna braci Costa, którzy całkowicie oddali się idei sprzedawania najwyższej jakości kawy, rozszerzyli oni swoją działalność i zaczęli sprzedawać również ekspresy do kawy. Dostarczano je hotelom oraz londyńskim restauracjom, żeby i oni mogli przygotowywać idealne espresso.
Swoją pierwszą kawiarnię pod własnym szyldem bracia otworzyli w dzielnicy Vauxhall w 1979 roku, po sukcesie autorskiej mieszanki Mocha Italia Signature Blend. Natomiast sieć kawiarni stała się formalnie "angielska", gdy została wykupiona przez brytyjskie przedsiębiorstwo Whitbread w 1995 roku.
Nowa palarnia
Palarnia produkująca kawę dla sieci kawiarni COSTA COFFEE bardzo długo funkcjonowała przy Old Paradise Street. Dopiero w 2017 roku dokonano rewolucyjnej "przeprowadzki”.
Obecnie domem nowoczesnej palarni kaw tej marki jest miejscowość Basildon, nieopodal Londynu. Rocznie trafia tam około 48 tysięcy ton ziaren. Sam budynek również jest potężny: wielkością odpowiada 30 kortom tenisowym, a jego budowa pochłonęła 38 mln funtów. W Basildon prowadzone są również szkolenia. Co roku kawową edukację pobiera tu około 3 tysięcy baristów.
Mocha Italia Signature Blend
Ta legendarna mieszanka zapewniła braciom Costa rynkowy sukces, pozwalając im na otwarcie własnej kawiarni, a następnie przekształcenie kawowego biznesu w krajową sieć lokali serwujących "małą czarną". To na jej bazie przygotowywane są dziś wszystkie kawy COSTA COFFEE w kawiarniach oraz w kawomatach COSTA EXPRESS. Opracowanie kultowej Mocha Italia Signature Blend, która powstała w 1971 roku, było wynikiem prawdziwej pasji braci Costa oraz świadectwem ich perfekcjonizmu. Wykonali nie jedną, nie dwie, a 112 prób zanim znaleźli tę idealną mieszankę.
Unikalny smak autorskiej mieszanki Mocha Italia Signature Blend udało się uzyskać dzięki wolnemu paleniu, starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy wypalanych gorącym powietrzem we włoskich palarkach bębnowych. W zapachu tej kawy znajdziemy aż 27 nut aromatycznych m.in. orzechów i czekolady. Ciekawostką jest to, że wyczuje je każdy z nas, a Gennaro Pelliccia, mistrz kawowy COSTA COFFEE, jest w stanie rozpoznać ich o wiele więcej.
Na mieszance Mocha Italia Signature Blend opierane są receptury kaw dostępnych w kawiarniach COSTA COFFEE i kawomatach COSTA EXPRESS, ale od niedawna, z myślą o domowych miłośnikach tego napoju, opracowano specjalną ofertę kaw, w tym Signature Blend medium i dark roast, które mają przywoływać ulubione smaki z kawiarni.
Słodkie życie - naturalnie
Warto podkreślić, że bracia Costa bardzo wysoko zawiesili sobie poprzeczkę. Włoskie korzenie zobowiązują. Nie mieli więc zamiaru serwować londyńczykom przeciętnego naparu z ziaren kawowca. Co to, to nie. Ich kawa miała sprawić, żeby goście kawiarni choć przez moment mieli szansę zaznać włoskiego "la Dolce Vita".
Najlepsza włoska kawa ma bowiem magiczne niemal właściwości: pomimo goryczy, swoją mocą i aromatem osładza nawet najbardziej deszczowe dni. Mieszkańcy stolicy Anglii z pewnością coś o tym wiedzą. Nie jest jednak żadną tajemnicą, że takie właściwości mają tylko najlepsze mieszanki.
O tym, jak pieczołowicie bracia Costa podeszli do stworzenia swojej mieszanki już wiemy. To, co jednak jest nie mniej ważne, to kwestia jakości ziaren. COSTA COFFEE znana jest ze swoich mocno wyśrubowanych standardów. I nie ma w tych słowach przesady: kryteria marki spełnia TYLKO 5 proc. ziaren na całym świecie.
Warto dodać, że wszystkie ziarna kawy COSTA COFFEE pochodzą ze zrównoważonych upraw, posiadających Certyfikat Rainforrest Alliance.
Gennaro Pelliccia
Każda szanująca się marka kawy musi mieć swojego mistrza. W przypadku COSTA COFFEE takim guru jest Gennaro Pelliccia. Oficjalnie ma ponad 30-letnie doświadczenie w branży kawowej. Nieoficjalnie można jednak powiedzieć, że z kawą związany jest niemal od... urodzenia. W COSTA COFFEE pracowała bowiem również jego mama. Można więc domyślać się, że to właśnie ona zaszczepiła w młodym londyńczyku włoskiego pochodzenia miłość do kawy.
Dzisiaj to właśnie Gennaro stoi na straży stałej, najwyższej jakości Mocha Italia Signature Blend, a co więcej pilnuje ścisłego przestrzegania reguł, dzięki którym smak kaw COSTA COFFEE pozostaje niedościgniony.
COSTA COFFEE HOME EDITION
Od maja tego roku smakiem przypominającym wizytę w ulubionej kawiarni możemy cieszyć się również w domu. Wszystko za sprawą nowej oferty COSTA COFFEE HOME EDITION. Kawy z domowej edycji można znaleźć na półkach kawiarni COSTA COFFEE, zakupić w internecie, a także w osiedlowych sklepach czy marketach należących do dużych sieci handlowych w Polsce. Zamów do domu teraz.
Wszystkie paczkowane wersje COSTA COFFEE są wypalane tak, aby smakowały wyśmienicie z domowych ekspresów ciśnieniowych, kawiarek, ekspresów kapsułkowych czy przelewowych. W ofercie dostępne są warianty kawy ziarnistej, mielonej oraz w kapsułkach: Signature Blend (autorska mieszanka ziaren arabiki i robusty), Signature Blend Dark Roast (autorska ciemno palona mieszanka ziaren arabiki i robusty), The Bright Blend (łagodna mieszanka stuprocentowej arabiki) i Colombian Roast (100 proc. arabika single origin, której ziarna w całości pochodzą z jednego kraju, w tym przypadku - z Kolumbii).
Artykuł powstał we współpracy z COSTA COFFEE HOME EDITION.