Od samego rana masz ochotę na pyszne ciasto i dobrą kawę? Mamy dobrą wiadomość: możesz to połączyć! Poniżej zamieszczamy trzy sprawdzone przepisy na ciasto kawowe. W zestawieniu znajdziesz wypieki, które są łatwe w przygotowaniu i wybitnie dobre.
Jestem lingwistką, zoopsychologiem, behawiorystką i trenerką psów. Na łamach portalu naTemat doradzam, jak mądrze wychowywać czworonogi i bronię praw zwierząt. Poruszam też inne tematy, które są dla mnie ważne.
Wegańskie ciasto z kawą i malinami
Składniki na ciasto:
wiórki kokosowe - pół szklanki
sezam - pół szklanki
orzechy ziemne (niesolone) - pół szklanki
jagody lub borówki - 4 łyżki
maliny - 200g
Składniki na krem:
mleko kokosowe w puszce - 400 ml
gorzka czekolada - 200 g
kawa rozpuszczalna w proszku - 4 łyżeczki
syrop z agawy lub miód - wedle uznania
Etap I
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto. Masę ułóż równo na spodzie tortownicy. Tortownicę z ciastem wstaw na godzinę do zamrażalnika.
Etap II
Wszystkie składniki na krem wlej/wsyp do małego garnka. Delikatnie podgrzewaj aż do momentu rozpuszczenia czekolady. Masę wylej na spód ciasta. Całość wstaw do zamrażalnika na ok. 20 min. Później przełóż ciasto do lodówki i zostaw je tam na kilka godzin. Po wyjęciu ciasta ułóż na nim maliny. Gotowe!
Ciasto kawowe bez pieczenia
Składniki na ciasto:
herbatniki - 200 g
biszkopty (najlepiej podłużne) - 150 g
śmietanka 30 proc. - 0,5 l
kakao - łyżka
mleko w proszku - dwie łyżki
kawa rozpuszczalna (koniecznie w proszku, a nie granulat) - 1, 5 łyżki
cukier puder
Składniki na polewę:
gorzka czekolada - tabliczka
masło klarowane - 2 łyżki
mleko kokosowe - 2 łyżki
Wywar z żelatyną:
mleko kokosowe - 1 szklanka
żelatyna - 3 łyżeczki
Etap I
Przygotuj blaszkę w rozmiarze 20 x 20 cm. Wyłóż ją papierem do wypieczenia (nie tylko spód, ale również ścianki). Papier do pieczenia wysmaruj masłem.
Przygotuj garnek. Wlej do niego 1/4 szklanki mleka kokosowego, następnie dodaj żelatynę. Całość podgrzej. Gdy żelatyna się rozpuści, odstaw mieszankę do ostygnięcia.
Do dużej miski wlej śmietankę, wsyp kawę, dodaj cukier, a całość ubij na sztywno.
Uzyskaną masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej mleko w proszku. Mieszankę z mleka kokosowego i żelatyny również podziel na pół. Jedną część wlej do ciemnej masy, a drugą do jasnej.
Etap II
Mleko wlej do miseczki. Maczaj w nim herbatniki. Namoczone herbatniki ułóż na dnie blachy. Posmaruj je ciemną masą. Możesz zużyć całą. Następnie połóż na cieście biszkopty i posmaruj je jasną masą.
Etap III
Rozpuść czekoladę w rondelku. Możesz dodać do niej cynamon, chilli lub inne przyprawy. Ciepłą czekoladę wylej na ciasto. Po ostygnięciu wstaw ciasto do lodówki i odczekaj minimum 5 godzin. Po zastygnięciu ciasto będzie gotowe. Możesz ozdobić je borówkami, a wierzch posypać kawą.
Szybkie ciasto kawowe w keksówce
Składniki na ciasto:
mąka pszenna - 2 szklanki
sól - pół łyżeczki
cukier trzcinowy (może być też biały) - 3/4 szklanki
olej rzepakowy lub słonecznikowy - 1/2 szklanki
kawa rozpuszczalna w proszku - 3 łyżeczki
cukier waniliowy - jedno opakowanie
mleko (może być napój roślinny) - 1 szklanka
proszek do pieczenia - dwie łyżeczki
jajko - 2 szt.
aromat waniliowy, cynamonowy lub migdałowy - jedna łyżeczka
Etap I
Przygotuj mały garnek. Wlej do niego mleko z kawą. Mieszankę podgrzewaj aż do rozpuszczenia kawy. Później odstaw ją do wystygnięcia. Mąkę w między czasie wymieszaj ze wszystkimi suchymi składnikami, a mokre z mokrymi. Na koniec wymieszaj wszystko razem.
Etap II
Nastaw piekarnik na 180°C i przygotuj keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Do tak przygotowanej keksówki wlej przygotowaną wcześniej masę. Ciasto wstaw do piekarnika na ok. 60 minut.