Nutri-score to nowy system znakowania żywności. Czym są "kolorowe paski" na produktach spożywczych oznaczone literkami? Po które produkty sięgać, a które lepiej omijać szerokim łukiem?
Dotychczas, aby ocenić jakość produktu, musieliśmy wczytywać się w skomplikowane tabele odżywcze umieszczone na ogół z tyłu opakowania produktu. "Nutri-score" to pięciokolorowa etykieta żywieniowa, którą od niedawna możemy zobaczyć na niektórych produktach spożywczych. Nowy system znakowania żywności ma za zadanie ułatwić nam ocenę, czy dany produkt jest zdrowy czy nie, bez długiej analizy składu produktu, na który nie każdy miał czas czy ochotę.
Oczywiście tradycyjnę tabele odżywcze pozostają na produktach. Jeśli ktoś nie ma jednak ochoty się w nie zagłębiać, to z pomocą przychodzi Nutri-score.
Objaśnienie Skali Nutri:
ciemnozielony "A": produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej, bardzo ważne w diecie, warto spożywać je jak najczęściej, bogate w błonnik, warzywa oraz owoce
zielony "B": produkty o wysokiej wartości odżywczej, ważne w diecie, które warto często spożywać
żółty "C": produkty, które powinno się spożywać w sposób umiarkowany
pomarańczowy "D": produkty, które powinniśmy zdecydowanie ograniczać w naszej diecie
czerwony "E": produkty, które powinniśmy spożywać jak najrzadziej, na ogół zawierające duże ilości tłuszczów nasyconych, cukrów, soli
Skala Nutri podaje ocenę wartości produktu– od ciemnozielonego paska oznaczonego literką A do czerwonego oznaczonego literką E. Kolor zielony odpowiada oczywiście produktom najzdrowszym, które warto spożywać jak najczęściej. Litera E odpowiada natomiast żywności najbardziej przetworzonej i niezdrowej, które spożycie powinniśmy ograniczyć. Wybór należy jednak do nas.
System został opracowany przez francuskich naukowców z zespołu ds. Badań nad Epidemiologią Żywności i ma służyć klientom w celu podejmowanie świadomych decyzji zakupowych. Naukowcy oczywiście liczą, że w ten sposób zachęcą większą liczbę osób do zastanowienia się, co kładą na swoim talerzu i wprowadzenia do swojego życia zdrowszych nawyków.
W jaki sposób żywność podlega ocenie? Energia, cukry, tłuszcze nasycone i sól to produkty, które powinniśmy ograniczać. Białko, błonnik pokarmowy, owoce i warzywa to składniki korzystne, których w naszej diecie powinno być jak najwięcej. Końcowa ocena dla produktu jest wyliczana przez specjalny algorytm, który bierze pod uwagę te czynniki na tej podstawie przyznaje punkty. Podobne systemy do Nutri-score działają już od jakiegoś czasu w innych krajach europejskich, m.in. w Norwegii, Szwecji, Holandii, Danii czy na Islandii.
Pierwszym producentem w Polsce, który przyjął takie oznaczenia, jest Danone. Oznaczenie jest również wprowadzane na produktach własnych takich sieci handlowych jak Auchan, Kaufland, Aldi i Carrefour. Wprowadzenie w niedalekiej przyszłości skali Nutri-score deklaruje również m.in. Nestle.