by pobudzić zmysł dotyku – warto łączyć ze sobą składniki o różnych konsystencjach i fakturach, np. chrupkie z miękkimi – można dodawać do zup-kremów pestki (dyni, słonecznika), grzanki (chlebowe, groszek ptysiowy), a nawet orzechy (prażone migdały). Warto także starać się nie przegotowywać składników – warzywa i owoce powinny być jędrne i chrupiące, nie rozlazłe;
by pobudzić zmysł wzroku – nie musisz dekorować talerza jak w restauracji, by posiłki wyglądały jak dzieła sztuki. Łącz ze sobą składniki o żywych, soczystych i kontrastowych kolorach. Korzystaj z surowych owoców i warzyw, które mają bardziej nasyconą barwę. Pomyśl o takim doborze sałatki do posiłku, by na talerzu kontrastowała ona z resztą dania. Możesz też posypać zupę, puree lub inne dania kiełkami, szczypiorkiem albo świeżymi ziołami;
by pobudzić zmysł węchu – świeże, spożywane w swoim sezonie produkty mają lepsze walory zapachowe. Nie bój się także eksperymentować z ziołami. Ich aromat roznoszący się po kuchni z pewnością przyciągnie domowników. Dodawanie ziół do potraw pomaga też ograniczyć ilość soli w posiłkach;
by pobudzić smak – staraj się komponować posiłki tak, by pobudzały wszystkie kubki smakowe, np. na zasadzie kontrastów. Słodką owsiankę możesz połączyć z kwaskowatą pomarańczą i cierpkim grejpfrutem. Słone danie mięsne zestawić z owocową konfiturą, słodkawą dynią lub marchewką albo kwaśną sałatką z dodatkiem kiszonek;
by pobudzić słuch – może się wydawać, że ten zmysł nie ma znaczenia przy procesie jedzenia, jednak bodźce, takie jak np. chrupanie, zwiększają przyjemność z jedzenia. Stąd popularność choćby takich zjawisk, jak jedzeniowy ASMR (filmy wideo, na których różne osoby jedzą, wydając dźwięki nagrywane przez mikrofon wysokiej jakości, dzięki czemu można je usłyszeć z większym natężeniem). Warto wiec spożywać jędrne owoce i warzywa oraz surowiznę. Nie miksować składników zawsze na papki i puree. Przyjemnie kojarzymy też takie dźwięki, jak łamanie czekolady na kostki, strzelanie popcornu, ścieranie sera na tarce. Dlatego w wielu drogich restauracjach takie drobne detale, jak posypywanie makaronu parmezanem, wykonywane są przy kliencie, który może chłonąć bodźce.
Jedz warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste
Dieta bazująca na japońskim shoku-iku powinna także być bogata w błonnik – substancję, która nie ulega trawieniu i wchłanianiu w układzie pokarmowym, ale pozytywnie wpływa na: