Teraz wszyscy to gotują. Feta Pasta jest smacznym i prostym hitem z TikToka
Bartosz Świderski
09 marca 2021, 15:52·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 09 marca 2021, 15:52
Feta Pasta to danie, na którego punkcie oszalało pół świata. Po raz pierwszy pokazano je na TikToku, a od tamtej pory niemal każdy bloger kulinarny spróbował już wykonać ten prosty i smaczny posiłek.
Reklama.
Hashtag #FetaPasta osiągnął na TikToku ponad 700 mln wyświetleń.
Makaron z fetą i koktajlowymi pomidorkami cieszy się popularności, bo jest szybki, łatwy i smaczny.
Przez popularność przepisu, ser feta zaczął być trudno dostępny w niektórych miejscach na świecie.
Feta Pasta zdaje się spełniać wszystkie kryteria współczesnej kuchni – jest szybka, tania i smaczna. W USA stała się takim hitem, że sklepy musiały sprowadzać ser specjalnie z Kanady! Greckiego przysmaku zaczyna już brakować w wielu sklepach na całym świecie.
Pierwszy raz danie pojawiło się na TikToku, a obecnie hashtag #FetaPasta ma już ponad 700 mln wyświetleń. Jednym z polskich blogerów kulinarnych, który podjął się wykonania dania, jest Rozkoszny i to jego przepis znajdziecie poniżej.
Przepis na makaron z fetą z TikToka
składniki
2 szklanki (300 g) pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki cukru
1 kostka (150 g) owczej fety
200 g makaronu
½ szklanki świeżej poszarpanej, bazylii
sól morska
świeżo mielony pieprz
oliwa extra virgin
sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pomidorki koktajlowe wraz nieobranymi ząbkami czosnku przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw oregano, cukrem i szczodrą szczyptą soli. Obtocz w ¼ szklanki oliwy. Piecz 20 minut, aż pomidorki będą miękkie.
2. Zrób miejsce pomiędzy pomidorkami, włóż fetę. Posmaruj ją oliwą zgromadzoną na dnie naczynia. Piecz jeszcze 15 minut, aż feta będzie miękka.
3. W tym czasie ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj makaronową wodę po gotowaniu.
4. Obierz upieczony czosnek i rozgnieć jego miąższ widelcem. Przełóż ponownie do naczynia żaroodpornego. Rozgnieć wraz fetą i pomidorkami. Dodaj makaron, świeżą bazylię i ¼ szklanki zachowanej wody. Obtocz w sosie, dodaj więcej wody, jeśli trzeba. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.