Do przygotowania brownie potrzeba tylko czterech składników, które z pewnością znajdziecie na kuchennych półkach. To wegańskie danie. Nie potrzebujemy do niego jajek, nabiału, glutenu. To też pyszna przekąska dla osób, które unikają cukru w swojej diecie, bo do tego przepisu nie potrzebujemy go ani grama.
Składniki:
300 g suszonych daktyli
180 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
130 g posiekanych, dowolnych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców)
80 g kakao
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Wrzuć do szklanego naczynia daktyle, zalej je wrzątkiem i przykryj. Po 20 minutach odsącz na sitku.
2. Daktyle, zmielone migdały, kakao oraz sól wrzuć do malaksera i zmiksuj na gładką masę.
3. Dodaj posiekane orzechy i połącz je z masą.
4. Wszystko rozłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenie (wymiar blaszki: 21cmx14cm)
5. Wstaw do lodówki na godzinę.
Dodatkowo do
brownie bez pieczenia można przygotować polewę.
Składniki do polewy:
20 g kakao
1 łyżka masła orzechowego
3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
Wszystkie składniki wystarczy połączyć i dokładnie wymieszać. Potem na wystudzoną masę wyłożyć polewę i gotowe.