Na samą myśl o wejściu do kuchni dostajesz białej gorączki? Spokojnie, nadchodzimy ci z pomocą! Dzięki tym genialnym lifehackom gotowanie i pieczenie będzie nieporównywalnie prostsze. Oto 8 kuchennych tricków, które ułatwią ci życie.
Jak ubić bitą śmietanę bez miksera lub trzepaczki? Potrzebny ci będzie słoik – wcześniej schłódź go w lodówce lub zamrażarce. Wypełnij go do połowy schłodzoną śmietaną 30 lub 36 procent i dodaj pożądaną ilość cukru. Zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj, tak jakbyś był barmanem i przyrządzał drink w shakerze. Nieco się zmęczysz, ale po około trzech minutach – jeśli trząsłeś słoikiem wystarczająco mocno i w różnych kierunkach – będziesz miał gęstą, pyszną bitą śmietanę.
2. Obierzesz ziemniaki bez noża
Nie obieraj ziemniaków przed gotowaniem. Znacznie łatwiej jest... zrobić to potem. Jak? Po ugotowaniu ziemniaków, od razu wyjmij je z garnka i włóż do wody z kostkami lodu. Po pięciu sekundach wyjmij ziemniaki i delikatnie oraz gołymi palcami zsuń z każdego z nich skórkę. Nóż nie będzie ci potrzebny.
3. Ekspresowe zmiękczanie masła
Chcesz zjeść śniadanie albo zrobić ciasto, ale zapomniałeś wyciągnąć wcześniej masła z lodówki, przez co jest twarde jak skała? Na szczęście istnieje błyskawiczny sposób na zmiękczenie masła. Potrzebny ci kawałek masła połóż na talerzu, a następnie przykryj go ocieploną wcześniej szklanką (wlej do niej gorącą wodę i wylej ją po minucie, gdy szklanka zrobi się ciepła lub włóż szklankę na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej). Po 1-2 minutach podnieś szklankę i ciesz się idealnie miękkim masłem.
4. Czosnek obrany w 10 sekund
Obieranie czosnku nie należy do najprzyjemniejszych kuchennych czynności. Ale można zrobić to łatwiej. Jak obrać czosnek w 10 sekund? Weź główkę czosnku i uderz ją mocno pięścią. Rozłupany czosnek wrzuć do słoika lub innego zamykanego znaczenia. Zakręć pokrywę słoika i energicznie nim potrząsaj. Po około 10 sekundach otwórz słoik: wśród łupin znajdziesz świeżo obrane ząbki czosnku.
5. Błyskawicznie wyłowisz skorupkę jajka z miski
Wbijasz jajko do miski i razem z żółtkiem i białkiem dostają się do niej małe kawałki skorupki. Próbujesz wyciągnąć je palcami, ale nic z tego. Niestety każdy, kto kiedyś miał styczność z jajkami w kuchni, zna to aż za dobrze. Na szczęście istnieje sposób na łatwe "wyłapanie" maleńkich kawałków skorupki jajka. Po prostu... zwilż swoje palce. Skorupka od razu przyklei się do czubka twojego palca i bezproblemowo się jej pozbędziesz.
6. Przekrojenie ciasta na pół bez problemów
Przekrojenie ciasta na pół może być wyzwaniem, co wiedzą wszyscy miłośnicy pieczenia. Jak przekroić ciasto na dwie równe części? Jest na to prosty kuchenny lifehack. Łatwo pokroisz ciasto za pomocą... nici dentystycznej. Pamiętaj jedynie, aby wybrać bezzapachową, aby nie zepsuła smaku ciasta.
Otocz ciasto nicią (możesz wcześniej włożyć do niego wykałaczki, aby obie części były idealnie równe), skrzyżuj dwa końce nici i mocno za nie pociągnij. Następnie energicznie, ale delikatnie przełóż wierzchnią warstwę ciasta na drugi talerz za pomocą szerokiego noża lub łopatki. Z kolei gotowe ciasto lub tort łatwo pokroisz na kawałki, gdy zamoczysz wcześniej nóż w gorącej wodzie.
7. Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Nie masz pojęcia, czy jajko, które trzymasz długo w lodówce, nadaje się do spożycia? Łatwo to sprawdzić. Nalej do miski zimnej wody i wrzuć do niego jajko. Jeśli spadło na sam dół i leży poziomo na dnie miski, jest idealnie świeże. Jeśli spadło na dno, ale utrzymuje się w pionowej pozycji czubkiem do góry, ma około 2-3 tygodni i wciąż nadaje się do spożycia (ale lepiej zrób to szybko). Jeśli jednak jajko unosi się na powierzchni, jest nieświeże – możesz jejedynie wyrzucić do kosza.
8. Banany świeże na dłużej
Jeśli chcesz zachować świeże banany na dłużej, jest na to prosty sposób. Oderwij każdy banan z kiści i weź plastikową folię spożywczą. Następnie szczelnie owiń łodygę każdego banana. Dzięki temu będzie świeży nawet pięć dni dłużej.