Genialny sposób na wykorzystanie ciast, których nie zjedliśmy w czasie świąt.
Genialny sposób na wykorzystanie ciast, których nie zjedliśmy w czasie świąt. Fot. Pixabay.com/ Einladung_zum_Essen

Kilka dni świętowania już za nami, a w kuchni nadal pozostało sporo niezjedzonych wypieków? Mamy świetny sposób na to, co z nimi zrobić. Wystarczy dodać kilka składników, a z naszych starych ciast powstaną pyszne i świeże bajaderki. Oto prosty przepis.

REKLAMA
Bajaderki to doskonały sposób na nadanie nowego życia poświątecznym resztkom ciast. Do ich wykonania możemy wykorzystać kawałki suchych wypieków, zakalców, muffinek, resztki ciastek i herbatników, drożdżówek, kawałków czekolad, dowolnych bakalii i wszystkich innych słodkich odpadków. Oto jak w prosty sposób wykorzystać resztki ciast ze świąt.

Składniki potrzebne do zrobienia bajaderek:

- ok. 0,5 kg biszkoptów, herbatników lub ciasta typu biszkopt, piernika
- 1-2 łyżki serka mascarpone lub homogenizowanego
- 1-2 łyżki powideł lub dżemu
- dwie garście posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- łyżka masła

Składniki na polewę:

- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- posiekane orzechy, kolorowa posypka lub wiórki kokosowe


Sposób przygotowania bajaderek:
  • Ciasta pokruszyć, najwygodniej będzie z pomocą robota kuchennego
  • Dodać serek, powidła i miękkie masło, zagnieść na jednolitą plastyczną masę
  • W zależności od konsystencji masę można zagęścić, dodając np. pokruszone herbatniki, orzechy, kakao, bułkę tartą lub mleko w proszku (jeśli masa jest za gęsta, wystarczy odrobina śmietany, mleka lub powideł)
  • Z przygotowanej masy formować kulki
  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem
  • Kulki ciasta smarować rozpuszczoną czekoladą, obtoczyć w posypce i odstawić do zastygnięcia w lodówce
  • I gotowe.
    Warto dodać do nich aromat migdałowy lub rumowy albo odrobinę mocnego alkoholu, aby były jeszcze smaczniejsze.
    Pamiętaj, do zrobienia bajaderek nie nadają się ciasta z masami, owocami i galaretkami.
    logo