Do tych przepisów nie potrzebujesz piekarnika.
Do tych przepisów nie potrzebujesz piekarnika. Fot. pixabay.com/ Pexels

Chcesz przyrządzić słodką przekąskę, jednak pieczenie nie jest twoja mocna stroną. Te przepisy pozwolą ci zrobić coś pysznego bez użycia piekarnika. Wystarczy tylko kilka składników i parę minut wolnego czasu. Sprawdź te banalnie proste i szybkie przepisy.

REKLAMA

Brownie


Do przygotowania brownie potrzeba tylko czterech składników, które z pewnością znajdziecie na kuchennych półkach. To wegańskie danie. Nie potrzebujemy do niego jajek, nabiału, glutenu. To też pyszna przekąska dla osób, które unikają cukru w swojej diecie, bo do tego przepisu nie potrzebujemy go ani grama.
Składniki:
  • 300 g suszonych daktyli
  • 180 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 130 g posiekanych, dowolnych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców)
  • 80 g kakao
  • szczypta soli

  • Przygotowanie:
    1. Wrzuć do szklanego naczynia daktyle, zalej je wrzątkiem i przykryj. Po 20 minutach odsącz na sitku.
    2. Daktyle, zmielone migdały, kakao oraz sól wrzuć do malaksera i zmiksuj na gładką masę.
    3. Dodaj posiekane orzechy i połącz je z masą.
    4. Wszystko rozłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenie (wymiar blaszki: 21cmx14cm)
    5. Wstaw do lodówki na godzinę.
    Dodatkowo do brownie bez pieczenia można przygotować polewę.
    Składniki do polewy:
  • 20 g kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy

  • Wszystkie składniki wystarczy połączyć i dokładnie wymieszać. Potem na wystudzoną masę wyłożyć polewę i gotowe.
    logo
    Do przepisu na brownie możesz dodać swoje ulubione owoce. Fot. pexels.com/ Ponyo Sakana

    Deser z kaszą manną


    To bardzo szybki i prosty przepis bez pieczenia. Warto jedynie uważać, by po dodaniu kaszy manny nie zrobiły się grudki. Wygląda jak pyszne ciasto z piekarnika, a to tylko kilka podstawowych kuchennych składników, orzechy, herbatniki i gotowe.

    Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru (lepiej 200g)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 kostka masła (250 g)
  • herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220g)
  • garść orzechów włoskich lub migdałów

  • Przygotowanie:
    1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
    2. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuje, dodać mleko z kaszą, szybko mieszając. Gotować przez ok. 3-4 min.
    3. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.
    4. Połowę herbatników rozłożyć w formie.
    5. Wylać gorącą masę, wyrównać i przykryć resztą herbatników.
    6. Pozostawić do ostygnięcia. Potem wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. I gotowe.

    Blok czekoladowy na styl niemiecki


    W Niemczech nazywany Kalter Hund. To prosty blok czekoladowy przekładany kremem czekoladowym i herbatnikami. To bardzo prosty przepis. Ciasto choć mogłoby się wydawać, że mięknie w środku, to nic bardziej mylnego. Herbatniki pozostają chrupiące i to jest właśnie największa zaleta tego przysmaku.
    Składniki:
  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 150 g oleju kokosowego (lub masła)
  • 200 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36 proc.
  • ok. 300- 350 g herbatników

  • Przygotowanie:
    1. Formę keksową o wymiarach ok. 25x 11cm wyłożyć folią spożywczą.
    2. Czekolady połamać na kostki i razem z olejem kokosowym i śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej.
    3. Do formy wyłożyć pierwszą warstwę kremu czekoladowego, rozsmarowując go łyżką na dnie. Na nim ułożyć herbatniki. Przykryć kolejną warstwą kremu i następnie herbatnikami. Tak postępować dalej, aż do wyczerpania składników.
    4. Formę wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby krem dobrze stwardniał.
    5. Gotowy blok przełożyć na deskę, odwracając go do góry dnem. I gotowe.

    Rafaello na krakersach


    Jeśli uwielbiasz Rafaello to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Ten pyszny przysmak możesz zrobić sama w domu. Ciasto rozpływa się w ustach, a jego pyszny słodki smak w połączeniu ze słonymi krakersami to strzał w dziesiątkę.
    Składniki:
  • około 560 g krakersów
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 200 g migdałów w płatkach
  • 1 litr mleka
  • 1,5 szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 375g masła lub margaryny
  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki masła

  • Przygotowanie:
    1. Odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać je z mąkami, cukrem oraz 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Potem budyń ostudzić.
    2. Masło lub margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń.
    3. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200 g wiórków kokosowych i 200 g migdałów.
    4. Na blachę prostokątną o wymiarach 25 cm x 40 cm wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wykorzystania składników. Na górze warto dać masę budyniową.
    5. Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100 g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
    6. Ciasto najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce.

    Czekoladowy sernik jaglany


    Nazywane także jagielnikiem. Choć to sernik to próżno szukać w nim sera, zamiast tego jest dużo kaszy jaglanej. Gęsta jaglanka z dodatkiem gorzkiej czekolady to pyszne połączenie. Dodane do przepisu daktyle osładzają całą masę. Warto pamiętać o tym, by dobrze ugotować kaszę tak, by wchłonęła całe mleko.
    Składniki:
    Do spodu ciasta potrzebujemy:
  • 40 g migdałów
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek

  • Na masę jaglaną będzie potrzebne:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 900 ml mleka roślinnego
  • 200 g czekolady gorzkiej

  • Aby zrobić karmel daktylowy przygotuj:
  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli

  • Przygotowanie:
    1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
    2. Suche daktyle, należy zalać wrzątkiem i pozostawić na co najmniej 15 minut. Następnie odlać wodę, dodać migdały i wiórki kokosowe i zmiksować malakserem na klejącą masę.
    3. Masę wyłóż na dnie formy i wstaw do lodówki.
    4. Następnie kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i przepłukać ciepłą wodą, a potem przelać wrzątkiem i odcedzić.
    5. Kaszę przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Doprowadź do zagotowania. Uważaj, aby kasza nie przywarła do garna. Warto pod koniec gotowania cały czas ją mieszać.
    6. W międzyczasie można posiekać czekoladę.
    7. Potem garnek ściągnąć z ognia i dodać czekoladę. Wszystko razem zmiksować porządnie w malakserze na jak najgładszą masę.
    8. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać tylną stroną łyżki. Formę przykryć folią spożywczą, aby masa nie wysychała. Gdy masa przestygnie wstaw ją do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    9. Następnie przygotuj karmel daktylowy. I znów suszone daktyle zalej wrzątkiem i pozostawić na co najmniej 15 minut.
    10. Następnie odsączyć na sitku, nie wylewając wody, w której się moczyły.
    11. Namoczone daktyle, masło orzechowe i szczyptę soli zmiksuj w malakserze.
    12. Dalej miksując, dodawać stopniowo wodę odlaną z daktyli, aż masa będzie gładka i kremowa.
    13. Karmel wyłóż na schłodzoną masę jaglaną. Warto wstawić je jeszcze na 1- 2 godziny do lodówki, aby karmel trochę zgęstniał.
    logo