
To już tradycja, że w święta w wielu rodzinach przygotowuje się o wiele więcej jedzenia, niż jest się w stanie zjeść. Według statystyk w Polsce w każdej sekundzie do kosza trafia 150 kg żywności, po świętach jest ich jeszcze więcej. Dlatego tak ważne jest, aby zapobiec nadmiernemu wyrzucaniu jedzenia. Oto kilka pomysłów na to, co zrobić z jedzeniem, które zostało nam po świątecznych przyjęciach.
Podziel się z innymi
Z roku na rok pojawia się coraz więcej inicjatyw i miejsc, w których możemy oddać jedzenie, które zostało nam po świętach. Jednym z nich są tzw. jadłodzielnie, czyli miejsca, w których każdy może zostawić jedzenie, które ma na zbyciu – zazwyczaj na specjalnych półkach czy w lodówkach. Potem każdy, kto odwiedzi takie miejsce, może po to zostawione jedzenie sięgnąć. Nieodpłatnie – na zasadzie dobrej woli i z chęci ocalenia jedzenia przed zmarnowaniem. Idea foodsharingu zrodziła się w Polsce w 2016 roku.Nie wyrzucaj ryby, przetwarzaj!
Innym sposobem na niemarnowanie jedzenia jest jego ponowne przetworzenie. W sieci znajdziemy liczne przepisy na ponowne wykorzystanie świątecznych produktów. W większości polskich domów na świątecznym stole pojawiają się karp albo inne ryby. Jeśli przeliczymy nasze siły i przygotujemy zbyt dużo ryb, to w kolejnych dniach po świętach możemy je wykorzystać ponownie.
