Co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?
Co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole? Fot. unsplash.com/ Sweet Amaryllis
Reklama.
Potrawy wielkanocne znajdujące się na stole podczas tradycyjnego śniadania wielkanocnego zgodnie z tradycją mają wynagrodzić czterdziestodniowy post poprzedzający święta Wielkiej nocy.

Potrawy wielkanocne

Na świątecznym stole znajdziemy wiele pyszności. Najbardziej znana lista tradycyjnych wielkanocnych potraw to:
  • żurek wielkanocny lub barszcz biały,
  • pieczona biała kiełbasa,
  • pasztet wielkanocny,
  • jajka w różnej postaci, najczęściej faszerowane,
  • wędliny i pieczone mięsa,
  • sałatka jarzynowa, czyli królowa wszystkich sałatek,
  • baranek z masła, masy cukrowej lub biszkoptowego ciasta,
  • baba wielkanocna,
  • mazurek na kruchym cieście,
  • pascha wielkanocna,
  • chrzan jako dodatek do dań,

  • Czytaj także:

    Najważniejsza jest święconka

    Wśród wielu potraw wigilijnych nie możemy zapominać o najważniejszym, czyli koszyczku ze święconką, którą przygotowujemy w Wielką Sobotę. Poświęcone produkty dodawane są kolejnego dnia do wielkanocnego barszczu białego lub żuru. Dobry zwyczaj nakazuje zjeść wszystko, co znajduje się na talerzu, aby szczęście i dobrobyt nie opuszczały nas przez kolejny rok.
    Zgodnie ze zwyczajem święci się:
  • chleb – na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni,
  • mięso – na pamiątkę baranka paschalnego, którego spożywał Jezus podczas uczty paschalnej z uczniami w Wieczerniku,
  • jajka – które symbolizują nowe życie,
  • sól – znak oczyszczenia i ochrony przed zepsuciem,

  • W koszyczku wielkanocnym mogą znaleźć się także:
  • chrzan,
  • ser
  • cukrowy baranek,
  • pisanki,
  • kawałek baby wielkanocnej lub inne ciastko.