Dobrze znany Polakom krytyk kulinarny, Robert Makłowicz prowadził już kilka programów, podczas których podróżował po różnych zakątkach świata i smakował oraz przyrządzał wiele potraw. Dzięki autorom strony "Obliczenia i analizy w rapie" wiemy, co najczęściej jadał i pił.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.
Napisz do mnie:
weronika.tomaszewska@natemat.pl
Robert Makłowicz to niekwestionowana ikona polskiego świata kulinariów. Swoją karierę telewizyjną rozpoczął w 1998 roku. Sympatię widzów zyskał dzięki prowadzeniu programów "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" czy "Makłowicz w podróży".
W 2020 uruchomił autorski kanał w serwisie YouTube, gdzie publikuje filmy, w których opowiada o kuchni i historii. Od października tego samego roku zaczął prowadzić także audycję muzyczną "Od Punk Rocka do Bartóka".
"Robert Makłowicz – nic więcej nie trzeba dodawać. To wybitny smakosz, którego po prostu każdy człowiek na świecie musi uwielbiać" – czytamy w najnowszym wpisie "Obliczenia i analizy w rapie" na Facebooku.
Przygotowanie analizy potraw, które zjadł i napojów, które wypił Robert Makłowicz, zajęło półtora miesiąca. Dzięki temu znamy odpowiedzi na pytania:
Ile potraw skosztował we wszystkich swoich programach telewizyjnych Robert Makłowicz?
Który rodzaj mięsa najczęściej konsumował?
Czego najwięcej wypił znany krytyk?
Badanie wskazały, że Makłowicz w swoich programach zjadł najwięcej potraw mięsnych, bo aż 374. Były to bardzo różnorodne dania – od mięsa żab, ślimaków po przysmaki z niedźwiedzia, kangura, wieloryba czy żubra.
Kolejną kategorię stanowią zupy, których było 148 różnych rodzajów. Kucharz degustował wiele polewek rybnych. Pojawiały się też tradycyjne polskie pozycje, takie jak rosół, grzybowa czy barszcz.
Jednak najwięcej, bo aż 75 proc., należy do podkategorii "inne". Analitycy tłumaczą, że "w większości były to pojedyncze zupy z rozmaitych zakątków świata, które pojawiły się zaledwie raz".
Często w programach pojawiały się też dania rybne, których było dokładnie 214. Naliczono też 111 potraw z owocami morza oraz 51 serów, z czego najbardziej kontrowersyjny był rodzaj sera casu marzu z larwami much.
Ile procent stanowiły poszczególne napoje wypite przez Makłowicza?
Wśród trunków, które wypił publicysta, króluje wino. Stanowi aż 45 proc. wszystkich napojów. Kolejne miejsca zajmują piwa, drinki oraz cydry. Dane wskazują, że znany krytyk często popijał też herbatę i kawę.
Ze wszystkich zebranych informacji wynika, że Robert Makłowicz zjadł łącznie 1476 dań. "Większość potraw głównych skonsumowanych przez pana Roberta nie pokrywała się z innymi, za co naprawdę należy się wielki szacunek, ponieważ aż 373 dania były daniami unikatowymi" – czytamy w podsumowaniu wpisu.