Naszykuj tortownicę (najlepiej taką, której średnica nie przekracza około 24-26 cm). Na spód wyłóż papier do pieczenia (by ciasto nie przylegało do blaszki) i zaciśnij obręcz.
Włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury około 190 stopni Celsjusza (opcja: góra/dół).
Rozpuść masło w osobnym naczyniu na małym ogniu i odstaw je do ostudzenia.
Rozbij jajka oddzielając żółtka od białek, które należy ubić na sztywną pianę.
W osobnej misce dokładnie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w taki sposób, by powstała gładka masa, a następnie dodaj do niej pianę z białek. Konsystencja powinna być gęsta, nieco przypominająca budyń, a potem przelej ją do formy i wyrównaj wierzch szpatułką.
Ciasto wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piecz je około 20 minut w temp. 190 st. C.
Po 30 minutach (bez otwierania piekarnika) zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz je przez kolejne pół godziny.
Jeśli po tym czasie wierzch sernika będzie zbyt blady, to piecz ciasto do uzyskania pożądanego efektu w temp. 120 st. C.
Jak ciasto będzie gotowe, wyłącz piekarnik i zamiast wyjmować od razu sernik, pozwól mu powoli ostygnąć (wystarczy pozostawić lekko uchylone drzwiczki piekarnika, by ciasto zbyt szybko nie opadło).
Kiedy ciasto uzyska pokojową temperaturę, można polać je gotową polewą czekoladową lub wysmarować Nutellą (ewentualnie rozpuścić w rondelku 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady z 5-6 łyżkami mleka, a powstałą masą polać wierzch ciasta i pozostawić do ostygnięcia), a potem włożyć je do lodówki — najlepiej na całą noc.