
Jak sprawić, żeby zapalony domowy kucharz stanął w osłupieniu przed kuchennym blatem i ze zdziwionym wyrazem twarzy zaczął drapać się po głowie, mówiąc: “Pierwszy raz widzę coś takiego”? Wystarczy przynieść do domu makrelę. Świeżą.
REKLAMA
Rozwikłanie zagadki, dlaczego makrela zawojowała nasze stoły w wersji wędzonej — i właściwie tylko w tej — to zadanie dla najlepszego kulinarnego detektywa. Bo nie da się zaprzeczyć, że w innych postaciach jest równie pyszna. Na potwierdzenie mamy przykłady holenderskie, rosyjskie, japońskie czy egipskie, bo do wszystkich tych krajów trafiają eksportem makrele poławiane w Atlantyku.
Każda z wymienionych nacji ma oczywiście swój sposób na przyrządzenie tej niesamowicie bogatej w selen i kwasy omega 3 ryby. I każda z nich czerpie z niej nieco więcej zdrowotnego dobra niż my. Bo trzeba niestety zaznaczyć, że maślana, słonawa, rozpływająca się w ustach wędzona ryba to przysmak, który trzeba jednak spożywać z umiarem. Znacznie więcej wartości odżywczych mają ryby pieczone czy gotowane.
Jeśli więc zdarzy wam się spotkać w sklepie świeżą makrelę, bez wahania włóżcie ją do koszyka. Przepisów na dania z tej ryby jest mnóstwo, a jej przygotowanie nie nastręcza wielu trudności — nawet biorąc pod uwagę, że będziecie musieli sami ją wyfiletować.
Jak filetować makrelę?
Proces oddzielania kości od mięsa tylko na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowany. Tak naprawdę, wszystko sprowadza się do jednej rzeczy: ostrego noża. Ot (prawie) cały sekret filetowania.Idealnie, jeśli dysponujecie specjalnym nożem do ryb o cienkim i wąskim ostrzu — takim, jakim na poniższym filmiku posługuje się Jakub Kuroń. Jeśli nie, to oczywiście też dacie sobie radę, pod warunkiem, że wcześniej solidnie przyłożyliście się do ostrzenia.
Kolejna ważna kwestia: pewny chwyt: ryba lubi wyślizgnąć się z dłoni, co w połączeniu z ostrym nożem może być problematyczne. Jeśli nie jesteście profesjonalistami, jak Jakub Kuroń, możecie pomóc sobie papierowym ręcznikiem, albo ściereczką.
Przygotowania za nami, czas filetowanie. Cały proces zamyka się zaledwie w trzech krokach.
Krok nr 1: nacinamy rybę za płetwą oskrzelową i obracamy ją o 90 stopni. Następnie zatapiamy ostrze w przygotowane nacięcie i przeciągamy nóż wzdłuż całego kręgosłupa. W miarę, jak ostrze będzie przecinać mięso, powinniście poczuć, jak nóż “ślizga się” po linii ości. Pierwszy filet gotowy.
Krok 2 jest dokładnie taki sam, z tym że po drugiej stronie. Odwracamy więc rybę, wykonujemy nacięcie i przeciągamy nóż wzdłuż kręgosłupa.
Krok 3 to już tylko wycięcie malutkich ości, znajdujących się wzdłuż brzucha.
Krok 3 to już tylko wycięcie malutkich ości, znajdujących się wzdłuż brzucha.
Co zrobić z tak przygotowanych filetów? Mamy kilka pomysłów.
2 świeże filety z makreli, pokrojone na kawałki
1 świeży spód do pizzy
½ kalafiora, podzielonego na niewielkie różyczki
1 łyżeczka kurkumy
200 g hummusu
2 łyżki czarnych oliwek
sól i pieprz
kolendra
Pizza z makrelą, kalafiorem i kurkumą
Czego potrzebujesz?2 świeże filety z makreli, pokrojone na kawałki
1 świeży spód do pizzy
½ kalafiora, podzielonego na niewielkie różyczki
1 łyżeczka kurkumy
200 g hummusu
2 łyżki czarnych oliwek
sól i pieprz
kolendra
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Gotuj różyczki kalafiora przez 10 minut. Dobrze odsącz i wymieszaj z kurkumą. Dopraw solą.
Rozłóż ciasto na blasze, używając dołączonego papieru do pieczenia i posmaruj hummusem.
Poukładaj na wierzchu różyczki kalafiora i oliwki, a następnie zapiekaj przez 10 minut w piekarniku.
Następnie rozłóż na cieście makrelę, posyp obficie solą i pieprzem i zapiekaj przez kolejne 5 do 10 minut, aż makrela będzie gotowa.
Udekoruj świeżą kolendrą.
3 świeże filety z makreli po 150 g, opłukane i osuszone
500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
500 g marchewki, obranej, przekrojonej na połówki, a następnie wzdłuż na cztery części
1 czerwona cebula, pokrojona na kawałki
2 łyżki + 1 łyżeczka przyprawy garam masala
2 łyżki oliwy
pieprz i sól do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Pieczona makrela (traybake) z ziemniakami i marchewką
Czego potrzebujesz?3 świeże filety z makreli po 150 g, opłukane i osuszone
500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
500 g marchewki, obranej, przekrojonej na połówki, a następnie wzdłuż na cztery części
1 czerwona cebula, pokrojona na kawałki
2 łyżki + 1 łyżeczka przyprawy garam masala
2 łyżki oliwy
pieprz i sól do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Wymieszaj ziemniaki, marchewkę i cebulę z 2 łyżkami przyprawy garam masala, oliwą oraz solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Wymieszaj ziemniaki, marchewkę i cebulę z 2 łyżkami przyprawy garam masala, oliwą oraz solą i pieprzem.
Wstaw blachę do piekarnika na 20 minut, a w międzyczasie posyp filety z makreli solą i pieprzem oraz 1 łyżeczką garam masala.
Połóż filety z makreli na wierzchu ziemniaków i marchewki i piecz przez kolejne 10-12 minut, aż makrela będzie gotowa.
Posyp świeżą natką pietruszki.
Artykuł powstał w ramach kampanii Makrela Superdobra.