
Krok po kroku, jak przygotować brownie:
2. Potem wbijamy jajka, wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sól.
3. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub używając miksera.
4. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią wymieszane ciasto.
5. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Do garnka z pokrywką wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Potem wsypujemy ziarna kukurydzy, sól i dokładnie przykrywamy pokrywką. Warto co jakiś czas potrząsnąć garnkiem. Czekamy, aż popcorn skończy "strzelać" i gotowe.
Przygotowanie sosu karmelowego:
2. Potem wlewamy łyżkę wody. Wszystko podgrzewamy, ciągle mieszając.
3. Cukier powinien się rozpuścić (przybrać brązową barwę). Wtedy, zdejmujemy go z palnika i powoli wlewamy słodką śmietankę.
4. Następnie dodajemy masło oraz sól. I wszystko dokładnie mieszamy.
Jak zrobić popcorn brownie?
Upieczone brownie smarujemy po wierzchu warstwą karmelu, a następnie wysypujemy na nie popcorn. Po wierzchu polewamy sosem karmelowym i gotowe.