Boże Narodzenie bez nich się nie liczy. Oto, jak należy przechowywać pierniczki świąteczne
redakcja naTemat
15 lutego 2022, 12:18·4 minuty czytania
Publikacja artykułu: 15 lutego 2022, 12:18
Pierniczki świąteczne to ważny element Bożego Narodzenia w wielu rodzinach. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez tych pysznych, korzennych ciasteczek świąt. Podczas gdy ich upieczenie i udekorowanie nie sprawia raczej większych trudności, często mamy problemy z ich przechowywaniem. Jak prawidłowo trzymać pierniczki, aby wytrzymały do świąt i cieszyły nas idealnym smakiem? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o przechowywaniu pierników świątecznych.
Reklama.
Pierniczki świąteczne, czyli korzenne ciasteczka, to jeden z tradycyjnych wypieków na Boże Narodzenie. Coraz popularniejsze są również domki z piernika.
Aby pierniki świąteczne wytrzymały jak najdłużej i idealnie smakowały, trzymajmy je w odpowiednich warunkach. Jak przechowywać pierniki? Pamiętajmy, ze ich wrogiem jest wilgoć.
Jeśli po upieczeniu pierniki są zbyt twarde, możemy zastosować kilka tricków, aby je zmiękczyć. Do pojemnika z ciasteczkami korzennymi możemy włożyć na przykład ćwiartkę świeżego jabłka.
Jak długo można przechowywać pierniki? Tradycyjne pierniczki trzymane w odpowiednich warunkach wytrzymają nawet kilka miesięcy.
Pierniczki świąteczne to, obok makowców, serników, keksów, pierników (ciast) i kruchych ciasteczek, jeden z głównym bożonarodzeniowych wypieków. Wspólne wyrabiania ciasta na pierniczki, wykrajanie kształtów foremkami i wypiekanie pysznych korzennych ciasteczek to świetne zajęcie dla całej rodziny lub pomysł na grudniowy wieczór z przyjaciółmi. Pieczenie pierników od razu wprawi każdego w świąteczny nastrój.
To, jakimi piernikami zajadać się będziemy pod choinką, zależy od naszych upodobań. Różnią się one bowiem i rodzajem, i przepisem (polecamy, na przykład, ten), i kształtami. Mogą być miękkie, twarde, grube, cienkie, z nadzieniem lub bez, udekorowane albo nie... Najpopularniejszymi pierniczkami są jednak te tradycyjne – twardsze i kruche, które możemy upiec już nawet na początku grudnia oraz powiesić na choince (pamiętajmy jednak, żeby przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, zrobić w nich dziurki!). Ale jak przechowywać pierniki?
Gdy upieczemy pierniki świąteczne, mamy wybór: możemy od razu je ozdobić (lukrem, polewą czy świątecznymi posypkami) albo zrobić to dopiero później – gdy pierniczki trochę zmiękną lub bezpośrednio przed świętami Bożego Narodzenia. Niezależnie od tego, zawsze przechowujemy piernikowe ciasteczka w ten sam sposób. Pamiętajmy, że tylko jeśli będą one prawidłowo przechowywane, długo zachowają świeżość, nie spleśnieją ani nie zwietrzeją.
Przechowywanie pierniczków świątecznych nie sprawia większych trudności. Trzymajmy ciasteczka w szczelnie zamkniętym słoiku, metalowej puszce lub ewentualnie plastikowym pudełku na żywność z uszczelką. Możemy też zawinąć je w folię i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Warto pamiętać, że wrogiem pierniczków jest długotrwała wilgoć i dostęp świeżego powietrza – mogą bowiem zwyczajnie spleśnieć.
Pierniki w kształcie ludzików wymagają więcej miejsca – są bowiem większe od ciasteczek w innych kształtach oraz mają wystające ręce i nogi. Jeśli nie mamy wystarczająco dużego słoika lub puszki, połóżmy piernikowe ludziki na talerzu lub w misce, zróbmy namiot z folii aluminiowej i przykryjmy nim ciastka. Jeśli pierniczki są już udekorowane, upewnijmy się, że folia nie dotyka pierników, aby dekoracje pozostały nienaruszone.
Jak przechowywać ozdobione pierniki?
