Święta Wielkanocne już za pasem, więc warto zacząć gromadzić informacje, które przydadzą się nam podczas przygotowywania ulubionych potraw. Dla wszystkich, którzy szukają smacznego, zdrowego i mniej kalorycznego zamiennika dla majonezu, przypominamy najprostszy sposób na wegańską alternatywę, która nie ma w składzie jajek.
Majonez bez jajek? Tak, to możliwe, a na dodatek może nam wyjść tylko na zdrowie. Nie dość, że jest bardziej dietetyczny i ma w pełni roślinny skład, to smakuje równie wybornie, choć pewnie nie zabraknie malkontentów i kulinarnych purystów, którzy uznają tylko tradycyjną wersję tego sosu.
Podstawą do stworzenia wegańskiego majonezu jest zalewa z ciecierzycy, czyli tzw. aquafaba (płyn, w którym zanurzona jest ciecierzyca w puszcze lub woda pozostała po gotowaniu ziaren cieciorki). Co trzeba zrobić, by powstał z niej roślinny majonez?
CO TO JEST AQUAFABA?
Hasło to wywodzi się od połączenia łacińskich słów aqua (woda) oraz faba (fasola) i odnosi się do zalewy, w której przechowywane są rośliny strączkowe (w puszkach lub słoikach).
Używa się jej jako zagęszczacz, który można ubić na sztywną pianę i wykorzystać m.in. do przygotowania roślinnego majonezu lub wegańskich bez (do których nie trzeba dodawać białek jaj).
Przepis na domowy majonez bez jajek (nie tylko) na Wielkanoc
Składniki:
około 125 mln zalewy z ciecierzycy w puszcze (lub wody po gotowaniu cieciorki)
sok z połówki cytryny (lub 2 łyżeczki octu jabłkowego)
musztarda (1 łyżeczka)
pół łyżeczki soli
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy (około 500 ml)
opcjonalnie szczypta ksylitolu, ulubionych przypraw lub płatków drożdżowych do smaku
Sposobów na przygotowanie majonezu z płynu po cieciorce jest wiele, ale warto wyprobować ten, zgodnie z którym należy wykorzystać wodę z puszki ciecierzycy.
Po przelaniu jej na patelnię dodajemy garstkę ziaren i trzymamy na ogniu przez około 2 minuty (doprowadzając do wrzenia). Po ostygnięciu przekładamy całość do blendera i miksujemy na gładką masę.
W dalszej kolejności dokładamy sok z wyciśniętej cytryny i powoli dodajemy odmierzoną wcześniej ilość oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Potem możemy dodać łyżeczkę musztardy (pół łyżki stołowej), szczyptę czosnku w proszku, sól i resztę soku cytrynowego, a następnie znów dokładnie wszystko mieszamy na gładką masę (jeśli będzie zbyt rzadki możemy go zagęścić np. płatkami drożdżowymi lub odstawić na chwilę do lodówki i ponownie zmiksować).
Po uzyskaniu wystarczająco gęstej konsystencji, przelewamy roślinny majonez do osobnego słoiczka, by móc się nim cieszyć jak najdłużej. Smacznego!