Te 5 szybkich i prostych przepisów na słodkości na pewno zasmakują twojej drugiej połówce.
Te 5 szybkich i prostych przepisów na słodkości na pewno zasmakują twojej drugiej połówce. Fot. pexels.com/ Popiół
Reklama.

Ciasteczka francuskie

To bardzo prosty w wykonaniu i ekspresowy przepis na słodką przekąskę. Wystarczą tylko trzy składniki i pyszne, lekkie ciastka do wina lub kawy gotowe. Do tego przepisu warto wybrać ulubiony dżem lub owoce, które lubi ukochana osoba.
Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ulubiony dżem i owoce
  • cukier puder do posypania
  • Przygotowanie:
    1. Schłodzone ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty. Na każdym kwadracie zrób kleksa z dżemu, a następnie wszystkie cztery rogi złącz i lekko przyciśnij na środku ciasteczka. Na każdym ciasteczku umieść po jednym kawału ulubionego owocu.
    2. Tak przygotowanie ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez około 15-17 minut. I gotowe.

    Gofry czekoladowe

    Mogłoby się wydawać, że gofry nie mają w sobie nic nadzwyczajnego. Jednak ten przepis pozwoli na przyrządzenie ich w bardzo oryginalny sposób, którego efekt zachwyci wszystkich. Dodanie czekolady do białego ciasta z pewnością odmieni ten smakołyk.
    Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g słodkiej śmietany 30 proc.
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 150 ml mleka 3,2 proc.
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki domowego cukru z wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Przygotowanie:
    1. Do garnka przełóż czekoladę, wlej śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając składniki. Gdy czekolada się rozpuści, odstaw garnek z ognia i ostudź.
    2. Miękkie masło utrzyj razem z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na puszystą masę.
    3. Następnie, cały czas miksując dodawaj pojedynczo jajka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z ostudzoną masą czekoladową i mlekiem.
    4. Na rozgrzanej gofrownicy, lekko posmarowanej tłuszczem usmaż pyszne gofry czekoladowe. I gotowe.
    Przed podaniem możesz polać je ulubionym sosem i dodać jakie tylko chcesz owoce.

    Babeczki waniliowe

    Babeczki to taki smakołyk, który choć raz w życiu jedli chyba wszyscy. I naprawdę trudno go zepsuć, a wręcz przeciwnie można go ciekawie urozmaicić. Dodanie na wierz aromatycznego kremu z prawdziwą wanilią pozwoli nadać temu przepisowi nowe oblicze. To idealny sposób na deser walentynkowy. Podane proporcje składników starczą na wykonanie 8 lub 9 babeczek z kremem.
    Składniki:
    Do zrobienia ciasta na babeczki potrzebujemy:
  • 110 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła o temperaturze pokojowej
  • 90 ml mleka 3,2 proc.
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • Do zrobienia kremu potrzebujemy:
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 50 g serka mascarpone
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • Przygotowanie:
    1. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Foremkę do pieczenia babeczek wyłóż foremkami na babeczki.
    2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (cukier, cukier z wanilią, mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli).
    3. Następnie dodaj masło i wymieszaj na wolnych obrotach miksera aż o połączenia składników.
    4. Potem dodaj jajko, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj, aż do połączenia składników. Na samym końcu dodaj mleko i wymieszaj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.
    5. Ciasto przełóż do przygotowanych foremek na babeczki na 3/4 wysokości.
    6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 18-20 minut. Potem wyjmij je i ostudź.
    Jak zrobić krem waniliowy do babeczek?
    1. Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksuj razem z cukrem z wanilią.
    2. Kiedy śmietanka będzie już dość gęsta, połącz z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszaj.
    3. Krem przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i udekoruj ostudzone babeczki wedle uznania. I gotowe.

    Tosty francuskie na słodko

    Jeśli masz w mieszkaniu dużo chleba tostowego to ten przepis pozwoli Ci przyrządzić go w bardzo kreatywny sposób. Resztę składników do tego przepisu na pewno znajdziesz w kuchennych szafkach. Na koniec wystarczy polać takie grzanki syropem klonowym, dodać ulubione owoce i deser na 14 lutego gotowy.
    Składniki:
  • 6 kromek chleba tostowego (lub chałki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka (śmietanki, mleka kokosowego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • Przygotowanie:
    1. Dokładnie wymieszaj jajka razem z mlekiem, szczyptą soli, ekstraktem waniliowym oraz cynamonem.
    2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie każdą kromkę zamocz z obu stron w jajecznej masie i układaj na rozgrzanej patelni. Kromki smaż z obu stron na złoty kolor.

    Naleśniki czekoladowe z twarogiem

    Sekret tego deseru tkwi w mleku czekoladowym. Aby naleśniki nie wyszły zbyt ciemne po dodaniu do ciasta na przykład kakao, warto zastąpić je właśnie takim mleczkiem. Delikatny czekoladowy smak idealnie skomponuje się z słodkim twarożkiem i owocami.
    Składniki:
    Do zrobienia naleśników potrzebujemy:
  • 250 ml mleka czekoladowego
  • ok. 170 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • Do zrobienia nadzienia potrzebujemy:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • ok. 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kilka łyżeczek cukru
  • ulubione owoce lub dżem
  • Przygotowanie:
    1. W misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko i sól. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki, a mleka, gdy będzie zbyt gęste.
    2. Rozgrzej olej na patelni i usmaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
    3. Do twarogu dodaj cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj.
    4. Na połowie każdego naleśnika rozsmaruj nadzienie, następnie posyp obficie owocami, złóż w trójkąty lub zwiń w ruloniki i gotowe.
    Tak przygotowane desery z pewnością zaskoczą pozytywnie każdego kto choć trochę lubi słodkości. 14 lutego oprócz prezentów dla ukochanej osoby warto przyrządzić coś od siebie w kuchni. W końcu stare powiedzenie mówi, że to właśnie "przez żołądek" trafia się "do serca".
    logo