Ozdobione pierniki mogą służyć również jako ozdoby świąteczne. Wystarczy, że umieścimy je w dużym szklanym słoju. Słoik musi mieć pokrywkę, którą możemy przewiązać dekoracyjną, świąteczną wstążką. Za tasiemkę możemy również włożyć małą gałązkę sosnową lub jodłową, laskę cynamonu lub świąteczną laskę cukrową, aby stworzyć piękną świąteczną dekorację. Taki słój postawmy na widoku, aby cieszył oko domowników lub gości, np. w kuchni, na komodzie lub na stole.
Tradycyjne pierniczki możemy trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka miesięcy. Jeśli upiekliśmy jednak grubsze pierniczki z nadzieniem, wytrzymają one tylko do miesiąca.
Jak przechowywać domek z piernika?
Domek z piernika to wspaniała atrakcja dla dzieci i piękna dekoracja domu w Boże Narodzenie. W przeciwieństwie do pierniczków jego nie chowamy, ale trzymamy na widoku, aby wprowadzał nas w świąteczny nastrój. Ma on bowiem głównie dekoracyjną funkcję, ale po świętach możemy go oczywiście spałaszować.
Jeśli chcemy, aby domek z piernika wyglądał idealnie przez cały świąteczny sezon, postawmy go na widoku w chłodnym, suchym miejscu. Na noc przykrywajmy go folią albo dużym plastikowym pudełkiem, aby zabezpieczyć go przed wilgocią, kurzem czy mrówkami. Prawidłowo przechowywany i zabezpieczony domek z piernika bez problemu powinien wytrzymać miesiąc. Z pewnością zostanie jednak zjedzony przez nas... znacznie szybciej.
Jak przechowywać pierniki, żeby były miękkie?
Po upieczeniu tradycyjnych pierniczków (czyli płaskich, które można powiesić na choince), są one zazwyczaj bardzo twarde. Warto więc upiec je już na początku grudnia, aby do świat mogły zmięknąć. Na szybsze zmiękczenie pierniczków świątecznych są dwa sposoby.
Pierwszy sposób polega na włożeniu do słoika lub puszki z pierniczkami kawałka świeżego jabłka. Zamknijmy szczelnie pojemnik i co kilka dni wymieniajmy jabłko. Ciasteczka wchłoną wilgoć z jabłka i szybciej zrobią się miękkie. Ćwiartkę jabłka możemy zastąpić kawałeczkiem cytryny, a także obierkami pomarańczy lub jabłek. Dodatkowym atutem tego sposobu jest owocowy aromat pierniczków.
Z kolei drugi sposób na szybsze zmiękczenie pierniczków polega na włożeniu ich do miski i przykryciu czystą, bawełnianą ściereczką. Postawmy miskę z piernikami na jeden lub dwa dni do wilgotnego pomieszczenia, np. kuchni lub obok nawilżacza powietrza w pokoju. Po tym czasie pierniki będą miękkie i możemy zamknąć je normalnie w puszce, powiesić na choince albo zjeść.
Pamiętajmy jednak, że twardych pierniczków nie należy ozdabiać od razu po upieczeniu. Lukier i polewa uniemożliwią im bowiem wchłonięcie wilgoci. Twarde pierniczki świąteczne dekorujmy, dopiero gdy zmiękną.
A co zrobić, gdy nasze pierniczki są idealnie miękkie i nie chcemy, aby z biegiem dni miękły coraz bardziej i zrobiły się "glutowate"? Do pojemnika z korzennymi ciasteczkami wsypmy trochę soli gruboziarnistej, która wchłonie wilgoć. Dzięki temu pierniczki zachowają swoją pożądaną miękkość.
Jak długo można przechowywać ciasto na pierniki?
Jeśli nie zamierzamy wykrajać i piec pierniczków od razu po wyrobieniu ciasta, surowe ciasto na pierniki możemy przechowywać w lodówce 3-4 dni. Po wyjęciu z lodówki powinno ono poleżeć co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej, aby zmiękło i łatwiej było je rozwałkować oraz wykrajać kształty.
Podobnie, jak np. ciasto kruche, ciasto na pierniczki można również zamrozić. Jak to zrobić? Zawińmy ciasto w folię i przykryjmy plastikową torbą, a następnie trzymajmy w zamrażarce do 3 miesięcy.
Możemy również zamrozić upieczone pierniczki. Włóżmy je do szczelnie zamkniętych pojemników na żywność i zamroźmy na okres od 3 do 6 miesięcy. W ten sposób możemy zrobić ciasto na pierniczki znacznie wcześniej, oszczędzić czas i usprawnić przedświąteczne przygotowania.