
Sałatka jarzynowa na wielkanocnym stole to już tradycja w wielu polskich domach. Jednak, czy jej klasyczna wersja z jajkiem i warzywami nie zrobiła się już nudna? Najpopularniejsza polska restauratorka zdradziła jak zrobić sałatkę warzywną w zupełnie nowej odsłonie.
REKLAMA
Magda Gessler słynie ze swoich wyjątkowych przepisów na tradycyjne danie kuchni polskiej. Już niebawem święta wielkanocne, warto więc poznać przepis na klasyczną przystawkę świąteczną w nieco urozmaiconej wersji. Tym sposobem na sałatkę jarzynową z pewnością zaskoczycie swoich domowników lub gości.
Właścicielka wielu restauracji w Polsce i prowadząca program "Kuchenne rewolucje" radzi, by do sałatki warzywnej dodać jak najwięcej chrupiących składników, ogórków kiszonych czy soczystych polskich jabłek (reneta lub antonówka).
Gessler podkreśla, że ważna jest odpowiednia proporcja składników. Częstym błędem w robieniu sałatki jest zbyt duża ilość dodanych ziemniaków, przed czym przestrzega restauratorka.
Jakich jeszcze produktów potrzeba do zrobienia najlepszej sałatki jarzynowej?
Składniki:
Przygotowanie:
1. Ugotować ziemniaki (najlepiej w łupinkach), marchew, seler, pietruszkę i jajka.
2. Następnie wszystkie składniki obrać i pokroić w równą kostkę.
3. Dodać groszek, majonez i musztardę
4. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru.
5. Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.
2. Następnie wszystkie składniki obrać i pokroić w równą kostkę.
3. Dodać groszek, majonez i musztardę
4. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru.
5. Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.
