Sernik á la Podsiadło — PRZEPIS. Jak zrobić ciasto ze słynnej aukcji WOŚP?
Dawid Podsiadło przygotował na aukcję WOŚP 2021 własnoręcznie wypieczony "sernik bez spodu", którego cena już po jednej dobie osiągnęła 18 tys. zł. Podajemy przepis na takie ciasto. Fot. Allegro/29. Finał WOŚP
Reklama.
  • Jak upiec sernik á la Podsiadło? Podajemy przepis
  • Dawid Podsiadło zdradził, kto jest autorem przepisu na ciasto, które wystawił na licytację WOŚP 2021.
  • Najprostszy sposób na przygotowanie "sernika bez spodu", który zaprezentował Dawid Podsiadło w "Telezakupach Bambo".
  • — To jest taki sernik bez spodu. No to tak wyszło, że ktoś się po prostu nie domyślał. Ja też pytałem autora przepisu, ale on akurat mówił po szwedzku, więc nie do końca zrozumiałem. Wyszło bez spodu, ale jest dobry. Jak na taki "bezspodowy" sernik, to jeden z lepszych — tłumaczył pan Dawid z Dąbrowy Górniczej, który dodzwonił się do "Szkła Kontaktowego" w ostatni weekend stycznia, tuż przed 29. finałem Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
    Słynący z niebanalnego poczucia humoru Dawid Podsiadło w rozmowie z Michałem Kempą i Wojciechem Fiedorczukiem zasugerował, że autorem przepisu na sernik wystawiony przez niego na aukcję WOŚP 2021 może być słynny Szwedzki Kucharz pojawiający się w "The Muppet Show", dlatego wszelkie przepisy na ten smakołyk należy traktować z lekkim przymrużeniem oka.
    — Serniczek według prawie mojego przepisu (...) jak to mówią, jak leży na krysztale, wygląda wspaniale — zachwalał piosenkarz w "Telezakupach Bambo" u boku Klaudiusza Ševkovicia — gwiazdy pierwszej edycji programu "Big Brother".
    Dla wszystkich, których nie stać na taki luksusowy zakup, przedstawiamy najprostszy sposób na przygotowanie podobnego sernika á la Podsiadło.

    Sernik á la Podsiadło — PRZEPIS. Jak zrobić ciasto ze słynnej aukcji WOŚP?

    Składniki na masę serową:

  • kilogram twarogu (może być z "wiaderka" lub z "kostki" zwykłego białego sera — najlepiej półtłustego i dwukrotnie zmielonego)
  • cukier (250 g) + cukier waniliowy (3 łyżeczki)
  • jajka (4 sztuki, najlepiej duże)
  • masło (200 g) do rozpuszczenia
  • mąka ziemniaczana (4 łyżki)
  • aromat do smaku (kilka kropel w ulubionym smaku, może być np. ekstrakt z wanilii) lub odrobina skórki startej z pomarańczy + ewentualnie 2 garści rodzynek (jeśli lubimy)
  • Polewa czekoladowa: (można użyć gotowego preparatu lub posmarować ostudzone ciasto... Nutellą albo innym, dowolnym kremem czekoladowym), opcjonalnie można ją zastąpić cukrem pudrem posypanym na wierzch sernika (w klasyczne "Trójkąty i kwadraty" — zgodnie z tytułem jednego z przebojów Dawida Podsiadło) .

    Sposób przygotowania:

  • Naszykuj tortownicę (najlepiej taką, której średnica nie przekracza około 24-26 cm). Na spód wyłóż papier do pieczenia (by ciasto nie przylegało do blaszki) i zaciśnij obręcz.
  • Włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury około 190 stopni Celsjusza (opcja: góra/dół).
  • Rozpuść masło w osobnym naczyniu na małym ogniu i odstaw je do ostudzenia.
  • Rozbij jajka oddzielając żółtka od białek, które należy ubić na sztywną pianę.
  • W osobnej misce dokładnie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w taki sposób, by powstała gładka masa, a następnie dodaj do niej pianę z białek. Konsystencja powinna być gęsta, nieco przypominająca budyń, a potem przelej ją do formy i wyrównaj wierzch szpatułką.
  • Ciasto wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piecz je około 20 minut w temp. 190 st. C.
  • Po 30 minutach (bez otwierania piekarnika) zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz je przez kolejne pół godziny.
  • Jeśli po tym czasie wierzch sernika będzie zbyt blady, to piecz ciasto do uzyskania pożądanego efektu w temp. 120 st. C.
  • Jak ciasto będzie gotowe, wyłącz piekarnik i zamiast wyjmować od razu sernik, pozwól mu powoli ostygnąć (wystarczy pozostawić lekko uchylone drzwiczki piekarnika, by ciasto zbyt szybko nie opadło).
  • Kiedy ciasto uzyska pokojową temperaturę, można polać je gotową polewą czekoladową lub wysmarować Nutellą (ewentualnie rozpuścić w rondelku 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady z 5-6 łyżkami mleka, a powstałą masą polać wierzch ciasta i pozostawić do ostygnięcia), a potem włożyć je do lodówki — najlepiej na całą noc.
    Voilà — sernik á la Podsiadło gotowy! Smacznego!
    logo