2 szklanki mąki pszennej
25 g suchych lub 50 g świeżych drożdży
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki masła
1 całe jajko i 4 żółtka
1 szklanka letniego mleka
10 parówek
smalec lub olej do smażenia
Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zacznij od przygotowania rozczynu, suche drożdże możesz od razu połączyć z resztą składników. Przed połączeniem masy, rozpuść masło, a żółtka ubij z resztą cukru na parze. Pamiętaj, aby dobrze wyrobić ciasto! Parówki podziel na dwie części, otocz dokładnie masą na pączki i smaż do zrumienienia w smalcu lub oleju w temperaturze 175 stopni.
Słodkie pączki z batata
Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy, przygotuj pączki z batata. Słodkie ziemniaki nadadzą pączkom wyjątkowego smaku, który pokochają nawet dzieci! Do środka możesz włożyć dowolne nadzienie – pączki z batata świetnie komponują się zarówno z dżemem, jak i z powidłami babci. Idealnie sprawdzi się tu także konfitura malinowa, która przełamie słodki smak batatów.