Za nami 6. edycja programu "MasterChef Junior". W finałowym odcinku zmierzyli się Jagoda Łaganowska, Kazik Józefowicz i Staś Zawłocki. Komu jurorzy przyznali główną nagrodę i zaszczytny tytuł?
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.
Napisz do mnie:
weronika.tomaszewska@natemat.pl
Fani kulinarnego programu dla dzieci emitowanego na antenie TVN z niecierpliwością czekali na wyniki 6. edycji "MasterChefa Juniora". Po wielu tygodniach gotowania, nauki i zabawy młodzi kucharze 9 maja zmierzyli się w finale.
O statuetkę "MasterChefa Juniora", możliwość wydania książki kucharskiej oraz wymarzone wakacje dla całej rodziny w ostatnim odcinku walczyli: Jagoda Łaganowska, Kazik Józefowicz i Staś Zawłocki.
Zanim przystąpili do finałowego zadania, w kuchni "MasterChefa" pojawili się wszyscy uczestnicy mijającej edycji. Podzielili się na 3 grupy 4-osobowe. Każda z nich miała za zadanie przygotować 30 placków ziemniaczanych i sos pieczarkowy.
Potem Ania Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler – jurorzy kulinarnego show – ogłosili temat ostatecznego starcia, czyli menu restauracyjne składające się z: przystawki, dania głównego oraz deseru. Finaliści otrzymali na to 120 minut.
Jagoda, Staś i Kazik – każde z uczestników postawiło na inne dania. Kazik przygotował carpaccio z gotowanych buraków, makaron z atramentem z kałamarnicy z ośmiornicą oraz waniliowy creme brulee.
Z kolei Jagoda postawiła na przegrzebki z salsą z avocado, stek ze szparagami oraz bezę. Natomiast Staś podał przegrzebki z puree z groszku, pierś z kaczki z puree z dynią oraz fondant z białej czekolady z lodami.
Ostatecznie jurorzy zdecydowali, że podczas finału 6. edycji MasterChefa Juniora zwyciężczynią została Jagoda Łaganowska. To jej menu zdaniem oceniających było najlepsze.
Kim jest Jagoda Łaganowska – zwyciężczyni 6. edycji MasterChefa Juniora?
Jagoda Łaganowska ma zaledwie 11 lat. Urodziła się w sierpniu 2009 r. Pochodzi z Dębowa niedaleko Inowrocławia. Jej specjalność to makaron z krewetkami i groszkiem. Poza tym lubi przygotowywać słodkości, w tym ptysie i torty.
Marzy, aby w przyszłości otworzyć własną kawiarnię. Oprócz kulinarnych zainteresowań uwielbia grać w tenisa stołowego i trenowała gimnastykę. W programie wyznała, że już od dawna gotuje z rodzicami oraz babcią.
Młoda kucharka zdradziła, że sama najbardziej lubi jeść smażone kalmary, a nie znosi ogórków kiszonych. Najbardziej egzotyczną potrawą, jaką kiedykolwiek kosztowała, była ośmiornica.
Przypomnijmy, że w 6. edycji kulinarnego show TVN uczestników odwiedzili między innymi: Roksana Węgiel, Robert Makłowicz czy Przemysław Klima.