5 nietypowych pomysłów na pączki w Tłusty Czwartek
5 nietypowych pomysłów na pączki w Tłusty Czwartek Fot. z 123rf.com
Reklama.

Pączki z parówką

Nie wszystkie pączki muszą ociekać lukrem, aby zachwycać smakiem. Jedną z takich propozycji jest… pączek z parówką! Ten nietypowy przysmak pochodzi z Kijowa, a lokal "Kijowska Perepiczka", który serwuje pączki z parówką, cieszy się ogromną popularnością. Nie trzeba jednak jechać na Ukrainę, aby spróbować tego dziwnego połączenia, z powodzeniem możesz przygotować perepiczki w domu.

Przepis na pączki z parówką

Ciasto do pączków z parówką przygotowuje się wg klasycznego przepisu.
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g suchych lub 50 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ½ szklanki masła
  • 1 całe jajko i 4 żółtka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 10 parówek
  • smalec lub olej do smażenia

  • Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zacznij od przygotowania rozczynu, suche drożdże możesz od razu połączyć z resztą składników. Przed połączeniem masy, rozpuść masło, a żółtka ubij z resztą cukru na parze. Pamiętaj, aby dobrze wyrobić ciasto! Parówki podziel na dwie części, otocz dokładnie masą na pączki i smaż do zrumienienia w smalcu lub oleju w temperaturze 175 stopni.

    Słodkie pączki z batata

    Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy, przygotuj pączki z batata. Słodkie ziemniaki nadadzą pączkom wyjątkowego smaku, który pokochają nawet dzieci! Do środka możesz włożyć dowolne nadzienie – pączki z batata świetnie komponują się zarówno z dżemem, jak i z powidłami babci. Idealnie sprawdzi się tu także konfitura malinowa, która przełamie słodki smak batatów.

    Przepis na pączki z batata

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka upieczonego i rozdrobnionego batata
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 1 i ½ szklanki letniego mleka
  • 20 g świeżych lub 10 g suchych drożdży
  • 35 g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • olej do smażenia

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Pozwól mu dobrze wyrosnąć, stawiając przykrytą ścierką miskę w ciepłym miejscu. Z ciasta uformuj niewielkie kulki i napełnij je ulubionym nadzieniem. Pączki z batata najlepiej smażyć w gorącym oleju przez około 3 minuty na każdej ze stron.

    Wegańskie pączki z ziemniaków

    Do przygotowania pączków, możesz użyć także naszych rodzimych ziemniaków. Będą miały nieco inny, wytrawny smak. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z… mięsem! Jedną z takich propozycji jest wegański pączkoburger na Tłusty Czwartek.
    Czytaj także:
    Oczywiście należy pamiętać, że to burger wegański i miejsce mięsa powinien zająć kotlet warzywny.

    Przepis na pączki z ziemniaków

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 opakowania suchych drożdży
  • 1 i ½ szklanki letniego mleka roślinnego

  • Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami mąki pszennej i letnim mlekiem roślinnym, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Resztę składników połącz w misce i dodaj do nich przygotowany wcześniej rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto, które po wyrośnięciu uformuj w kulki i usmaż na gorącym oleju.

    Wytrawne pączki kukurydziane

    Kolejna wytrawna propozycja to pączki kukurydziane. Z powodzeniem można wykorzystywać je, jako baza do dań mięsnych takich, jak kurczak w panierce lub podać na śniadanie do jajek sadzonych.

    Przepis na kukurydziane pączki

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • ½ szklanki jogurtu lub śmietany 12 proc.
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 i ½ łyżeczki czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej)

  • Wszystkie składniki połącz w misce, a następnie dobrze wymieszaj. Pączki kukurydziane piecz w specjalnych foremkach dedykowanych ciastkom z dziurką. Jeśli nie dysponujesz taką formą, możesz wykorzystać foremki do muffinek i rurki z folii aluminiowej, włożonej do środka.

    Pączki z makiem i cytryną

    Jeśli jednak wolisz słodkie wypieki, ale szukasz nietypowego przepisu – sprawdź ten na pączki z makiem i cytryną. Możesz polać je cytrynowym lukrem i posypać otartą skórką lub po prostu posypać cukrem pudrem.

    Przepis na pączki z makiem i cytryną

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 i ½ łyżki maku
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki otartej z wyparzonej cytryny
  • 2 i ½ łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki ekstraktu z cytryny
  • ½ szklanki letniego mleka

  • Wszystkie suche składniki połącz w misce, a następnie dodaj do nich produkty mokre. Wymieszaj dokładnie i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie wyciśnij gęste ciasto na blachę tak, aby uformować niewielkie kulki i piecz przez ok 10-15 min.