
Reklama.
Wegańskie ciasto z kawą i malinami
Składniki na ciasto:
Składniki na krem:
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto. Masę ułóż równo na spodzie tortownicy. Tortownicę z ciastem wstaw na godzinę do zamrażalnika.
Etap II
Wszystkie składniki na krem wlej/wsyp do małego garnka. Delikatnie podgrzewaj aż do momentu rozpuszczenia czekolady. Masę wylej na spód ciasta. Całość wstaw do zamrażalnika na ok. 20 min. Później przełóż ciasto do lodówki i zostaw je tam na kilka godzin. Po wyjęciu ciasta ułóż na nim maliny. Gotowe!
Wszystkie składniki na krem wlej/wsyp do małego garnka. Delikatnie podgrzewaj aż do momentu rozpuszczenia czekolady. Masę wylej na spód ciasta. Całość wstaw do zamrażalnika na ok. 20 min. Później przełóż ciasto do lodówki i zostaw je tam na kilka godzin. Po wyjęciu ciasta ułóż na nim maliny. Gotowe!
Ciasto kawowe bez pieczenia
Składniki na ciasto:
Składniki na polewę:
Wywar z żelatyną:
Przygotuj blaszkę w rozmiarze 20 x 20 cm. Wyłóż ją papierem do wypieczenia (nie tylko spód, ale również ścianki). Papier do pieczenia wysmaruj masłem.
Przygotuj garnek. Wlej do niego 1/4 szklanki mleka kokosowego, następnie dodaj żelatynę. Całość podgrzej. Gdy żelatyna się rozpuści, odstaw mieszankę do ostygnięcia.
Do dużej miski wlej śmietankę, wsyp kawę, dodaj cukier, a całość ubij na sztywno.
Do dużej miski wlej śmietankę, wsyp kawę, dodaj cukier, a całość ubij na sztywno.
Uzyskaną masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej mleko w proszku. Mieszankę z mleka kokosowego i żelatyny również podziel na pół. Jedną część wlej do ciemnej masy, a drugą do jasnej.
Etap II
Mleko wlej do miseczki. Maczaj w nim herbatniki. Namoczone herbatniki ułóż na dnie blachy. Posmaruj je ciemną masą. Możesz zużyć całą. Następnie połóż na cieście biszkopty i posmaruj je jasną masą.
Mleko wlej do miseczki. Maczaj w nim herbatniki. Namoczone herbatniki ułóż na dnie blachy. Posmaruj je ciemną masą. Możesz zużyć całą. Następnie połóż na cieście biszkopty i posmaruj je jasną masą.
Etap III
Rozpuść czekoladę w rondelku. Możesz dodać do niej cynamon, chilli lub inne przyprawy. Ciepłą czekoladę wylej na ciasto. Po ostygnięciu wstaw ciasto do lodówki i odczekaj minimum 5 godzin. Po zastygnięciu ciasto będzie gotowe. Możesz ozdobić je borówkami, a wierzch posypać kawą.
Rozpuść czekoladę w rondelku. Możesz dodać do niej cynamon, chilli lub inne przyprawy. Ciepłą czekoladę wylej na ciasto. Po ostygnięciu wstaw ciasto do lodówki i odczekaj minimum 5 godzin. Po zastygnięciu ciasto będzie gotowe. Możesz ozdobić je borówkami, a wierzch posypać kawą.
Szybkie ciasto kawowe w keksówce
Składniki na ciasto:
Przygotuj mały garnek. Wlej do niego mleko z kawą. Mieszankę podgrzewaj aż do rozpuszczenia kawy. Później odstaw ją do wystygnięcia. Mąkę w między czasie wymieszaj ze wszystkimi suchymi składnikami, a mokre z mokrymi. Na koniec wymieszaj wszystko razem.
Etap II
Nastaw piekarnik na 180°C i przygotuj keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Do tak przygotowanej keksówki wlej przygotowaną wcześniej masę. Ciasto wstaw do piekarnika na ok. 60 minut.
Nastaw piekarnik na 180°C i przygotuj keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Do tak przygotowanej keksówki wlej przygotowaną wcześniej masę. Ciasto wstaw do piekarnika na ok. 60 minut.