
Reklama.
Pączki z parówką
Nie wszystkie pączki muszą ociekać lukrem, aby zachwycać smakiem. Jedną z takich propozycji jest… pączek z parówką! Ten nietypowy przysmak pochodzi z Kijowa, a lokal "Kijowska Perepiczka", który serwuje pączki z parówką, cieszy się ogromną popularnością. Nie trzeba jednak jechać na Ukrainę, aby spróbować tego dziwnego połączenia, z powodzeniem możesz przygotować perepiczki w domu.Przepis na pączki z parówką
Ciasto do pączków z parówką przygotowuje się wg klasycznego przepisu.Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zacznij od przygotowania rozczynu, suche drożdże możesz od razu połączyć z resztą składników. Przed połączeniem masy, rozpuść masło, a żółtka ubij z resztą cukru na parze. Pamiętaj, aby dobrze wyrobić ciasto! Parówki podziel na dwie części, otocz dokładnie masą na pączki i smaż do zrumienienia w smalcu lub oleju w temperaturze 175 stopni.
Słodkie pączki z batata
Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy, przygotuj pączki z batata. Słodkie ziemniaki nadadzą pączkom wyjątkowego smaku, który pokochają nawet dzieci! Do środka możesz włożyć dowolne nadzienie – pączki z batata świetnie komponują się zarówno z dżemem, jak i z powidłami babci. Idealnie sprawdzi się tu także konfitura malinowa, która przełamie słodki smak batatów.Przepis na pączki z batata
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Pozwól mu dobrze wyrosnąć, stawiając przykrytą ścierką miskę w ciepłym miejscu. Z ciasta uformuj niewielkie kulki i napełnij je ulubionym nadzieniem. Pączki z batata najlepiej smażyć w gorącym oleju przez około 3 minuty na każdej ze stron.
Wegańskie pączki z ziemniaków
Do przygotowania pączków, możesz użyć także naszych rodzimych ziemniaków. Będą miały nieco inny, wytrawny smak. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z… mięsem! Jedną z takich propozycji jest wegański pączkoburger na Tłusty Czwartek.Oczywiście należy pamiętać, że to burger wegański i miejsce mięsa powinien zająć kotlet warzywny.
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
3 łyżki oleju kokosowego
2 opakowania suchych drożdży
1 i ½ szklanki letniego mleka roślinnego
Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami mąki pszennej i letnim mlekiem roślinnym, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Resztę składników połącz w misce i dodaj do nich przygotowany wcześniej rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto, które po wyrośnięciu uformuj w kulki i usmaż na gorącym oleju.
Przepis na pączki z ziemniaków
Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami mąki pszennej i letnim mlekiem roślinnym, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Resztę składników połącz w misce i dodaj do nich przygotowany wcześniej rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto, które po wyrośnięciu uformuj w kulki i usmaż na gorącym oleju.
Wytrawne pączki kukurydziane
Kolejna wytrawna propozycja to pączki kukurydziane. Z powodzeniem można wykorzystywać je, jako baza do dań mięsnych takich, jak kurczak w panierce lub podać na śniadanie do jajek sadzonych.Przepis na kukurydziane pączki
Wszystkie składniki połącz w misce, a następnie dobrze wymieszaj. Pączki kukurydziane piecz w specjalnych foremkach dedykowanych ciastkom z dziurką. Jeśli nie dysponujesz taką formą, możesz wykorzystać foremki do muffinek i rurki z folii aluminiowej, włożonej do środka.
Pączki z makiem i cytryną
Jeśli jednak wolisz słodkie wypieki, ale szukasz nietypowego przepisu – sprawdź ten na pączki z makiem i cytryną. Możesz polać je cytrynowym lukrem i posypać otartą skórką lub po prostu posypać cukrem pudrem.Przepis na pączki z makiem i cytryną
Wszystkie suche składniki połącz w misce, a następnie dodaj do nich produkty mokre. Wymieszaj dokładnie i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie wyciśnij gęste ciasto na blachę tak, aby uformować niewielkie kulki i piecz przez ok 10-15 min.