Magda Gessler podała wyjątkowy przepis na sałatkę jarzynową.
Magda Gessler podała wyjątkowy przepis na sałatkę jarzynową. Fot. Instagram.com / @magdagessler_official
Reklama.
Magda Gessler słynie ze swoich wyjątkowych przepisów na tradycyjne danie kuchni polskiej. Już niebawem święta wielkanocne, warto więc poznać przepis na klasyczną przystawkę świąteczną w nieco urozmaiconej wersji. Tym sposobem na sałatkę jarzynową z pewnością zaskoczycie swoich domowników lub gości.
Właścicielka wielu restauracji w Polsce i prowadząca program "Kuchenne rewolucje" radzi, by do sałatki warzywnej dodać jak najwięcej chrupiących składników, ogórków kiszonych czy soczystych polskich jabłek (reneta lub antonówka).
Gessler podkreśla, że ważna jest odpowiednia proporcja składników. Częstym błędem w robieniu sałatki jest zbyt duża ilość dodanych ziemniaków, przed czym przestrzega restauratorka.
Jakich jeszcze produktów potrzeba do zrobienia najlepszej sałatki jarzynowej?

Składniki:

  • ogórki kiszone
  • grzybki kurki lub gąski marynowane w occie
  • jabłka
  • jaja na twardo
  • seler
  • pietruszka (korzeń)
  • marchewka
  • ziemniaki
  • groszek konserwowy
  • cebula
  • majonez
  • odrobina musztardy
  • sól, pieprz, cukier
  • Przygotowanie:

    1. Ugotować ziemniaki (najlepiej w łupinkach), marchew, seler, pietruszkę i jajka.
    2. Następnie wszystkie składniki obrać i pokroić w równą kostkę.
    3. Dodać groszek, majonez i musztardę
    4. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru.
    5. Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.

    Magdy Gessler radzi, co zrobić, by sałatka jarzynowa wyszła wyjątkowo pyszna:

  • dodać słodkiej cebuli
  • przed dodaniem ogórków dobrze je wycisnąć, by sałatka nie zrobiła się wodnista
  • warto dzień przed podaniem pokrojone składniki pozostawić z odrobiną oleju rzepakowego, cukru i soli (bez majonezu) na noc w lodówce, by sałatka się "przegryzła"
  • Czytaj także:
    logo