Ciasta z kawą są naprawdę pyszne!
Ciasta z kawą są naprawdę pyszne! fot. annapustynnikova / pl.123rf.com
Reklama.

Wegańskie ciasto z kawą i malinami

logo
To ciasto nie może się nie udać fot. wiktory / pl.123rf.com

Składniki na ciasto:

  • wiórki kokosowe - pół szklanki
  • sezam - pół szklanki
  • orzechy ziemne (niesolone) - pół szklanki
  • jagody lub borówki - 4 łyżki
  • maliny - 200g
  • Składniki na krem:

  • mleko kokosowe w puszce - 400 ml
  • gorzka czekolada - 200 g
  • kawa rozpuszczalna w proszku - 4 łyżeczki
  • syrop z agawy lub miód - wedle uznania
  • Etap I
    Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto. Masę ułóż równo na spodzie tortownicy. Tortownicę z ciastem wstaw na godzinę do zamrażalnika.
    Etap II
    Wszystkie składniki na krem wlej/wsyp do małego garnka. Delikatnie podgrzewaj aż do momentu rozpuszczenia czekolady. Masę wylej na spód ciasta. Całość wstaw do zamrażalnika na ok. 20 min. Później przełóż ciasto do lodówki i zostaw je tam na kilka godzin. Po wyjęciu ciasta ułóż na nim maliny. Gotowe!

    Ciasto kawowe bez pieczenia

    logo
    Z ciastem kawowym bez pieczenia poradzi sobie każdy fot. Pexels / pl.123rf.com

    Składniki na ciasto:

  • herbatniki - 200 g
  • biszkopty (najlepiej podłużne) - 150 g
  • śmietanka 30 proc. - 0,5 l
  • kakao - łyżka
  • mleko w proszku - dwie łyżki
  • kawa rozpuszczalna (koniecznie w proszku, a nie granulat) - 1, 5 łyżki
  • cukier puder
  • Składniki na polewę:

  • gorzka czekolada - tabliczka
  • masło klarowane - 2 łyżki
  • mleko kokosowe - 2 łyżki
  • Wywar z żelatyną:

  • mleko kokosowe - 1 szklanka
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • Etap I
    Przygotuj blaszkę w rozmiarze 20 x 20 cm. Wyłóż ją papierem do wypieczenia (nie tylko spód, ale również ścianki). Papier do pieczenia wysmaruj masłem.
    Przygotuj garnek. Wlej do niego 1/4 szklanki mleka kokosowego, następnie dodaj żelatynę. Całość podgrzej. Gdy żelatyna się rozpuści, odstaw mieszankę do ostygnięcia.
    Do dużej miski wlej śmietankę, wsyp kawę, dodaj cukier, a całość ubij na sztywno.
    Uzyskaną masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej mleko w proszku. Mieszankę z mleka kokosowego i żelatyny również podziel na pół. Jedną część wlej do ciemnej masy, a drugą do jasnej.
    Etap II
    Mleko wlej do miseczki. Maczaj w nim herbatniki. Namoczone herbatniki ułóż na dnie blachy. Posmaruj je ciemną masą. Możesz zużyć całą. Następnie połóż na cieście biszkopty i posmaruj je jasną masą.
    Etap III
    Rozpuść czekoladę w rondelku. Możesz dodać do niej cynamon, chilli lub inne przyprawy. Ciepłą czekoladę wylej na ciasto. Po ostygnięciu wstaw ciasto do lodówki i odczekaj minimum 5 godzin. Po zastygnięciu ciasto będzie gotowe. Możesz ozdobić je borówkami, a wierzch posypać kawą.

    Szybkie ciasto kawowe w keksówce

    logo
    Do tego ciasta nie potrzeba miksera fot. Dominik Moser

    Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • sól - pół łyżeczki
  • cukier trzcinowy (może być też biały) - 3/4 szklanki
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy - 1/2 szklanki
  • kawa rozpuszczalna w proszku - 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy - jedno opakowanie
  • mleko (może być napój roślinny) - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - dwie łyżeczki
  • jajko - 2 szt.
  • aromat waniliowy, cynamonowy lub migdałowy - jedna łyżeczka
  • Etap I
    Przygotuj mały garnek. Wlej do niego mleko z kawą. Mieszankę podgrzewaj aż do rozpuszczenia kawy. Później odstaw ją do wystygnięcia. Mąkę w między czasie wymieszaj ze wszystkimi suchymi składnikami, a mokre z mokrymi. Na koniec wymieszaj wszystko razem.
    Etap II
    Nastaw piekarnik na 180°C i przygotuj keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Do tak przygotowanej keksówki wlej przygotowaną wcześniej masę. Ciasto wstaw do piekarnika na ok. 60 minut.