Jak zrobić domowy majonez bez jajek? Wegański przepis na Wielkanoc 2021
Zamiast jajek wystarczy użyć prostego zamiennika, dzięki któremu powstanie zdrowa i mniej kaloryczna alternatywa dla majonezu. Bez niego nie może się przecież obyć żadna Wielkanoc! Fot. МиÑâ€/ 123RF
Reklama.
Majonez bez jajek? Tak, to możliwe, a na dodatek może nam wyjść tylko na zdrowie. Nie dość, że jest bardziej dietetyczny i ma w pełni roślinny skład, to smakuje równie wybornie, choć pewnie nie zabraknie malkontentów i kulinarnych purystów, którzy uznają tylko tradycyjną wersję tego sosu.
Podstawą do stworzenia wegańskiego majonezu jest zalewa z ciecierzycy, czyli tzw. aquafaba (płyn, w którym zanurzona jest ciecierzyca w puszcze lub woda pozostała po gotowaniu ziaren cieciorki). Co trzeba zrobić, by powstał z niej roślinny majonez?

CO TO JEST AQUAFABA?

Hasło to wywodzi się od połączenia łacińskich słów aqua (woda) oraz faba (fasola) i odnosi się do zalewy, w której przechowywane są rośliny strączkowe (w puszkach lub słoikach).

Używa się jej jako zagęszczacz, który można ubić na sztywną pianę i wykorzystać m.in. do przygotowania roślinnego majonezu lub wegańskich bez (do których nie trzeba dodawać białek jaj).

Przepis na domowy majonez bez jajek (nie tylko) na Wielkanoc

Składniki:
  • około 125 mln zalewy z ciecierzycy w puszcze (lub wody po gotowaniu cieciorki)
  • sok z połówki cytryny (lub 2 łyżeczki octu jabłkowego)
  • musztarda (1 łyżeczka)
  • pół łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy (około 500 ml)
  • opcjonalnie szczypta ksylitolu, ulubionych przypraw lub płatków drożdżowych do smaku
  • Sposobów na przygotowanie majonezu z płynu po cieciorce jest wiele, ale warto wyprobować ten, zgodnie z którym należy wykorzystać wodę z puszki ciecierzycy.
    Po przelaniu jej na patelnię dodajemy garstkę ziaren i trzymamy na ogniu przez około 2 minuty (doprowadzając do wrzenia). Po ostygnięciu przekładamy całość do blendera i miksujemy na gładką masę.
    W dalszej kolejności dokładamy sok z wyciśniętej cytryny i powoli dodajemy odmierzoną wcześniej ilość oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
    Potem możemy dodać łyżeczkę musztardy (pół łyżki stołowej), szczyptę czosnku w proszku, sól i resztę soku cytrynowego, a następnie znów dokładnie wszystko mieszamy na gładką masę (jeśli będzie zbyt rzadki możemy go zagęścić np. płatkami drożdżowymi lub odstawić na chwilę do lodówki i ponownie zmiksować).
    Po uzyskaniu wystarczająco gęstej konsystencji, przelewamy roślinny majonez do osobnego słoiczka, by móc się nim cieszyć jak najdłużej. Smacznego!
    Czytaj także: